Deel

0
Tweet about this url
Proef de keuken van Aosta

Proef de keuken van Aosta

Proef zelf de bijzondere wijnen, kazen en meer:
Geniet gastronomisch
Ga culinair los in Cafe Quinson
Dineer bij Al Caminetto

De wijn mag door het geringe aantal flessen niet worden geëxporteerd. En Fontina-kaas, die mijn neus al heeft opgevangen. Dat moet ik proeven.

Op het schap voor de winkel liggen de worsten netjes op een rij. Geen opsmuk, de producten moeten zichzelf verkopen. Ik kijk naar de diversiteit. Spek, varkensvlees of wild zwijn? Met knoflook, allerhande kruiden of zonder enige andere toevoeging. Of ik een plakje wil proeven. Ja, wel twee of drie.

Volgens de verkoper moet ik wel rekening houden met de diverse smaken. Waardoor je de beter met een zachte smaak kunt beginnen. En daarna een pittige in je mond kunt stoppen. Ik laat me graag verrassen. En begin te kauwen. Hij heeft gelijk, mijn smaakpapillen maken overuren. De verkoper is ook gek op zijn eigen producten, want hij eet gewoon mee. En knikt bij elk hapje instemmend.

Een wandeling door het stadje Aosta is als een lopend buffet, maar dan letterlijk. Het is iets wat ik altijd doe. Even een paar kleine winkeltjes in met levenswaren. Ik zoek streekproducten, zoals kaas, vleeswaren, sauzen en meer. Een uitstapje waar ik blij van word. En hongerig, al krijg ik genoeg te proeven.

Iets verderop glimt een tafel vol kazen me tegemoet, opnieuw in allerlei smaken. Op veel kazen sieren lokale boeren uit Aosta. Hun trots is van de etiketten af te lezen. Op een schoteltje liggen kleine brokken. Ik proef de volle smaak en kijk naar de wijnen die erachter staan. Die ga ik vanavond maar eens proberen.

In de diverse reisgidsen lees ik over de beroemde restaurants van Aosta. Waaronder 'Al Caminetto' karakteristiek restaurant dat op een berg ligt en uitkijkt over het dal. Of 'Cafe Quinson', wat eigenlijk een verkeerde naam is. Chefkok Agostino Buillas heeft een Michelin-ster en een goed gevulde wijnkelder. Bij de top drie hoort ook ‘Osteria del Nando’. Bij al deze restaurants is reserveren noodzakelijk.

Eigenlijk wil ik meer weten over de wijnen van deze regio. Bij Donnas Vini leer ik alles over de bijzondere wijnteelt hier. Dit deel van Italië was ooit Frans, waardoor de wijnen al lange tijd bestaan. Met bekende en minder bekende druiven als Malvoisie, Picotendro, Petit Rouge, Petit Arvine, Blanc de Valdigne en Vien.

Aosta heeft ook de hoogste wijngaard van Europa. De wijnen hebben daardoor de bijnaam 'bianco dei ghiacciai' gekregen, oftewel gletsjerwijn. Deze wijn wordt verbouwd op een wijngaard aan de voet van de Monte Bianco tussen de dorpjes La Salle en Morgex. Daar moet ik heen, ooit.

Valle d’Aosta is de kleinste regio van Italië, maar het telt maar liefst vijf restaurants die in 2011 met een Michelin ster zijn bekroond. Dit zijn: Café Quinson, Vecchio Ristoro, Le Petit restaurant, La Clusaz en la Cassolette. Het geeft uitstekende gastronomische kwaliteiten van de regio aan, met lokale producten en de vele wijnsoorten uit kleine wijngaarden.

Na een paar dagen in het Aosta-dal wil ik een souvenir meenemen, een aandenken aan de culinaire geneugten. Maar wat was nu het lekkerst? Ik betrap mezelf er op dat ik geen beslissing kan nemen. Dus koop ik meerdere worsten. En een stuk kaas. En wijn. De keuken van Aosta gaat mee naar huis.
Ontdek het Aosta-dal ,,Mont Blanc, Romeinen, steenbokken, parasailen, alpenmarmotten, wandelen, enzovoort. Een indrukwekkende lijst met publiekstrekkers. Die horen bij het Aosta-dal, in het noordwesten van Italië. Waar adrenaline, verbazing en genot elkaar afwisselen. Keer op keer."

Corno van den Berg

 

Ontdek het Aosta-dal

Ontdek het Aosta-dal
Deze Noord-Italiaanse regio wordt omringd door Alpenreuzen met toppen van 4.000 m en hoger. Met de Mont Blanc, het Monte Rosa massief, de Gran Paradiso en de Matterhorn binnen handbereik.

Trek erop uit
Door honderden kilometers aan bewegwijzerde paden is de regio perfect voor meerdaagse trektochten. Tijdens een trektocht overnacht je in authentieke berghutten, voor het echte berggevoel.

Alta Via: de trots van de regio
Valle d’Aosta heeft beroemde trektochten. De Alta Via 1 loopt van de ene kant van het dal naar de andere en is opgedeeld in 13 etappes (3 à 5 uur elk). Bij de Alta Via 2 loop je op een hoogte van gemiddeld 2.000 m in 12 etappes van zo'n 4 tot 5 uur.

Op zoek naar avontuur
De grootste troef van het Aosta-dal is de bergnatuur. Doe je wandelschoenen aan of pak een fiets. Avontuurlijker? Ga raften, bergbeklimmen of ballonvaren. Combineer het met een stadsbezoek of een evenement ... het maakt deze bestemming uniek.

Gastronomisch hoogstandjes
Vergeet tijdens een vakantie niet de streekproducten te proeven waar deze regio om bekend staat. Fontina Kaas, L'Ard d'Arnard en DOC wijnen zijn slechts enkele van de vele delicatessen.

Praktische informatie
De route naar het Aosta-dal voert, afhankelijk van je keuze, door de Franse en Zwitserse Alpen. De Mont Blanc tunnel of de Sint Bernardtunnel brengen je in ongeveer 10 uur naar het Aosta-dal.

Deze special is in samenwerking met het verkeersbureau van het Aosta-dal gemaakt.