Deel

0
Tweet about this url
Overal dieren

Overal dieren

De vele dieren hier zorgen voor bijzondere momenten. Met name:
De nieuwsgierige koningspinguïn
De lompe en leuke zuidelijke zeeolifant
De vreemde Falklandcaracara

Zeeolifanten komen nieuwsgierig op me liggen en pinguïns snuffelen aan mijn kleding. Ik zit midden in een levende natuurdocumentaire.

De filmpjes op YouTube had ik met verbazing bekeken. Toeristen die door jonge zeeolifanten werden geknuffeld. Soms een beetje, soms een beetje veel. Zuid-Georgia is daarvoor de plek als de jonge dieren op het strand liggen te rusten. De tactiek is simpel. Je gaat op zo’n vijf meter van het dier liggen en hoopt dat hij (of zij) nieuwsgierig naar je toe kruipt. 

Ik ga op de vele kiezels liggen bij een jong dat me met zijn grote ogen aan kijkt. De lieve ogen, de guitige kop en het lijf van blubber maken het een lieve knuffel. Alleen net iets te groot, dit dier weegt nu al ruim honderd kilo. Hij kijkt me aan en niest. En nog een keer. Hij kruipt iets naar me toe, nieuwsgierig als hij is naar dit vreemd uitgedoste wezen in felgekleurde kleding.

Langzaam maar zeker komt hij dichterbij, hij legt zijn kop op mijn bovenbeen. Ik moet er niet aan denken dat hij met zijn volle gewicht op me komt, zoals op YouTube weleens gebeurt. Maar ik smelt wel, hij is te schattig en lief. Wel vreemd, dit kan dus een meer dan 3.000 kilo wegend mannetje worden met zo’n vreemde slurf aan zijn kop. Die andere mannetjes aanvalt, tot bloedens toe. Iets verderop zie ik twee mannetjes vechten. Bizar.

Het strand is overvol. Waar ik kijk staan koningspinguïns. Duizenden, zelfs tienduizenden. Ik sta met mijn laarzen in het water, de pinguïns gaan het water in om zich te wassen in zee. Ze duiken de golven in, om met veel geweld enkele minuten later massaal weer op het strand te ‘vliegen’. Vlak voor me voeten. Ik weet niet waar ik moet kijken. De waterspetters vliegen me om de oren. 

Ik ga even opdrogen bij een Kerguelenzeebeer, of eigenlijk een kolonie. Het zijn allemaal mannetjes die nu een territorium opeisen voordat over een paar weken de vrouwtjes arriveren. Hij blaft naar me, althans zo klinkt het. Een raar geluid. Als hij nog dichterbij komt moet ik me groot maken, wat enkele seconden later nodig blijkt. Hij blaft nog een keer, maar accepteert het dat dit stukje strand van mij is.

Dieren kijken in het wild is mooi, je ziet hier opvallend veel diergedrag. Welk moment van het seizoen je ook gaat. Dieren als pinguïns, zeeolifanten, zeehonden en robben komen aan land om te paren, kinderen te krijgen en deze op te voeden. Je kunt het gevecht om een plekje op het strand zien, de paring, het gevecht om eten, het voeren van jongen, enzovoort. Ik ga even zitten. Het is teveel informatie voor de harde schijf in mijn hoofd.
Absolute droomreis: Antarctica ,,Het wordt wel de mooiste reis ter wereld genoemd. En dan de lange versie, dus via de Falklandeilanden en South-Georgia, ongekende natuurparadijzen. Alleen per boot te doen in 18 tot 20 dagen. De reis van mijn leven.”

Ontdek Antarctica zelf

Sapa Pana Travel is gespecialiseerd in reizen op maat naar Latijns-Amerika & Antarctica. Kwaliteit en service staan bij Sapa Pana Travel voorop.

De reis wordt geheel afgestemd op de individuele wensen van de klant. We hebben zelf langere tijd gereisd door deze landen. En door onze uitgebreide werkervaring in de reiswereld helpen we u op vakkundige wijze bij het samenstellen van uw maatwerkreis.

Reisinspiratieboek

Laat je inspireren door Sapa Pana

Om u alvast wat in de stemming te brengen, hebben we een fraai vormgegeven reisinspiratieboek uitgebracht. Vraag dit boek geheel vrijblijvend en kosteloos bij ons aan!

Sapa Pana Travel is aangesloten bij het ANVR en het SGR. We zijn gevestigd in een karakteristiek pand in de historische binnenstad van ’s-Hertogenbosch. We nodigen u graag uit op ons kantoor, bij voorkeur op afspraak, om uw reisideeën te bespreken. Zodat u net zo zult genieten als wij dat hebben gedaan.

Sapa Pana Travel
Capucijnenpoort 6
5211 EC 'S-HERTOGENBOSCH
Tel: 073 - 6106204
info@sapapanatravel.nl
www.sapapanatravel.nl

 

Tekst en fotografie: Corno van den Berg. Deze special is gemaakt in samenwerking met Oceanwide Expeditions en Sapa Pana Travel.