Deel

0
Tweet about this url
Lekker actief op pad

De Hurtigruten en het noorderlicht. (foto: Terje Rakke)

Lekker actief op pad

De avond is donker en koud. Lekker binnen blijven, is mijn eerste reactie. Maar de Noren denken daar anders over. Je moet juist naar buiten, dan zul je verrast worden…

,,Als je het Noorderlicht optimaal wilt beleven, moet je op pad. De sneeuw in. Laat de winter grip op je krijgen, zonder dat je het koud krijgt. En dan zul je zien dat je dit gebied echt beleefd.” Gids Annika glimlacht. Onder de kleurrijke muts fonkelen haar ogen; heel anders dan mijn vertwijfelde blik.

De thermometer geeft min 15 aan. Ik rits mijn jas dicht, doe mijn handschoenen aan, zet mijn muts op en haal diep adem om naar buiten te gaan. Ho, ho. Gids Annika is heel resoluut. Natuurlijk kan ik vanuit mijn accommodatie de nacht in, maar het kan beter. Veel beter, want er zijn speciale noorderlicht tours. Annika lepelt geduldig de opties op.

Het bijzondere licht aan het einde van de dag. (Foto: Terje Rakke)

Het zijn er ongekend veel. Ik kan te voet, op ski’s, achter een rendier, met een auto en per boot. ,,Let vooral op de lengte van de tour. Hoe langer, hoe beter. Het liefst van zes uur ’s avonds tot één uur ’s nachts.  ,,Hoe meer kans op ‘verrassingen.” Ze doelt op het noorderlicht. Oké, ik ben overgehaald. Ik doe alles wel de komende dagen. Ik ben er nu toch.

Om lekker warm te blijven is actief bezig zijn slim. Ik ga skiën, of eigenlijk meer een mix van skiën en langlaufen. In het donker, al is de piste verlicht. Als ik dat onder de knie heb, wordt het ingewikkelder. Met een lamp op mijn voorhoofd volg ik een aangegeven pad. Ditmaal zonder verlichting. Sfeervol skiën, het is eens wat anders. Terwijl ik met een schuin oog de lucht in de gaten hou. Ik heb zo wel wat weinig tijd om op mijn techniek te letten, maar niemand die het ziet.

Skiën in het laatste daglicht. (Foto: Fredrik Schenholm/Visitnorway.com)

Een andere optie is de Hurtigruten, al is dat veel minder actief. Ik ga op het dek zitten. Dit is ‘de mooiste zeereis ter wereld’, aldus kenners. Ik zit er letterlijk klaar voor. De Hurtigruten is een oude veerboot die altijd de post rondbracht in de afgelegen dorpjes langs de Noorse fjorden. Tegenwoordig vervoert hij vooral toeristen. Het is een soort cruise, je slaapt en eet aan boord.

De boot is een bijzondere manier om het noorderlicht te zien. Vooral omdat er weinig lichtvervuiling is als hij vaart. En, ter plekke is er een noorderlicht-alarm. Zodra het licht aan de hemel verschijnt, doet een omroeper in meerdere talen zijn werk. Ook midden in de nacht. Dus ben ik ineens klaarwakker. En sta in enkele minuten buiten op het dek, meer dan hoopvol. De dansende gordijnen openbaren zich…

De boot stopt bij de 34 havens langs de kust. Dit zijn veelal dorpjes, al is het soms niet meer dan een verzameling huisjes. Waar je even van de boot af mag. Om het dorp te verkennen, te shoppen of om te gaan wandelen. Of om bijvoorbeeld stokvis te proeven. Of op een hondenslee te stappen, een nacht in een ijshotel te slapen, of wat dan ook. Je kunt eenvoudig een dag (of meerdere) later weer op de boot stappen.

Stokvis in de winter. (Foto: CH www.visitnorway.com)

Er blijkt ook een noorderlicht-app te zijn; dat is handig. Op mijn telefoon check ik de kans op noorderlicht. Het ziet er opnieuw meer dan hoopvol uit. Al zie ik ook wat wolken. Maar die komen vaak snel, maar verdwijnen net zo snel weer. En door de app kan ik met een gerust hart gaan slapen. De jacht op het noorderlicht, je wordt er behoorlijk moe van. Toch leg ik mijn kleren maar weer klaar, want je weet maar nooit…
Beste tips voor het noorderlicht ,,Of ik het noorderlicht wil zien? Natuurlijk! In Noord-Noorwegen ga ik op zoek naar dit natuurfenomeen. En veel meer."
Corno van den Berg

Hurtigruten aanbieding:
Op jacht naar 't noorderlicht

Complete twaalfdaagse reis:
Vanaf 1273.00 € p.p.

Ga mee op de unieke Hurtigruten expeditie naar het majestueuze noorderlicht ‘aurora borealis’. Reizen langs de karakteristieke Noorse fjordenkust in de winter is een ongelooflijke ervaring waarin het fenomeen poollicht met haar fascinerende lichtschaduwen - van groen tot paars en geel¬achtige tinten - het belangrijkste ingrediënt vormt.

Meer informatie over deze reis op:
Noorderlicht avontuur & Hurtigruten

  

Ontdek het zelf!
Het gebied ten noorden van de poolcirkel is een uitstekend gebied om het noorderlicht te zien. De diverse bestemmingen in het hoge Noorden hebben elk een eigen karakter, en zijn het ontdekken waard. Kom je ook?

Deze special is tot stand gekomen in samenwerking met visitnorway.com. Ga naar visitnorway.com voor meer informatie en inspiratie over noorderlichtreizen.

Meer informatie over Noord-Noorwegen op northernnorway.com.