Deel

0
Tweet about this url
Test je adrenaline

Test je adrenaline

Wil je ook je grenzen verleggen? De mogelijkheden zijn hier legio. Kies zelf:
Kies je favoriete activiteit
Ga met een gids op stap
Special experiences

De gids lepelt de mogelijkheden op; raften, kanoën, kajakken, ballonvluchten, helikoptervluchten, paragliding, hanggliden en zweefvliegen. Hoopvol kijkt hij me aan. Euh, dat is lastig kiezen.

Ergens had ik al zo’n vermoeden dat het Aosta-dal veel van mijn spieren zou gaan vragen. En dat ik hier mijn grenzen kan opzoeken. Meerdere keren zelfs. En verleggen. In een rechtstreeks gevecht met de elementen, of eigenlijk met Moeder Natuur. Ik kies voor meerdere activiteiten. Te land, te water en in de lucht.

Ik kijk naar de kajak. Hij is klein en dus wendbaar. Maar ook uiterst instabiel. Zeker met mij erin. Het water is fris, de eerste golf komt al snel binnen. Het voelt als een klap in het gezicht. Dit is wildwaterkajakken, een serieus alternatief voor het raften, wat met een groep gebeurt. Als ik nu omsla, ben ik er voor verantwoordelijk. Alleen ik.

Met mijn peddel manoeuvreer ik door de diverse stroomversnellingen. De Dora Baltea-rivier wordt gevoed door de enorme gletsjers van de Mont Blanc en de Gran Paradiso. Deze rivier doet bij waterratten het bloed sneller stromen. Net als bij mij.

Hier kan ik me uitleven in een decor van bergen en bossen, maar ik moet me vooral focussen op de kolkende rivier. Ietwat onhandig sla ik me door de golven heen, maar de overwinning op het water voelt heerlijk.

Mijn vingers zoeken houvast, maar het richeltje is slechts enkele centimeters dik. Bergbeklimmen vormt een heuse uitdaging voor allerlei spiergroepen in mijn lichaam. Centimeter voor centimeter klim ik omhoog langs de steile bergwand. Het ochtendzonnetje verwarmt mijn rug en nek. Ik wil mijn maatje 45 ergens neer zetten, maar het past niet. Dus moet ik me nog iets verder optrekken. Mijn biceps sputteren tegen.

Ik kijk omhoog, maar de moed zakt me in de schoenen. Het was te verwachten, dit is immers het beroemde Mont Blanc-massief. Waar na elke bergrots een nieuwe muur van steen opdoemt. Totdat je je overgeeft. En bij dit gevecht geef ik me gewonnen. Ik hang aan een zekering in de lucht. En slinger wat heen en weer. Ik kijk omlaag, de overbrugde afstand is tientallen meters, maar lijkt minimaal. Abseilen gaat een stuk makkelijker

Tijd voor de laatste adrenalinekick. De heuvel biedt een fraai uitzicht over het dal. De parachute ligt wat slordig op de grond. De wind speelt wat met het doek. Raar dat mijn leven straks van dit stukje zeil afhangt. Ik ga paragliden, althans mijn instructeur gaat en ik mag mee. Hij hangt aan het frame en ik hang op mijn beurt aan hem vast.

Maar dat is straks pas. Eerst moeten we synchroon van de heuvel afrennen. Wat nog niet meevalt. Totdat de wind het zeil letterlijk oppakt en ik nog wat loze stappen in de lucht maak. Nu pas valt het zachte suizen van de wind me op. En kom ik tot rust.

Zweefvliegen? Aosta is het mekka van zweefvliegen. Het dorp Chamois (vlakbij Valtourneche) is een ideale plek. Sinds 1967 bevindt zich hier namelijk de eerste landingsbaan van Italië die ooit in de bergen is gebouwd voor ultralichte vliegtoestellen. Vlakbij de hoofdstad Aosta, in Saint-Christophe, is er ook de regionale luchthaven ‘Corrado Gex’ die erg populair is en door mensen van over de hele wereld bezocht wordt vanwege de zweefvliegmogelijkheden.

Dat moet ik de volgende keer dan maar doen. Want, eerlijk is eerlijk, de andere activiteiten vormen nu al het hoogtepunt van mijn reis. Letterlijk. Ik absorbeer het landschap, de geuren, de geluiden, de wind en alles wat ik verder bespeur. Heerlijk.
Ontdek het Aosta-dal ,,Mont Blanc, Romeinen, steenbokken, parasailen, alpenmarmotten, wandelen, enzovoort. Een indrukwekkende lijst met publiekstrekkers. Die horen bij het Aosta-dal, in het noordwesten van Italië. Waar adrenaline, verbazing en genot elkaar afwisselen. Keer op keer."

Corno van den Berg

 

Ontdek het Aosta-dal

Ontdek het Aosta-dal
Deze Noord-Italiaanse regio wordt omringd door Alpenreuzen met toppen van 4.000 m en hoger. Met de Mont Blanc, het Monte Rosa massief, de Gran Paradiso en de Matterhorn binnen handbereik.

Trek erop uit
Door honderden kilometers aan bewegwijzerde paden is de regio perfect voor meerdaagse trektochten. Tijdens een trektocht overnacht je in authentieke berghutten, voor het echte berggevoel.

Alta Via: de trots van de regio
Valle d’Aosta heeft beroemde trektochten. De Alta Via 1 loopt van de ene kant van het dal naar de andere en is opgedeeld in 13 etappes (3 à 5 uur elk). Bij de Alta Via 2 loop je op een hoogte van gemiddeld 2.000 m in 12 etappes van zo'n 4 tot 5 uur.

Op zoek naar avontuur
De grootste troef van het Aosta-dal is de bergnatuur. Doe je wandelschoenen aan of pak een fiets. Avontuurlijker? Ga raften, bergbeklimmen of ballonvaren. Combineer het met een stadsbezoek of een evenement ... het maakt deze bestemming uniek.

Gastronomisch hoogstandjes
Vergeet tijdens een vakantie niet de streekproducten te proeven waar deze regio om bekend staat. Fontina Kaas, L'Ard d'Arnard en DOC wijnen zijn slechts enkele van de vele delicatessen.

Praktische informatie
De route naar het Aosta-dal voert, afhankelijk van je keuze, door de Franse en Zwitserse Alpen. De Mont Blanc tunnel of de Sint Bernardtunnel brengen je in ongeveer 10 uur naar het Aosta-dal.

Deze special is in samenwerking met het verkeersbureau van het Aosta-dal gemaakt.