Deel

0
Tweet about this url
Bijzondere belevenissen

Een tocht met husky's door Noord-Noorwegen. (Foto: Corno van den Berg)

Bijzondere belevenissen

Slapen in een ijshotel, wegwaaien bij de Noordkaap, toeren op een sneeuwscooter of walvissen kijken. Er is meer dan het noorderlicht.

Wie denkt dat je hier rusteloos moet zitten wachten op het noorderlicht, vergist zich. Er is veel te doen, waardoor ik bijna nog tijd tekort kom. Want de lijst met unieke excursies is lang. En bang om ondertussen het noorderlicht te missen hoef ik niet te zijn. Er is altijd wel iemand die je roept als het aan de hemel verschijnt.

Immense ijssculpturen van pinguïns en ijsberen staan bij de ingang. Huh, deze dieren leven hier toch niet? In de hippe ijsbar serveert de barman koude drankjes om warm te worden. Ik staar naar de bevroren rode rozen. Er is een trouwzaal met kapel, inclusief een altaar, bankjes en een soort glas-in-lood raam. Euh, ijs-in-lood. Ja, hier kun je trouwen. Welkom in het Igloo Hotel in Alta, het meest noordelijk gelegen ijshotel ter wereld.

Het ijshotel in Noord-Noorwegen. (Foto: Terje Rakke)

Een immens ijsblok fungeert als bed. Daarop liggen rendiervellen, heel veel. Ik krijg instructies: ,,Je slaapt in een slaapzak en moet je muts op houden. Anders verlies je via je hoofd te veel warmte.” Oh, als dat alles is. Jaarlijks wordt een nieuw hotel gemaakt door de lokale bewoners. Ze hakken en zagen de immense blokken ijs uit een bevroren meer in de buurt. En in het voorjaar smelt alles, tot er niets over is.

Het is even wennen. Lopen met sneeuwschoenen is als lopen als een cowboy. Althans dat denk ik door de vele films op tv, want de beroemde sporen aan hun laarzen waren ook niet echt handig. Sneeuwschoenen voorkomen dat ik wegzak in de verse sneeuw. Ik heb het nog even geprobeerd met mijn gewone schoenen, maar dat was kansloos. Al snel heb ik gevoel van de sneeuwschoenen te pakken en kan ik me focussen op de omgeving in plaats van op mijn motoriek.

Het vangen van een koningskrab. (Foto: Terje Rakke)

Grensverleggend. Zo beleef ik de volgende excursie. In de winter het water op. En zelfs het water in. Een speciaal pak maakt het mogelijk. Het is oranje van kleur en ja, het schrikt behoorlijk af. Ik blijf er in drijven, wat een gek gevoel is. Naast me plonzen duikers het water in. Ze halen immense koningskrabben naar boven. Mooi, die staan straks op het menu. Maar eerst nog een walvissafari, want die majestueuze dieren komen hier het gehele jaar voor.

De Noordkaap heb ik al eens in de zomer bezocht. De steile rots aan het einde van het vasteland van Europa wil ik ook in de winter beleven. Als hij op zijn ruigst is; met sneeuw en dreigende luchten. Al is een bezoek in de winter een uitdaging. De weg is afgesloten. Sneeuwschuivers gaan de bussen met toeristen voor.

Het waait hard, de dag is kort, de temperatuur is weer onder nul gedoken en de zon komt af en toe door de wolken heen. Ruig weer op een ruige plek.  Ik kijk om me heen, iedereen heeft het duidelijk naar zijn zin. Dit is waar je als toerist voor komt in februari of maart. Maar de Noordkaap kent ook een ‘zachte’ kant in de zomer. Als de zon besluit niet onder te gaan en de sneeuw plaats maakt voor ‘groen’.

Het is hoog tijd voor adrenaline. Ze springen en blaffen. Hongerig en verwachtingsvol kijken de sledehonden me aan. Ze voelen dat er verse sneeuw is gevallen. Door hun uitgelatenheid is het lastig ze netjes in een rij te krijgen voor de slee. Ik zie het al, deze traditionele manier van reizen is een uitdaging. Het wordt dan ook een ervaring om niet snel te vergeten.

De start is indrukwekkend. Hangend in de tuigjes wachten ze tot ze los mogen. Door het losbarstende geweld moet je je goed vast houden. Ze willen zo graag dat een heus anker noodzakelijk is. Die diep in de sneeuw vast zit. Anders is de slee al weg. Zelfs als je valt moet je de slee vast houden. De honden merken dan vanzelf dat er iets mis is en stoppen. Zonder jou blijven ze gewoon door lopen ...


Een van de husky's. (Foto: Corno van den Berg)

“Word één met de honden,” is het advies van Trine, eigenaar van de dieren. Hoe ik dat moet doen is in het begin niet geheel duidelijk. Want zeven honden is best veel. Volgens Trine is dit aantal comfortabel en levert het genoeg kracht op. Ik maak kennis met Prikken, Snuppa, Ganda, Togo, Korse, Hermann en Borka, die zich vanaf minuut één als de leider laat gelden.

Je kunt een uur op pad te gaan, maar ook meerdere dagen. Ik ben blij dat ik meerdere dagen heb gekozen. Ik kan iets terug doen voor al het werk dat zij voor je verrichten. ‘Ze zijn me dankbaar voor het eten, wat de volgende dag duidelijk wordt. Ze herkennen je en staan opnieuw te springen en blaffen als ze op pad mogen. Ik ook bijna.


Een tocht per sneeuwscooter. (Foto: Terje Rakke)

De sneeuwscooter kijkt me vragend aan. Het is een standaard vervoermiddel hier, maar ik ben vooral bezig dit motorisch monster onder controle te krijgen. Al valt het mee, de sledehonden zijn eigenwijzer. Maar deze machine is bruut, zoals dat tegenwoordig heet. Sturen is best lastig, maar op deze manier het landschap verkennen is machtig. Nooit gedacht dat de winter zo leuk kan zijn.

 
Beste tips voor het noorderlicht ,,Of ik het noorderlicht wil zien? Natuurlijk! In Noord-Noorwegen ga ik op zoek naar dit natuurfenomeen. En veel meer."
Corno van den Berg

Winteravontuur & IJshotel

Complete zevendaagse reis:
Vanaf 1995,- € p.p.

Met onder meer een overnachting in het Sorrisniva Iglohotel en een sneeuwscootersafari 'op jacht naar ’t noorderlicht': een excursie naar de Noordkaap en een excursie Magical Theatre & Siida.

Vliegreis Amsterdam-Oslo-Alta v.v. in K-klasse incl. tax; Tour, hotels, vervoer en verzorging volgens programma.

Meer informatie over deze reis op:
Noorderlicht avontuur & Hurtigruten

  

Ontdek het zelf!
Het gebied ten noorden van de poolcirkel is een uitstekend gebied om het noorderlicht te zien. De diverse bestemmingen in het hoge Noorden hebben elk een eigen karakter, en zijn het ontdekken waard. Kom je ook?

Deze special is tot stand gekomen in samenwerking met visitnorway.com. Ga naar visitnorway.com voor meer informatie en inspiratie over noorderlichtreizen.

Meer informatie over Noord-Noorwegen op northernnorway.com.