Deel

0
Tweet about this url
De beste plek

Winter op de Lofoten. (foto: Terje Rakke/www.nordnorge.com)

De beste plek

Avontuur, maar dan dichtbij. Binnen drie uur vliegen zit ik in Noord-Noorwegen, de beste plek voor het noorderlicht. Oh, en sledehonden. En sneeuwscooters en de Sami.

Een glimp. Meer was het niet. Een glimp ving ik jaren geleden op tijdens een rondreis op Groenland. Een gloed van groen licht. Dat danste aan de hemel. Het besluit was snel gemaakt: ik moet naar de beste plaats gaan om het zien. Op internet is het al snel duidelijk. Het Noorden van Noorwegen is dé plek.

Het wordt hoog tijd om mijn spullen te pakken. En pak toch nog maar een extra dikke jas, sjaal en extra handschoenen. ‘Beter goed voorbereid dan voor joker staan’, zei mijn moeder vaak. Dus stond ik vaak goed voorbereid voor joker. De gids ziet het en glimlacht. Waar ik heen wil? Euh. Tromsø, maar ook plaatsen als Kirkenes, Alta en Karasjok. Alsook de beroemde Lofoten, laatst nog verkozen tot de mooiste eilandengroep ter wereld. Oh, en de Noordkaap natuurlijk.

De Noordkaap in de winter. (foto: Beate Juliussen/www.nordnorge.com)

Hij ziet de twinkeling in mijn ogen, mijn honger naar avontuur… Het is hartje winter, Moeder Natuur heeft een dik pak sneeuw over het landschap gedrapeerd. ,,Welkom in Noord-Noorwegen.” Hij spreidt zijn armen en laat de omgeving voor zich spreken. Het is weer zover. Door de weidse landschappen in dit deel van Europa gaan niet alleen mijn blikken, maar ook mijn gedachten alle kanten op.

Dit zijn de Noorse fjorden, vaak verkozen tot de mooiste landschappen ter wereld. Ik sta er midden in. Heerlijk. De Noorse kust is ruig. Talloze meren zijn bevroren, struiken en bomen zijn kaal. Ze wachten gelaten af tot het weer warmer wordt. Mens en dier passen zich aan. Sommigen gaan in winterslaap, anderen gaan er juist op uit. Waaronder ik.

Met een troep uitgelaten sledehonden op pad. Een adrenaline opwekkende toer per sneeuwscooter. Een intense ontmoeting met de traditionele bevolking; de Sami. Allemaal dingen die ik al jaren wil. De komende dagen ga ik dit gebied eens goed beleven. Een gezonde mix van cultuur en natuur.

Overnachten in een traditioneel vissershutje; een rorbu. Dit is Svinøya Rorbu. (foto: Tommy Simonsen)

Januari en februari zijn extreem mooie maanden hier. De dagen zijn nog kort, maar worden steeds langer. En dat licht, die mix van laag daglicht en woeste natuur. Fotografen noemen een zonnige winterse dag in Noord-Noorwegen het beste licht ter wereld. De foto’s zijn dan ook vol van kleur. Ik heb daarvoor geen camera nodig, mijn ogen zien het zo wel.

Door alle indrukken zit mijn hoofd vol, nu mijn buik nog. Hoog tijd om de Noorse keuken te keuren. Ik zie koningskrabben, natuurlijk zalm en meer. Maar ook de beroemde gerechten als stokvis en klipvis. En ja, stokvis hangt op stokken te hangen en de klipvis op klippen. Het leven kan heel simpel zijn. Maar zo lekker.

Ik moet ze eigenlijk wel proeven, dus bestel ik van beiden een halve portie. Met groenten en een sausje. Mooi hoe iets dat ooit noodzakelijk voedsel was nu tot een culinaire dis is verworden. Ik lees het programma voor de komende dagen door. Met het noorderlicht als hoofdact, maar ook talloze andere hoogtepunten. Ben ik nu aan het watertanden van alle activiteiten of van het eten?
Beste tips voor het noorderlicht ,,Of ik het noorderlicht wil zien? Natuurlijk! In Noord-Noorwegen ga ik op zoek naar dit natuurfenomeen. En veel meer."
Corno van den Berg

Noorderlicht & Arctisch Avontuur

Complete achtdaagse reis:
Vanaf 1072.00 € p.p.

Bezoek de Lofoten en Tromsø en ervaar de spectaculaire natuur boven de pool­cirkel. Kom van alles aan de weet over het noorderlicht. Maak gebruik van ’s werelds enige 'live aurora borealis service', zodat u wordt gewaarschuwd als er noorderlichtactiviteit is.

 

Geniet van de indrukwekkende Hurtigrutenreis langs de Lofoten en Vesterålen eilanden en via de Trollfjord naar Tromsø, de hoofdstad van Noord-Noorwegen, ook wel 'het Parijs van het noorden' genoemd.

Meer informatie over deze reis op:
Noorderlicht & Arctisch avontuur

  

Ontdek het zelf!
Het gebied ten noorden van de poolcirkel is een uitstekend gebied om het noorderlicht te zien. De diverse bestemmingen in het hoge Noorden hebben elk een eigen karakter, en zijn het ontdekken waard. Kom je ook?

Deze special is tot stand gekomen in samenwerking met visitnorway.com. Ga naar visitnorway.com voor meer informatie en inspiratie over noorderlichtreizen.

Meer informatie over Noord-Noorwegen op northernnorway.com.