Deel

0
Tweet about this url
Wandel van hut naar hut

Wandel van hut naar hut

Wandelen is de meest populaire bezigheid hier. Kies zelf je route:
Algemene info over wandelen
Ontdek de Alta Via 1
Loop de Alta Via 2

Het Aosta-dal is bekend vanwege de lange-afstandspaden. Waar je dagenlang van berghut naar berghut kunt wandelen. Maar het kan ook een dag. Of een halve dag. Of een uurtje.

De keuze is lastig. Neem ik de Alta Via 1 of de Alta Via 2? De 1 wordt ook wel de Alta Via dei Giganti genoemd, oftewel 'Het pad der giganten'. En voert van Donnas naar Courmayeur, langs de Monte Rosa, de Matterhorn en de Mont Blanc. Ik kies voor de 2, dat als 'natuurpad' bekend staat.  

Op papier klinkt het goed. Een lange afstandroute van het Mont-Blanc massief door Gran Paradiso en het Mont Avic Natural Park. Het is erg vroeg in de ochtend. Echt uitnodigend ziet de Alta Via 2 er deze dag niet uit.Het lijkt erop alsof de maker van het pad zo snel mogelijk weg wilde uit het dorpje. Na ruim een uur zigzaggen is het tijd voor een korte rust- en drinkpauze. Nu pas merk ik de frisse geur, het spelen van de wind en het landschap dat zich langzaam aan mij vertoont.

Is het toeval dat de zon zich voor het eerst laat zien tussen de bomen? Het licht zoekt haar weg tussen de oneindige bossen, rimpelloze meertjes en grillige rotsformaties. Langs het pad groeien frambozenstruiken, de talloze rijpe vruchten zorgen voor een gezonde snack tussendoor.  Na elke bocht verandert het uitzicht. Het pad slingert tussen een muur van bergruggen. Als poortwachters staan ze naar me te kijken, althans zo voelt het. Als ik opnieuw een alpenweide bereik, dringt een nieuwe vraag zich op. Waar ligt mijn grens vandaag?

Bijzonder aan de regio is het enorme aanbod van authentieke berghutten. Zodat eenvoudig meerdaagse huttentochten kunt maken. En, slapen in een berghut is de perfecte manier om het echte bergleven te ervaren. Soms kom je overdag niemand tegenkomt, waardoor een 'alleen op de wereld gevoel' je bekruipt.

De diversiteit aan trektochten is groot. En ze zijn voor elke type wandelaar. En het is slim een berggids te huren, of je nu een ervaren of onervaren wandelaar bent. Dit om verrassingen te voorkomen. En hij zal je een 'Coppa dell' Amicizia' (vriendschapsdrankje) serveren. En ondertussen over de mooiste routes en lokale tradities vertellen.

Eén ding is duidelijk: bij beide paden moet je het uitzicht verdienen. En met name de voldoening. De lucht kleurt rood. De zon verdwijnt snel achter de horizon. Het hutje wordt omringd door absolute stilte. Ik mijmer een eind weg. En vraag mezelf af hoelang ik door blijf wandelen de komende dagen. Dat beslis ik morgen wel. Of overmorgen.
Ontdek het Aosta-dal ,,Mont Blanc, Romeinen, steenbokken, parasailen, alpenmarmotten, wandelen, enzovoort. Een indrukwekkende lijst met publiekstrekkers. Die horen bij het Aosta-dal, in het noordwesten van Italië. Waar adrenaline, verbazing en genot elkaar afwisselen. Keer op keer."

Corno van den Berg

 

Ontdek het Aosta-dal

Ontdek het Aosta-dal
Deze Noord-Italiaanse regio wordt omringd door Alpenreuzen met toppen van 4.000 m en hoger. Met de Mont Blanc, het Monte Rosa massief, de Gran Paradiso en de Matterhorn binnen handbereik.

Trek erop uit
Door honderden kilometers aan bewegwijzerde paden is de regio perfect voor meerdaagse trektochten. Tijdens een trektocht overnacht je in authentieke berghutten, voor het echte berggevoel.

Alta Via: de trots van de regio
Valle d’Aosta heeft beroemde trektochten. De Alta Via 1 loopt van de ene kant van het dal naar de andere en is opgedeeld in 13 etappes (3 à 5 uur elk). Bij de Alta Via 2 loop je op een hoogte van gemiddeld 2.000 m in 12 etappes van zo'n 4 tot 5 uur.

Op zoek naar avontuur
De grootste troef van het Aosta-dal is de bergnatuur. Doe je wandelschoenen aan of pak een fiets. Avontuurlijker? Ga raften, bergbeklimmen of ballonvaren. Combineer het met een stadsbezoek of een evenement ... het maakt deze bestemming uniek.

Gastronomisch hoogstandjes
Vergeet tijdens een vakantie niet de streekproducten te proeven waar deze regio om bekend staat. Fontina Kaas, L'Ard d'Arnard en DOC wijnen zijn slechts enkele van de vele delicatessen.

Praktische informatie
De route naar het Aosta-dal voert, afhankelijk van je keuze, door de Franse en Zwitserse Alpen. De Mont Blanc tunnel of de Sint Bernardtunnel brengen je in ongeveer 10 uur naar het Aosta-dal.

Deze special is in samenwerking met het verkeersbureau van het Aosta-dal gemaakt.