Deel

0
Tweet about this url
Spot de dieren van Italië

Spot de dieren van Italië

Een reis naar Gran Paradiso vergeet je niet snel meer. Online is veel meer info te vinden:
Verken Gran Paradiso zelf
Meer over Gran Paradiso
Eten & drinken & slapen

Het betekent 'Groot Paradijs'. Waar je eenvoudig gemzen, steenbokken en alpenmarmotten kunt ontmoeten. Dit is de dierentuin van Italië.

De doorbrekende zon brengt het landschap tot leven; insecten en vlinders zoeken naar bloemen. Vogels volgen al die bewegingen nauwgezet, geïnstrueerd door hun lege maag. De laatste kilometer volg ik een beekje met verfrissend water.  

Plotseling stuiteren enkele stenen naar beneden. Is het een onhandig mens of een wegschietend dier? Ik gooi het tempo omhoog, maar van een levend wezen geen spoor. En dat is wel waarvoor ik hier ben gekomen.In Nationaal Park Gran Paradiso moet je wel wat klimmen om de dieren te vinden. Maar dan krijg je in dit oudste nationale park van Europa steun voor je prestatie. Uit onverwachte hoek. Eenmaal boven vormen evenwichtkunstenaars als gemzen en steenbokken een uitgebreid welkomstcomité.

De alpenweide straalt een ongekende rust uit, ook al is mijn gehijg duidelijk hoorbaar. Smeltwater sijpelt van een gletsjer in een riviertje, talloze bloemen geven fraaie accenten aan het groene grastapijt.  

Drie paar ogen staren me aan. Een alpenmarmot kan mijn bezwete hoofd niet aanzien en rent- onder een angstaanjagende schreeuw - naar zijn veilige hol. Een groepje gemzen staat stokstijf en houdt me in de gaten. Een steenbok graast gewoon door. Hij weet dat zijn enorme hoorns er wel voor zorgen dat ik op een afstand blijf. Met scherpe bergtoppen en een immense gletsjer op de achtergrond moet dit de mooiste dierentuin van Europa zijn.

Gran Paradiso staat bekend om het grote aantal gemzen (zo'n 6.000), steenbokken (4.000) en alpenmarmotten (10.000). En dan te denken dat deze soorten bijna uitgeroeid waren zo'n honderd jaar geleden. Het park behoorde vroeger tot het jachtgebied van diverse koningen.Elke hut of restaurant heeft de stille getuigen, in de vorm van hoorns, nog aan de wand hangen. Hun nazaten blijken behoorlijk vergevingsgezind en laten zich door de toeristen eenvoudig bekijken. Met name de alpenmarmot laat zijn angsten snel varen voor een koekje.

Terwijl ik mijn zuchtende voeten een ijskoud bad geef, speelt zich op de alpenweide een leuk tafereel af. Voor beginnende wandelaars blijkt de weide het einddoel, moe strijken ze neer. Voor gevorderden (vooral te herkennen aan de wandelstokken) is de weide slechts een manier om de anderen kwijt te raken. Zij weten dan ook niet hoe snel ze de volgende heuvel op moeten klimmen.

Sommigen bedwingen zelfs een gletsjer. Desondanks zijn ze allemaal op zoek naar het zelfde lekkere gevoel; dat van voldoening. En als het rond het middaguur te druk wordt op de weide, verlaten de dieren het toneel. Met machtsvertoon. Ze huppen met gemak van rotsblok naar rotsblok, zodat zelfs de meest gevorderde wandelaar of bergbeklimmer zijn meerdere moet erkennen.
Ontdek het Aosta-dal ,,Mont Blanc, Romeinen, steenbokken, parasailen, alpenmarmotten, wandelen, enzovoort. Een indrukwekkende lijst met publiekstrekkers. Die horen bij het Aosta-dal, in het noordwesten van Italië. Waar adrenaline, verbazing en genot elkaar afwisselen. Keer op keer."

Corno van den Berg

 

Ontdek het Aosta-dal

Ontdek het Aosta-dal
Deze Noord-Italiaanse regio wordt omringd door Alpenreuzen met toppen van 4.000 m en hoger. Met de Mont Blanc, het Monte Rosa massief, de Gran Paradiso en de Matterhorn binnen handbereik.

Trek erop uit
Door honderden kilometers aan bewegwijzerde paden is de regio perfect voor meerdaagse trektochten. Tijdens een trektocht overnacht je in authentieke berghutten, voor het echte berggevoel.

Alta Via: de trots van de regio
Valle d’Aosta heeft beroemde trektochten. De Alta Via 1 loopt van de ene kant van het dal naar de andere en is opgedeeld in 13 etappes (3 à 5 uur elk). Bij de Alta Via 2 loop je op een hoogte van gemiddeld 2.000 m in 12 etappes van zo'n 4 tot 5 uur.

Op zoek naar avontuur
De grootste troef van het Aosta-dal is de bergnatuur. Doe je wandelschoenen aan of pak een fiets. Avontuurlijker? Ga raften, bergbeklimmen of ballonvaren. Combineer het met een stadsbezoek of een evenement ... het maakt deze bestemming uniek.

Gastronomisch hoogstandjes
Vergeet tijdens een vakantie niet de streekproducten te proeven waar deze regio om bekend staat. Fontina Kaas, L'Ard d'Arnard en DOC wijnen zijn slechts enkele van de vele delicatessen.

Praktische informatie
De route naar het Aosta-dal voert, afhankelijk van je keuze, door de Franse en Zwitserse Alpen. De Mont Blanc tunnel of de Sint Bernardtunnel brengen je in ongeveer 10 uur naar het Aosta-dal.

Deze special is in samenwerking met het verkeersbureau van het Aosta-dal gemaakt.