Deel

0
Tweet about this url
Met de Sami op stap

Een Sami-vrouw in Noord-Noorwegen. (foto: Terje Rakke Nordic Life)

Met de Sami op stap

Het zijn rendierhouders, ook nu nog. Ik ontmoet de Sami; de oorspronkelijke bewoners van dit gebied. Een meer dan authentieke belevenis.

Je weet het vooraf nooit. Je leest over ‘traditionele bewoners’, ‘rendierhouders’ en ‘tenten’. Maar hoe echt is het nog? De Sami zijn zeker geen toeristenval, veel van hen trekken nog steeds met hun dieren mee. Je kunt ze ontmoeten, en zien hoe ze leven. Ik ga de rendierkudde hoeden. Al heb ik geen idee hoe.

Het zien van zo’n grote groep dieren in een leeg landschap is een bijzondere ervaring. In het voorjaar trekken de dieren en de Sami richting de Noordkaap. De reden is simpel: miljoenen muggen die eind juni opduiken. Aan de kust worden ze weggeblazen door de wind.

Ik stap de typische wigwam-vormige tent in, midden op de kale toendra. Boomstammen dienen als stoel, rendierhuid als kussen. Vader en zoon drinken een bessenthee bij het houtvuur. Hun roodblauwe kleding, inclusief muts, is sierlijk en kleurrijk. En ja, ze leven nog altijd zo. Ze beantwoorden de vraag zelf maar, omdat ze weten dat die leeft bij alle bezoekers.

Op stap met de Sami. (foto: Terje Rakke Nordic Life)

Al hebben veel Sami ook een ‘gewoon’ stenen huis. Dit zijn de oorspronkelijke bewoners van dit gebied. Ik wilde altijd al kijkje nemen in de wereld van de rendierhouders. Van oudsher leven ze met kuddes rendieren. In het voorjaar trekken de Sami met de dieren richting de Noordkaap. In de winter gaan ze weer terug naar het centrale deel. Als ze met de dieren leven, slaan ze daar ook ter plekke hun tent op.

Als je durft, kun je meehelpen weggelopen rendieren te vangen. Wat niet eenvoudig is. Lasso slingeren lukt nog wel, maar om die om het gewei van de dieren te krijgen is niet eenvoudig. Het lukt, maar dan komt het eigenlijke werk. Je moet het dier rustig krijgen, en ja ze zijn opvallend sterk. Daarna moet ik ze terug naar de groep brengen. Ik voel me klein tussen zo’n grote groep dieren in een leeg wit landschap.

Het vangen en de buitenlucht maakt hongerig. De lunch bestaat uit vers rendiervlees dat je zelf boven het houtvuur moet roken. Ik moet het donkerrode vlees bij mijn oor houden: als het zachtjes sist is het gaar. En ik zie verse zalm liggen. Daarnaast krijg ik gestampte veenbessen en brood geserveerd.

We raken aan de praat over de jarenlange onderdrukking van de Sami. En, gelukkig, de huidige opleving van hun cultuur. Vader Per legt zijn mobiele telefoon weg. Voor hem is het moderne leven handig en nuttig. Maar de rust en ruimte in zijn immense achtertuin vindt hij veel belangrijker. Ik zie zijn zoon Rikr. Hij maakt zijn huiswerk, terwijl hij op de rendieren let. En ja, hij is trots om een Sami te zijn.

Een Sami-tent in de winter. (foto: Corno van den Berg)

Diverse keren hoor ik dat ik de kunst van Sami moet zien. Dus ga ik naar Kautokeino, waar het echtpaar Frank en Regine Juhls een zilvergalerij heeft geopend. Door hun grote interesse in het nomadische bestaan van de Sami ontwerpen zij traditionele en moderne zilveren sieraden voor de bevolking. Ook nu nog, voor bijvoorbeeld Sami-trouwerijen.

In de avond laat een oudere Sami een heuse ‘joik’ horen, een bijzondere (en bijna verloren gegane) manier van zingen. Ik versta er geen woord van, maar de klanken verdwalen in de ruimte om me heen. Het danst bijna zoals het noorderlicht. Of zou dat komen door de zelfgebrande alcohol van de Sami? Het is een perfecte afsluiting van een intense ontmoeting met de Sami. Misschien wel het meest unieke volk van Europa.
Beste tips voor het noorderlicht ,,Of ik het noorderlicht wil zien? Natuurlijk! In Noord-Noorwegen ga ik op zoek naar dit natuurfenomeen. En veel meer."
Corno van den Berg

Avontuur in Finnmark:
Rondreis Noord-Noorwegen

Complete achtdaagse reis:
Vanaf 1843.00 € p.p.

Vluchten in combinatie K/L klasse incl. ticket/tax. Transfers en vervoer volgens programma, hotels op basis van 2 persoonskamers inclusief halfpension m.u.v. Tromsø incl. ontbijt. Hurtigruten incl. overnachting in 2 persoons binnenhut douche/toilet incl. halfpension en inclusief Noordkaapexcursie.

Meer informatie over deze reis op:
Avontuur in Finnmark, rondreis Noord Noorwegen

  

Ontdek het zelf!
Het gebied ten noorden van de poolcirkel is een uitstekend gebied om het noorderlicht te zien. De diverse bestemmingen in het hoge Noorden hebben elk een eigen karakter, en zijn het ontdekken waard. Kom je ook?

Deze special is tot stand gekomen in samenwerking met visitnorway.com. Ga naar visitnorway.com voor meer informatie en inspiratie over noorderlichtreizen.

Meer informatie over Noord-Noorwegen op northernnorway.com.