Deel

0
Tweet about this url
Het bizarre Zuid-Georgia

Het bizarre Zuid-Georgia

Een paradijs, zo wordt Zuid-Georgia vaak genoemd. Een groep eilanden met weinig mensen, maar ongekend veel dieren. Hier leven maar liefst vijf soorten pinguïns.

Een vallei vol met pinguïns. De koningspinguïn en ezelspinguïn leven hier bij elkaar. Het gonst van de geluiden. Enkele hebben al eieren, maar ik zie ook mannetjes nog druk bezig een nest van steentjes te maken om de vrouwtjes te imponeren. Ik moet opletten, want om me heen zijn veel overijverige en vooral luidruchtige mannetjes zeeolifanten en bijtgrage Kerguelzeerobben (in het Engels: Antarctic fur seals)

Het is alleen per boot bereikbaar en ligt op twee dagen varen van de Falklands. Maar wie van de natuur houdt moet ooit eens naar Zuid-Georgia. Een eilandengroep midden in de oceaan. Met gletsjers en machtige bergpieken, zie je hier fjorden, rotsige kusten, maar ook hier stranden zonder vegetatie. En ongekend veel dieren, je struikelt er bijna over.De mannetjes wachten met smart op de vrouwtjes, die binnenkort arriveren. Nu houden ze andere, met hun scherpe tanden en veel geluid andere mannetjes op afstand. En toeristen. Op onze terugweg zwemmen naast de zodiac tientallen pinguïns. Stuk voor stuk komen ze als torpedo’s uit het water om iets verderop weer onder te duiken. Ook zij zijn op de terugweg, maar dan na een dag eten zoeken.

In de vroege ochtend maak ik een wandeling in de voetsporen van Ernest Shackleton. Over de heuvels naar het bemande walvisstation Stromness, dat destijds zijn redding betekende. Deze Britse ontdekkingsreiziger liep hier nadat hij schipbreuk had gelopen in het ijs van Antarctica in een poging om de Zuidpool over te steken. Hij overwinterde er met zijn bemanning, zijn menu bestond uit pinguïn en zeehonden.

Het heroïsche verhaal van Shackleton is bijna ongeloofwaardig. Zeker de 21-daagse overtocht in een bootje van nog geen zeven meter van Antarctica naar Zuid-Georgia; zo'n 1.500 kilometer. Zonder gps of wat dan ook. Maar toen hij land bereikte was hij er nog niet. Voor hem zag hij talloze bergheuvels en gletsjers. Ik loop het laatste deel van zijn tocht. Het is bijna niet voor te stellen wat zij door hebben gemaakt.

Het weer is opvallend goed. Met sneeuw of harde wind wordt dit al snel een uitdaging. En Shackleton deed het in 1914, de kleding was toen nog niet zo goed als nu bijvoorbeeld. Als ik na twee uur lopen de restanten van Stromness zie, probeer ik te voelen wat hij moet hebben gevoeld na twee jaar ellende. Wat niet lukt natuurlijk. Hij moet jankend van blijdschap naar beneden hebben gelopen. En de klif is zo stijl dat hij alsnog zijn nek had kunnen breken.De jonge reuzenalbatros zit naast het nest. Hij is rebels en voelt zich niet op zijn gemak. Ik weet niet of het door mij komt of door zijn honger, zijn honger naar de wereld. Net als zijn ouders, die alleen aan land komen om te paren en hun jongen groot te brengen. Dit is Prion Inland, één van de belangrijke nestplaatsen voor deze vogel. En wereldberoemd bij vogelaars.

Het jong haalt me uit mijn gedachten als hij zijn vleugels open gooit. Immens zijn ze. Hij flappert wat, en nog eens, en nog eens. Mijn camera klikt, en nog eens en nog eens. De jonge vogel is nog niet helemaal klaar voor de grote reis.

In de avond praat ik wat na wetenschappers ter plekke. Ik hoor over het immense ‘rattenprobleem’. Met de eerste mens, kwam de eerste rat. Allerlei schepen namen in hun kielzog deze dieren mee naar Zuid-Georgia. De ratten voeden zich met eieren en jongen van de vogels, waardoor complete populaties verdwijnen. Met helikopters wordt nu massaal rattengif verspreidt over de delen die sneeuwvrij zijn.

Mijn meerdaagse bezoek aan Zuid-Georgia maakt iets duidelijk. Dit natuurparadijs moet gered worden. Ik kijk uit over Grytviken, ook een voormalig zeehonden- en walvisdorpje. Gelukkig is de mens tot inzicht gekomen. De dieren die ooit tot bijna uitsterven toe werden bejaagd, worden nu gekoesterd. Als toerist kun je alles zelf zien, in levende lijve of in het verleden in het museum.
Absolute droomreis: Antarctica ,,Het wordt wel de mooiste reis ter wereld genoemd. En dan de lange versie, dus via de Falklandeilanden en South-Georgia, ongekende natuurparadijzen. Alleen per boot te doen in 18 tot 20 dagen. De reis van mijn leven.”

Ontdek Antarctica zelf

Sapa Pana Travel is gespecialiseerd in reizen op maat naar Latijns-Amerika & Antarctica. Kwaliteit en service staan bij Sapa Pana Travel voorop.

De reis wordt geheel afgestemd op de individuele wensen van de klant. We hebben zelf langere tijd gereisd door deze landen. En door onze uitgebreide werkervaring in de reiswereld helpen we u op vakkundige wijze bij het samenstellen van uw maatwerkreis.

Reisinspiratieboek

Laat je inspireren door Sapa Pana

Om u alvast wat in de stemming te brengen, hebben we een fraai vormgegeven reisinspiratieboek uitgebracht. Vraag dit boek geheel vrijblijvend en kosteloos bij ons aan!

Sapa Pana Travel is aangesloten bij het ANVR en het SGR. We zijn gevestigd in een karakteristiek pand in de historische binnenstad van ’s-Hertogenbosch. We nodigen u graag uit op ons kantoor, bij voorkeur op afspraak, om uw reisideeën te bespreken. Zodat u net zo zult genieten als wij dat hebben gedaan.

Sapa Pana Travel
Capucijnenpoort 6
5211 EC 'S-HERTOGENBOSCH
Tel: 073 - 6106204
info@sapapanatravel.nl
www.sapapanatravel.nl

 

Tekst en fotografie: Corno van den Berg. Deze special is gemaakt in samenwerking met Oceanwide Expeditions en Sapa Pana Travel.