Deel

0
Tweet about this url
Ja! Eindelijk: Antarctica

Ja! Eindelijk: Antarctica

IJsbergen zo groot als complete dorpen, duizenden pinguïns en veel bergen, gletsjers en massa’s sneeuw en ijs. Antarctica moet je zelf zien, het valt bijna niet te beschrijven.

Ik had er van diverse mensen al over gehoord. Het is het mooiste landschap dat je op Antarctica kunt zien. IJsbergen, overal. In alle vormen en maten. Tientallen, nee honderden. Flatgebouwen, maar dan gekanteld.  Sommige kaarsrecht, andere in de meest bizarre vormen door de wind en het zeewater. Later merk ik dat ik bijna allemaal fotogeniek vond als ik de foto’s bekijk. Ach, mooi is het zeker.

Ik zie een extreem blauwe ijsberg, door het ijs is hier het zuurstof uitgeperst. Ik kijk naar boven. De lucht heeft alle kleuren grijs, af en toe breekt de zon door. Niet slecht, deze kennismaking met het droogste, hoogste en koudste continent ter wereld. Land is nog niet in zicht, maar dit is Iceberg Alley. In het bovenste deel van de Weddellzee lijken alle ijsbergen zich te verzamelen, om in een soort parade voorbij te trekken. 

Het is voorjaar op Antarctica. Het pakijs smelt langzaam, terwijl de dagen juist snel langer worden. En per dag neemt de drukte hier toe, met vooral dieren. Bijna alle dieren zijn bezig met de  voortplanting die in de korte zomerperiode moet gebeuren. Walvissen trekken massaal naar het zuiden om zich letterlijk vet te eten. Een ongekende rijkdom en ver weg van de rest van de wereld.

Rimpelloos water. Op de ruigste plek ter wereld. In een baai schijnt de zon volop en alles om me heen reflecteert in het water. En het blauwe water is extreem helder. Ik zie krill zwemmen; minuscule diertjes van een paar millimeter tot een tiental centimeters. Het is warm, ik doe mijn jas open, mijn muts af en handschoenen uit. ‘In Antarctica moet je je erg warm aankleden’. Ja, maar vandaag niet.

De krill is de belangrijkste reden waarom je hier zoveel dieren ziet. De golfstroom brengt het diepzeewater aan de oppervlakte waardoor het door fotosynthese gaat ‘leven’. Ze dienen als voedsel voor vissen, die op hun beurt weer op het menu van zeehonden en talloze andere dieren staan. En zij staan weer op het menu van bijvoorbeeld orka’s.

Pinguïns proberen iets verderop aan land te gaan, maar dat is anderhalve meter hoger. Je ziet ze onder water vaart maken om met volle kracht uit het water te springen. Ze vallen op de sneeuw; op hun voeten, maar vaker op hun buik. Soms stuiteren ze nog even door. Ongewild moeten dit de meest guitige dieren ter wereld zijn. Ik ken dit soort taferelen alleen van de televisie, een gevoel dat ik al vaker had hier.

Hoe zuidelijker, hoe meer dieren. Mijn op Zuid-Georgia bedachte theorie gaat niet helemaal op. De kou en de sneeuw vormt voor veel dieren een te grote barrière. Op Antarctica kom je veel zeehonden alsook walvissen tegen. Maar de meeste soorten pinguïns leven niet op Antarctica, maar juist op eilanden als Zuid-Georgia en de Falklands. Iets wat veel mensen vergeten. 

Adèliepinguïns en keizerpinguïns komen alleen op Antarctica voor. De kolonies van laatstgenoemde zijn nu nog niet bereikbaar door het vele ijs. Maar de Adéliepinguïn is opmerkelijk genoeg de meeste voorkomende soort ter wereld. Ik ga zitten bij een kolonie. Ze zijn zo druk bezig dat de sneeuw smelt. Ze zoeken steentjes voor een nest, zodat ze kunnen gaan broeden. En ja, er wordt weleens wat gejat van een ander nest. Ze gaan dan letterlijk bekvechten, terwijl een derde er met het steentje vandoor gaat.

Wie hier komt wil graag zoveel mogelijk zien. Het lijstje staat op zeven: Magelhaenpinguïn, ezelspinguïn, rotsspringer, koningspinguïn, adéliepinguïn, macaronipinguïn en kinbandpinguïn. Vanaf de boot zag ik al talloze andere diersoorten als Antarctische dwergvinvis, zuidelijke zwarte dolfijn, bultrug en gewone vinvis. En Weddellzeehonden en krabbeneters. De vogels ben ik gestopt te tellen. Een paar zeeluipaarden zag ik van een afstandje, net als orka’s. Maar ja ik moet een reden hebben om ooit eens terug te komen.

Een van de vaste onderdelen is een stop op het vasteland, oftewel the Antarctic Peninsula. Veel andere stops zijn namelijk op de omliggende eilanden. Ik sta op ‘Brown Bluff’, een stukje rots in een landschap van ijs en sneeuw. Ik had wat whisky meegenomen en proost op het continent, mijn zevende. Opnieuw zijn duizenden luidruchtige pinguïns, in dit geval ezelspinguïns, mijn getuige.
Absolute droomreis: Antarctica ,,Het wordt wel de mooiste reis ter wereld genoemd. En dan de lange versie, dus via de Falklandeilanden en South-Georgia, ongekende natuurparadijzen. Alleen per boot te doen in 18 tot 20 dagen. De reis van mijn leven.”

Ontdek Antarctica zelf

Sapa Pana Travel is gespecialiseerd in reizen op maat naar Latijns-Amerika & Antarctica. Kwaliteit en service staan bij Sapa Pana Travel voorop.

De reis wordt geheel afgestemd op de individuele wensen van de klant. We hebben zelf langere tijd gereisd door deze landen. En door onze uitgebreide werkervaring in de reiswereld helpen we u op vakkundige wijze bij het samenstellen van uw maatwerkreis.

Reisinspiratieboek

Laat je inspireren door Sapa Pana

Om u alvast wat in de stemming te brengen, hebben we een fraai vormgegeven reisinspiratieboek uitgebracht. Vraag dit boek geheel vrijblijvend en kosteloos bij ons aan!

Sapa Pana Travel is aangesloten bij het ANVR en het SGR. We zijn gevestigd in een karakteristiek pand in de historische binnenstad van ’s-Hertogenbosch. We nodigen u graag uit op ons kantoor, bij voorkeur op afspraak, om uw reisideeën te bespreken. Zodat u net zo zult genieten als wij dat hebben gedaan.

Sapa Pana Travel
Capucijnenpoort 6
5211 EC 'S-HERTOGENBOSCH
Tel: 073 - 6106204
info@sapapanatravel.nl
www.sapapanatravel.nl

 

Tekst en fotografie: Corno van den Berg. Deze special is gemaakt in samenwerking met Oceanwide Expeditions en Sapa Pana Travel.