Deel

0
Tweet about this url
Opwarmen in Argentinië

Opwarmen in Argentinië

Argentinië is meer dan Maxima en tango. En ideaal als beginpunt voor een reis naar Antarctica.
Ontdek de cultuur in Buenos Aires
Verbaas je over Valdés
Wandel door de ruige Andes

De meest populaire reis is al jaren vanuit Argentinië naar het zuiden. Ik ga eerst naar Valdés en Los Glaciares in Argentinië, om 'op te warmen'. Al klinkt dat raar.

Bij het maken van De Lijst voor Droomplekken.nl kwam ik nog wat ‘gaten’ in mijn bestemmingen tegen. Plekken waar ik nog niet was geweest, maar wel altijd graag naar toe wilde. Eén daarvan was Argentinië, land van Maxima en de tango. Een ander gat was zelfs een heel continent: Antarctica. Twee bestemmingen die goed te combineren zijn, dacht ik nog.

Ruim een jaar later sta ik er, een gedegen voorbereiding is nodig om de juiste manier van reizen te vinden. Want het aanbod is divers en veelal niet goedkoop. Waarvandaan vertrek ik? Ga ik bijvoorbeeld direct naar Antarctica in tien dagen of wordt het een langere route? En wat is de beste tijd om te gaan?

Zomaar een ochtend in Buenos Aires. In het kleurrijke La Boca maakt een tango-paartje zich klaar voor een televisieopname in de open lucht. Ze oefenen wat danspassen, de haargel van de man glimt in de zon.

Ik spot Maradona's heilige gras: dat van Boca Juniors. Overal zijn fanshops. Maar de Messi-shirts lopen inmiddels beter dan die van de 'ouwe meester'. Enkele jonge kinderen voetballen tussen de huizen, zoals het hoort. Winkeliers zetten hun reclameborden buiten. De vis is 'net gevangen', de leren jassen zijn 'extra zacht' en het lamsvlees voor de lunch straks 'vers’'De Argentijnse cultuur ligt hier letterlijk op straat. Hoe anders is het in Peninsula Valdés. Dit schiereiland in Patagonië is bekend van de televisie; orka's die een jonge zeeleeuw op het strand pakken. Op het strand ja. Natuurlijk hoop ik het ook te zien, maar de kans is extreem klein. Logisch ook, want de kilometerslange stranden liggen vol met zeeolifanten en zeeleeuwen.

In dit dorre deel leven ze langs de kust, net als magelhaenpinguïn. Wandelend verken ik de stranden waar de mannetjes zeeolifanten maar een ding aan hun hoofd hebben: paren. Of eigenlijk twee: geen andere mannetjes bij hun vrouwtjes laten. Door alle sex en gevechten verliezen ze maar liefst twaalf kilo per dag.In Valdés kampeer ik op het strand. Tussen de walvissen. Dit gebied is een perfect voorproefje van de Antarctische eilanden. Net als Los Glaciares, de gletsjers van de Andes. Ik sta recht voor de Perito Mereno en zie ijstorens van wel 40 meter hoog. Terwijl het merendeel onder water ligt. Ik besef me dat dit ander ijs is dan de grote ijsmassa die jaarlijks aan de Zuidpool groeit. Later op de reis hoop ik de verschillen te zien; nu is ijs voor mij nog gewoon ijs.

Ik reis door naar Ushuaia, dat zich de zuidelijkste stad ter wereld noemt. In de haven ligt de boot, de Plancius uit Nederland. Dat is mijn bestemming de komende 19 dagen. Hij zal me brengen naar de Falkland-eilanden, Zuid-Georgia en uiteindelijk naar Antarctica. En weer terug, hoop ik.
Absolute droomreis: Antarctica ,,Het wordt wel de mooiste reis ter wereld genoemd. En dan de lange versie, dus via de Falklandeilanden en South-Georgia, ongekende natuurparadijzen. Alleen per boot te doen in 18 tot 20 dagen. De reis van mijn leven.”

Ontdek Antarctica zelf

Sapa Pana Travel is gespecialiseerd in reizen op maat naar Latijns-Amerika & Antarctica. Kwaliteit en service staan bij Sapa Pana Travel voorop.

De reis wordt geheel afgestemd op de individuele wensen van de klant. We hebben zelf langere tijd gereisd door deze landen. En door onze uitgebreide werkervaring in de reiswereld helpen we u op vakkundige wijze bij het samenstellen van uw maatwerkreis.

Reisinspiratieboek

Laat je inspireren door Sapa Pana

Om u alvast wat in de stemming te brengen, hebben we een fraai vormgegeven reisinspiratieboek uitgebracht. Vraag dit boek geheel vrijblijvend en kosteloos bij ons aan!

Sapa Pana Travel is aangesloten bij het ANVR en het SGR. We zijn gevestigd in een karakteristiek pand in de historische binnenstad van ’s-Hertogenbosch. We nodigen u graag uit op ons kantoor, bij voorkeur op afspraak, om uw reisideeën te bespreken. Zodat u net zo zult genieten als wij dat hebben gedaan.

Sapa Pana Travel
Capucijnenpoort 6
5211 EC 'S-HERTOGENBOSCH
Tel: 073 - 6106204
info@sapapanatravel.nl
www.sapapanatravel.nl

 

Tekst en fotografie: Corno van den Berg. Deze special is gemaakt in samenwerking met Oceanwide Expeditions en Sapa Pana Travel.