Deel

0
Tweet about this url
Leven op de boot

Leven op de boot

Met de boot doe je wel hele bijzondere plekken aan. Zoals:
Het zevende continent: Antarctica
Verken de Falklandeilanden
Ontdek Zuid-Georgia

Dit soort reizen maak je per cruiseboot. Waar je slaapt, eet en reist. De hoogtepunten zijn de excursies naar het vasteland. Een intrigerende mix van rust en opwinding.

Hij oogt wat klein, al is het mijn eerste indruk. Hiermee ga ik me op de ruigste zee ter wereld begeven? De ‘Drake Passage’ staat altijd garant voor golven als bergen, Antarctica laat zich niet zo maar bereiken. Ongerust ben ik niet, maar wel gespannen, merk ik. Ik reis in totaal meer dan 6.000 kilometer met de boot, in 20 dagen. Dat is best veel. Ik denk er nog maar even niet over na als ik op het dek sta.

Ik sta op de Plancius in Ushuaia in Argentinië, de meest zuidelijke stad ter wereld. Het is een Nederlands schip, met achterop een Nederlandse vlag. Maar de kapitein is Russisch, de kok Duits, de ‘hotelbaas’ Engels en de expeditieleider Frans. En de toeristen komen echt overal vandaan. Hoezo een internationaal gezelschap? 

Eerlijk is eerlijk, het is wel even wennen. De boot ziet er keurig uit, de kamer is nog niet eens zo klein (met een raampje), het bed is lekker zacht en het tv-tje laat speelfilms zien. De crew bestaat uit maar liefst 43 man, op 103 passagiers. Al snel merk ik waar al die bemanning voor is. Voor een overvol programma; je wordt continu bezig gehouden.

Langzaam zie ik het laatste stukje land verdwijnen aan de horizon. Vogelaars zoeken de eerste zeevogels, zoals albatrossen. Ik denk aan de keuzes die ik maakte voor deze reis. Het aanbod is opvallend groot voor zo’n afgelegen continent. De meeste reizen naar Antarctica gaan met de boot. Je kunt met het vliegtuig, maar zonder hotels of zo is dat zinloos.

Met de boot zijn er talloze routes om uit te kiezen. Vanuit Ushuai gaat 90% van de reizen, simpelweg omdat het daar slechts 1.000 kilometer naar Antarctica is, vanuit Nieuw-Zeeland is het bijna 3.000 kilometer. Je kunt vanuit Zuid-Amerika direct naar beneden of via de Falkland-eilanden en Zuid-Georgia gaan. En andere varianten. Ik kies de langere route, vanwege de diverse landschappen en ongekend vele dieren.

Daarnaast moest ik kiezen uit de talloze expeditieschepen die tijdens de reis fungeren als hotel, restaurant en wachtruimte als je op zee zit. Je hebt kleinere boten (voor 100 mensen) en grotere (voor 150 of meer). Bijzonder zijn de ijsbrekers, die vaak dieper Antarctica in trekken. Mij lijkt een kleinere boot wel wat, omdat hij op meer plekken mag aanleggen. Oh, en de prijs telt ook mee, want dit zijn reizen met stevige prijzen.

Op zee, ik had het nog niet meegemaakt. En je zit bij deze reis ongeveer de helft van de dagen op zee. En een dag op zee is voor veel mensen vechten tegen zeeziekte. Ook voor mij, al heb ik me goed voorbereid. Gelukkig is er veel afleiding. Tijdens de zeedagen geven de biologen aan boord veel presentaties. Over de dieren, het ijs, (on)fortuinlijke ontdekkingsreizigers en meer. Ook is er een geoloog die gepassioneerd verteld over hoe dit meest bijzondere vulkaangebied tot stand is gekomen.

Bij de Falkland-eilanden, Zuid-Georgia en het schiereiland van Antarctica maken we excursies, ‘wet landings’ genaamd. Deze worden gemaakt met zodiacs, een stevige rubberen boot met buitenboordmotor. Je krijgt een reddingsvest. Ik moet uit de zodiac springen op het strand. Op mijn felgroene, maar wel lekker gevoerde laarzen. Tezamen met de muts, handschoenen en felgekleurde kleding moet dit raar uitzien voor de pinguïns. 

Het weer is niet alleen van belang voor je dikke kleding. Maar het bepaalt hier alles, zoals het dagprogramma. Net als de golven. Want als deze te hoog zijn, dan valt het programma letterlijk in het water. De expeditieleider heeft altijd diverse plannen voor een dag, maar het kan gebeuren dat je de boot niet af kunt. Gelukkig maak ik het niet mee.

Een excursie duurt meestal enkele uren, waardoor je goed de tijd hebt om rond te kijken. Wel gelden er regels. De minimale afstand voor een dier (ook pinguïns) is vijf meter en je mag niet tussen de kolonies door lopen. Als de dieren naar je toe komen, wat veel gebeurt, moet je rustig blijven. Aan het begin van het seizoen zijn veel dieren bezig met het zoeken van een partner en dus wat oververhit.

Terwijl ik de oneindige wildernis nog eens goed in me op neem, valt me op dat een zeedag wel heel anders is dan een dag aan land. Want dat is een uitdaging om alle indrukken te verwerken, je ziet bijna té veel. Een reis naar Antarctica is intensief. En ongekend afwisselend, maar het is vooral een aanval op je zintuigen.
Absolute droomreis: Antarctica ,,Het wordt wel de mooiste reis ter wereld genoemd. En dan de lange versie, dus via de Falklandeilanden en South-Georgia, ongekende natuurparadijzen. Alleen per boot te doen in 18 tot 20 dagen. De reis van mijn leven.”

Ontdek Antarctica zelf

Sapa Pana Travel is gespecialiseerd in reizen op maat naar Latijns-Amerika & Antarctica. Kwaliteit en service staan bij Sapa Pana Travel voorop.

De reis wordt geheel afgestemd op de individuele wensen van de klant. We hebben zelf langere tijd gereisd door deze landen. En door onze uitgebreide werkervaring in de reiswereld helpen we u op vakkundige wijze bij het samenstellen van uw maatwerkreis.

Reisinspiratieboek

Laat je inspireren door Sapa Pana

Om u alvast wat in de stemming te brengen, hebben we een fraai vormgegeven reisinspiratieboek uitgebracht. Vraag dit boek geheel vrijblijvend en kosteloos bij ons aan!

Sapa Pana Travel is aangesloten bij het ANVR en het SGR. We zijn gevestigd in een karakteristiek pand in de historische binnenstad van ’s-Hertogenbosch. We nodigen u graag uit op ons kantoor, bij voorkeur op afspraak, om uw reisideeën te bespreken. Zodat u net zo zult genieten als wij dat hebben gedaan.

Sapa Pana Travel
Capucijnenpoort 6
5211 EC 'S-HERTOGENBOSCH
Tel: 073 - 6106204
info@sapapanatravel.nl
www.sapapanatravel.nl

 

Tekst en fotografie: Corno van den Berg. Deze special is gemaakt in samenwerking met Oceanwide Expeditions en Sapa Pana Travel.