Deel

0
Tweet about this url

Top 5 van het Gardameer

Trentino kent 300 meren. Het Gardameer is één van de meest bekende meren ter wereld en het is de grootste van Italië. Het Gardameer is één van de meest bekende meren ter wereld, en het is de grootste van Italië. De naam appelleert bij veel Nederlanders aan water, bergen en het goede Italiaanse leven.

In een decor waar je je goed kunt vermaken, in het water, aan het strand of in de omliggende dorpjes en bergen. Om van het klimaat en de Italiaanse keuken nog maar te zwijgen. Hierbij vijf tips voor een bezoek aan dit deel van Trentino.

Verken het meer op diverse manieren

De meeste meren, waaronder ook het Gardameer, kennen veerdiensten. Ik neem vroeg in de ochtend een kleine veerboot en stap (zonder een programma in mijn hoofd) bij het eerste dorpje uit: Riva del Garda. Om even de benen te strekken en ook wat te shoppen. En dan op mijn gemak weer de volgende boot weer nemen en opnieuw uit te stappen. Om wat te eten of drinken. Om later weer een boot te pakken. Het mooie is dat het dagelijkse leven zo voorbij komt in al haar facetten. Ook huur ik een kano om wat te peddelen en probeer ik yoga uit aan het meer. Goh, dat kabbelen van het water werkt inderdaad erg rustgevend. (Foto: Fototeca Trentino Marketing S.p.A. foto di Ronny Kiaulehn)

Fiets langs dorpjes en meer

Natuurlijk kun je met een auto hier op pad, maar met de fiets is de beleving intenser. Via talloze fietspaden blijf je weg van het verkeer en is het water bijna altijd in de buurt. het Gardameer heeft een oppervlakte van 370 miljoen vierkante meter en is 51 kilometer lang en 17 kilometer breed (op het breedste punt). Je kunt dus even peddelen. Ik ga niet alles doen, denk ik. Door het bijzondere klimaat vind je hier bijzondere bomen als de olijfboom (je kunt hier speciale olijfolie krijgen), de cipres, de steeneik en verschillende citrusbomen. Ik fiets van dorp naar dorp, naar het pittoreske Torbole bijvoorbeeld. Ondertussen vraag ik me af hoe ze dit noemen; dorphoppen? (Foto: Fototeca Trentino Marketing S.p.A. foto di Pio Geminiani)

Kampeer langs het Gardameer

De kinderen spelen aan de waterkant, het zandkasteel is bijna af. Moeder ligt languit in de zon, vader leest op zijn gemak de krant. Een beetje standaard is het beeld wel, maar dat ze genieten is overduidelijk. Kamperen is hier populair en campings bieden zowel voor gezinnen als trekkers staanplekken met bijzondere uitzichten aan. Al moet je er wel snel bij zijn, maar je kunt tegenwoordig alles online regelen. Tot rust komen kan zo lekker zijn. (Foto: Fototeca Trentino Marketing S.p.A. foto di Daniele Lira)

Ga eens windsurfen of zeilen

Dit is iets waar ik nooit op zou zijn gekomen. De instructeur reikt me een surfplank aan. En ja, door de omvang is er genoeg wind om hier te windsurfen. Of te zeilen voegt hij er aan toe. Ik wist dat het Gardameer een bijzonder klimaat heeft, maar dit is wel erg apart. Langs de rand van het meer valt de wind wel mee, maar midden op het meer kun je los. Dit heet de 'ora', een opstekende wind rond de middag. Het is een tijd geleden dat ik voor het laatst surfde dus het ziet er op zijn minst wat klungelig uit. Maar na een half uur weet ik de wind op te pikken en vaar ik mijn eigen koers. Een ervaring die echt wel anders is dan surfen op zee. (Foto: Fototeca Trentino Marketing S.p.A. foto di Rasmus Kaessmann)

Wandel tussen het water en de heuvels

,,Wil je de dorpjes, het verkeer alsook de mensen achter je laten?" vraagt de medewerker bij de plaatselijke VVV. ,,Euh. Ja," stamel ik. Hij tovert diverse routes tevoorschijn, met mooie namen als Marmitte dei Giganti, Marocche di Dro en Castello di Arco - Monte Colodri. Dus duik ik de omliggende heuvels van het Gardameer in. En volg ik al snel het meer, maar dan op een bospad op enkele honderden meters hoogte. De frisse lucht doet me goed en het voelt alsof ik helemaal weg ben van de wereld. Misschien is het maar goed dat niet iedereen dit doet, zo blijft het hier lekker rustig. (Foto: ... )
De hoogtepunten van Trentino ,,Trentino kende ik vanwege de ruige Dolomieten. Maar de groene valleien verrasten me. Ze bieden een bonte mix van fiets- en wandelpaden en wilde natuur. Maar ook lekker eten & drinken en luxe."

Corno van den Berg

Ontdek Trentino

De regio Trentino ligt in het noorden van Italië. Betoverend zijn de beroemde meren zoals Molveno, Ledro, Caldonazzo en Levico. Stuk voor stuk met glashelder schoon water. Het zijn slechts enkele van de honderden meren waardoor Trentino ook wel 'Klein Finland’ wordt genoemd.

Met een rugzak en bergschoenen aan door bergen en dalen trekken. Midden in sprookjesdorpen terecht komen. En genieten van eindeloze uitzichten en landschappen met grillige spitsen, torenhoge rotsen, kastelen, wijn- en fruitgaarden. Er zijn ongebaande paden genoeg.

Dit is een goede plek om te genieten van het buitenleven. Trentino betekent wandelen of trekken, fietsen of klimmen, zwemmen, windsurfen, varen en roeien op één van de vele meren.

En wil je eens bijzonder kamperen? Dat kan aan een meer of midden in de bergen. De beste plek is het hart van de Dolomieten. Dat wordt omgeven door talloze meren. Maar er zijn meer toplocaties om je tentje op te slaan.

De spreekwoordelijke gastvrijheid van deze provincie heeft zich aan alle moderne behoeften aangepast. Met typische Italiaanse maaltijden, maar ook veel lokale gerechten. Tot slot zijn er steden als Trento en dorpen als Valsugana, waar je goed kunt uitrusten of het verleden kunt ontdekken in de musea, festivals en meer.

Proef zelf de smaak van Italië
Trentino is een gebied dat je zelf moet ervaren. Kijk zelf.

Deze special is gemaakt naar aanleiding van een bezoek aan Trentino.