Deel

0
Tweet about this url
Ontdek de Romeinse ruïnes

Ontdek de Romeinse ruïnes

Het verleden van Aosta is bijzonder. Online is veel meer info te vinden over met name de Romeinen, die hier ooit leefden.
Leer over de Romeinen in Aosta
Ontdek de kastelen en forten
Dwaal door Cogne

Het 'Rome van de Alpen'. Zo wordt het stadje Aosta ook wel genoemd. In de omgeving liggen forten en diverse kastelen. Terwijl Cogne een beroemd aquaduct heeft.

Aosta is de hoofdstad van deze streek. Maar het is nog steeds een compact stadje. Ik struin door de nauwe, typisch Italiaanse straatjes. Met winkeltjes, restaurants en barretjes. En veel verse etenswaren als worsten, pasta's en allerlei kruiden, apart en in sauzen.

In een autovrij centrum. En dat alles in een decor van een bij ons onbekende berg: Monte Emilius. Maar wel één van 3.559 meter. Hij verrijst ten zuidoosten van de stad als een heuse poortwachter.

Maar ik ben hier voor iets anders. Ik wil in het Romeinse verleden duiken, dat hier nog goed te zien is. En zoals vaker in Italië, bijna achteloos opgaat in het moderne leven. De Romeinen bouwden hier een 'castra', een groot legerkamp. Wat nu nog de vorm van het stadje bepaalt.

Ik ga aan het einde van de dag op pad. Het laatste zonlicht geeft het stadje een mooie gloed. En speur ik naar de Romeinse overblijfselen, uit het rijke verleden van Italië. Zoals de nog intact ogende Boog van Augustus, die stamt uit 25 v.Chr.

Caesar Augustus was de eerste Romeinse keizer, hij was in staat alle macht naar zich toe te trekken. De boog staat nu wat verloren op een grasveldje, maar was eeuwenlang de publiekstrekker van het stadje, dat destijds Augusta Praetoria heette. Net als het Romeinse theater, waarvan alleen nog de 22 meter hoge zuidelijke muur nog overeind staat.

Het meest bijzonder is wel de stadspoort Pretoria, die ook uit de 1e eeuw voor Chr. stamt. De opvallend wijde poort was groot genoeg voor de beroemde Romeinse strijdwagens. Wie door de poort loopt moet eens om zich heen kijken. In de hoge muur is goed te zien hoe deze vesting in de decennia na de Romeinen werd gebruikt. Ook nu nog.

Het zijn restanten, maar de structuur van het Romeinse amfitheater is nog duidelijk. En de immensheid is nu nog wel zichtbaar. Hier zaten ooit duizenden mensen te kijken naar volkssporten en optredens. Een keiharde wereld die wij alleen kennen van films als Gladiator en Spartacus.

Pont d'Aël, de naam is net zo mooi als het aquaduct zelf. Deze waterbrug ligt in de vallei bij Cogne. En is maar liefst 60 meter hoog. Op deze manier werd het water uit de bergen naar Aosta vervoerd. Ik wandel de complete waterweg van 6 kilometer af. Ingenieus hoe ze de vormen van het landschap gebruikten. Duizenden jaren geleden.

Er ligt hier meer verleden voor het oprapen. Fort Bard, of zoals de Italianen zeggen Forte di Bard, is ook indrukwekkend. Het imposante gebouw stamt uit de 18e eeuw en werd gebruikt om de grens tussen Frankrijk en Italië te beschermen. Terwijl ik om me heen kijk, moet ik toch eerlijk erkennen dat het Romeinse leven me meer trekt. Die tijd had ik wel mee willen maken.
Ontdek het Aosta-dal ,,Mont Blanc, Romeinen, steenbokken, parasailen, alpenmarmotten, wandelen, enzovoort. Een indrukwekkende lijst met publiekstrekkers. Die horen bij het Aosta-dal, in het noordwesten van Italië. Waar adrenaline, verbazing en genot elkaar afwisselen. Keer op keer."

Corno van den Berg

 

Ontdek het Aosta-dal

Ontdek het Aosta-dal
Deze Noord-Italiaanse regio wordt omringd door Alpenreuzen met toppen van 4.000 m en hoger. Met de Mont Blanc, het Monte Rosa massief, de Gran Paradiso en de Matterhorn binnen handbereik.

Trek erop uit
Door honderden kilometers aan bewegwijzerde paden is de regio perfect voor meerdaagse trektochten. Tijdens een trektocht overnacht je in authentieke berghutten, voor het echte berggevoel.

Alta Via: de trots van de regio
Valle d’Aosta heeft beroemde trektochten. De Alta Via 1 loopt van de ene kant van het dal naar de andere en is opgedeeld in 13 etappes (3 à 5 uur elk). Bij de Alta Via 2 loop je op een hoogte van gemiddeld 2.000 m in 12 etappes van zo'n 4 tot 5 uur.

Op zoek naar avontuur
De grootste troef van het Aosta-dal is de bergnatuur. Doe je wandelschoenen aan of pak een fiets. Avontuurlijker? Ga raften, bergbeklimmen of ballonvaren. Combineer het met een stadsbezoek of een evenement ... het maakt deze bestemming uniek.

Gastronomisch hoogstandjes
Vergeet tijdens een vakantie niet de streekproducten te proeven waar deze regio om bekend staat. Fontina Kaas, L'Ard d'Arnard en DOC wijnen zijn slechts enkele van de vele delicatessen.

Praktische informatie
De route naar het Aosta-dal voert, afhankelijk van je keuze, door de Franse en Zwitserse Alpen. De Mont Blanc tunnel of de Sint Bernardtunnel brengen je in ongeveer 10 uur naar het Aosta-dal.

Deze special is in samenwerking met het verkeersbureau van het Aosta-dal gemaakt.