Deel

0
Tweet about this url
De Falklandeilanden

De Falklandeilanden

Op de Falklandeilanden kun je talloze excursies maken. Zoals:
Lach om de diverse pinguïns
Zie welke dieren er voor komen
Neem een cruise of expeditieboot

Ik ken deze eilanden van de korte oorlog tussen Engeland en Argentinië in 1982. Maar verder? Al snel blijkt het een parel te zijn. Waar ik blij van word.


Het schip gaat voor anker bij Saunders Island. Aan dek worden de weersomstandigheden besproken. Regent het, sneeuwt het? Maar vooral; hoe staat de wind en hoe hard is hij? Dat is het belangrijkste voor ons, die bepaalt het programma. Of eigenlijk die kan het programma verstoren. Het plan is om met een zodiac aan land te gaan. Via een ‘wet landing’.


Ik spring uit de boot in de branding. Het is duidelijk; hier moet je geen grote golven bij hebben. Iets verderop staan wat ezelspinguïns nieuwsgierig naar me te kijken. Bovenop de heuvel ligt hun ‘rookery’, het gebied waar ze gezamenlijk nestelen. Ik tel wel twaalf ‘rookeries’ voor me. Met duizenden pinguïns. Terwijl ik langzaam stil word, lijken zij juist steeds meer kabaal te maken.Een groepje rotsspringers komt voorbij gewaggeld. Dit moeten wel de meest guitige pinguïns van allemaal zijn door hun gekke gespring. Ze komen wat water drinken bij een bergstroompje. En ze willen allen op hetzelfde plekje staan. De één volgt de ander. Gedrag dat ik wel vaker zal zien de komende dagen.

Wandelend verken ik de steile kust. Een groep van honderden wenkbrauwalbatrossen zit hier op eieren. Deze machtige vogels stijgen eenvoudig op tegen de wind en zeilen duizenden kilometers op de wind om eten te zoeken. Maar ik ga terug naar de stranden vol pinguïns. Die levende natuurdocumentaire trekt me meer.

De diverse baaitjes lijken zo uit de Cariben te komen. Helder blauw water, geel zand, een lekker zonnetje en veel groen met diverse bloeiende struiken. Alleen de pinguïns passen niet helemaal in het tropische plaatje. Net als de watertemperatuur die zo’n 7 graden is.

Aan het einde van de wandeling nodigt een lokale bewoonster me uit voor thee met Engelse cake. De vrouw woont hier al dertig jaar en ze geniet zichtbaar van deze warme voorjaarsdag. Ze weet het, zo zuidelijk op aarde moet je dit soort momenten koesteren. En ja, ze blijft hier wonen.,,In Engeland is het pas slecht weer,” is het laconieke antwoord. Een bijdehante Falklandcaracara, een roofvogel die alleen hier leeft, komt van dichtbij kijken of ik alles wel op eet.

Stanley is het hoofdstadje van de Falklands. Een typisch Engels stadje, ver weg in Zuid-Amerika. Op de weg overheersen Landrovers, ik zie een rode Engelse telefoon en diverse huizen hadden ook in Devon kunnen staan bijvoorbeeld. Het is duidelijk wie het conflict om de eilanden destijds heeft gewonnen.

Op de Falkland-eilanden leven enkele duizenden mensen en miljoenen dieren. Een ruig gebied, maar vol leven. Ik dacht dat Valdés en Los Glaciares de opwarmertjes waren, maar eigenlijk is dit het. Een voorproefje dat bijna niet bevatten is. En me alleen maar nog nieuwsgieriger maakt wat er nog gaat komen.
Absolute droomreis: Antarctica ,,Het wordt wel de mooiste reis ter wereld genoemd. En dan de lange versie, dus via de Falklandeilanden en South-Georgia, ongekende natuurparadijzen. Alleen per boot te doen in 18 tot 20 dagen. De reis van mijn leven.”

Ontdek Antarctica zelf

Sapa Pana Travel is gespecialiseerd in reizen op maat naar Latijns-Amerika & Antarctica. Kwaliteit en service staan bij Sapa Pana Travel voorop.

De reis wordt geheel afgestemd op de individuele wensen van de klant. We hebben zelf langere tijd gereisd door deze landen. En door onze uitgebreide werkervaring in de reiswereld helpen we u op vakkundige wijze bij het samenstellen van uw maatwerkreis.

Reisinspiratieboek

Laat je inspireren door Sapa Pana

Om u alvast wat in de stemming te brengen, hebben we een fraai vormgegeven reisinspiratieboek uitgebracht. Vraag dit boek geheel vrijblijvend en kosteloos bij ons aan!

Sapa Pana Travel is aangesloten bij het ANVR en het SGR. We zijn gevestigd in een karakteristiek pand in de historische binnenstad van ’s-Hertogenbosch. We nodigen u graag uit op ons kantoor, bij voorkeur op afspraak, om uw reisideeën te bespreken. Zodat u net zo zult genieten als wij dat hebben gedaan.

Sapa Pana Travel
Capucijnenpoort 6
5211 EC 'S-HERTOGENBOSCH
Tel: 073 - 6106204
info@sapapanatravel.nl
www.sapapanatravel.nl

 

Tekst en fotografie: Corno van den Berg. Deze special is gemaakt in samenwerking met Oceanwide Expeditions en Sapa Pana Travel.