Deel

0
Tweet about this url
Beleef de lokale tradities

Beleef de lokale tradities

Het 'gevecht van de koeien'. Of 'van de geiten'. Alsook parades die het verleden doen herleven. Wie Aosta echt wil meemaken moet de tradities beleven.

Ietwat vreemd ziet het er wel uit. In een tijdelijke houten arena staat een groepje mensen om twee roodbonte koeien. Ze moedigen de dieren aan, maar deze kijken wat suffig om zich heen. Totdat de een met zijn hoorns naar voren komt en de ander in de verdediging gaat.

Welkom bij koeienvechten, dat hier 'Batailles des Reines' wordt genoemd. En typisch iets uit Aosta is. Eigenlijk is het koeienduwen, want echt vechten is het niet. Op brute kracht proberen ze met de koppen en hoorns elkaar weg te duwen. En het is diervriendelijk, bloedvergieten is er niet bij. De winnaar krijgt wat extra vers gras bij thuiskomst van de boer.

Toch komt dit me wel enigszins bekend voor. Als toerist had ik ook wel eens een agressieve koe achter me aan in de bergen, die me maar wat graag op de hoorns wilde nemen. Ik heb nooit echt begrepen waarom. Maar bij deze shows wordt het agressieve instinct van bepaalde rassen vee uit de Alpen benut. Een boer legt het me uit. Ze doen dit om de hiërarchie binnen de kudde te bepalen. Het aloude recht van de sterkste.

Dit evenement is vooral een feest en viering van het sterkste beest van de regio. Daarom worden de meest agressieve koeien 'koninginnen' genoemd. Dit bijzondere fenomeen kun je in dit deel van Italië bijna elke zondag wel ergens zien tussen maart en oktober.

In Aosta vinden uiteindelijk de regionale finales plaats, met uiteindelijk een winnaar en trotse eigenaar. En wat succesvol is vindt navolging. Dus is er nu ook 'Batailles de Tchevre' oftewel geiten vechten. Als je hier bent vraag er naar, het zijn leuke wedstrijden om te zien. En om naar de fanatieke bevolking te kijken. Om daarna met zijn allen een biertje of wijntje te gaan drinken.

De naam is vaag: Coumba Freida Carnival. Maar het is een herdenking van de mars van Napoleon en zijn troepen over de Grote St. Bernard Pass in mei van het jaar 1800. De carnavalskleding is gebaseerd op de Franse uniformen van destijds. Ze kloppen aan bij elke deur en nemen graag drank en eten in ontvangst op hun tocht door de dorpjes.

Het Carnevale Storico de Verrès (of Verrès Carnival) is ook een traditioneel feest. Hierbij staan zang, dans en muziek centraal. Het draait allemaal om de Caterina di Challant. De ‘vrouw van het kasteel’ kwam naar het dorpje, die hier kwam dansen en zingen met de lokale bewoners. Wat destijds ongehoord was. Jaarlijks wordt het feest in maart herhaald. In traditionele klederdracht, met vlaggen, muziek en voordrachten. En als toerist mag je gewoon meedoen.

Naast de ‘Batailles des Reines’ zijn er nog vele andere evenementen die een bezoek waard zijn. Vele evenementen in het Aosta-dal vinden plaats in de zomermaanden. Zo is augustus één grote feestmaand. Voor liefhebbers van gastronomie is het ‘Festival of Roast Jambon‘·in Saint-Oyen een aanrader. Dit festival staat in het teken van de lokale ham, een ware verwennerij voor de smaakpapillen.

Muziekliefhebbers komen aan hun trekken bij het Veillà di Etroubles festival. Tijdens dit festival vinden er in het gelijknamige dorp vele festiviteiten plaats waaronder een muziekoptreden en een gemaskerde parade. Aan het einde van de maand is er het Fête des Bergers in La Thuile. Dit feest is de perfecte gelegenheid om de oude tradities van Valle d’Aosta te leren kennen. Je komt tijd tekort.
Ontdek het Aosta-dal ,,Mont Blanc, Romeinen, steenbokken, parasailen, alpenmarmotten, wandelen, enzovoort. Een indrukwekkende lijst met publiekstrekkers. Die horen bij het Aosta-dal, in het noordwesten van Italië. Waar adrenaline, verbazing en genot elkaar afwisselen. Keer op keer."

Corno van den Berg

 

Ontdek het Aosta-dal

Ontdek het Aosta-dal
Deze Noord-Italiaanse regio wordt omringd door Alpenreuzen met toppen van 4.000 m en hoger. Met de Mont Blanc, het Monte Rosa massief, de Gran Paradiso en de Matterhorn binnen handbereik.

Trek erop uit
Door honderden kilometers aan bewegwijzerde paden is de regio perfect voor meerdaagse trektochten. Tijdens een trektocht overnacht je in authentieke berghutten, voor het echte berggevoel.

Alta Via: de trots van de regio
Valle d’Aosta heeft beroemde trektochten. De Alta Via 1 loopt van de ene kant van het dal naar de andere en is opgedeeld in 13 etappes (3 à 5 uur elk). Bij de Alta Via 2 loop je op een hoogte van gemiddeld 2.000 m in 12 etappes van zo'n 4 tot 5 uur.

Op zoek naar avontuur
De grootste troef van het Aosta-dal is de bergnatuur. Doe je wandelschoenen aan of pak een fiets. Avontuurlijker? Ga raften, bergbeklimmen of ballonvaren. Combineer het met een stadsbezoek of een evenement ... het maakt deze bestemming uniek.

Gastronomisch hoogstandjes
Vergeet tijdens een vakantie niet de streekproducten te proeven waar deze regio om bekend staat. Fontina Kaas, L'Ard d'Arnard en DOC wijnen zijn slechts enkele van de vele delicatessen.

Praktische informatie
De route naar het Aosta-dal voert, afhankelijk van je keuze, door de Franse en Zwitserse Alpen. De Mont Blanc tunnel of de Sint Bernardtunnel brengen je in ongeveer 10 uur naar het Aosta-dal.

Deze special is in samenwerking met het verkeersbureau van het Aosta-dal gemaakt.