Deel

0
Tweet about this url
Zie het noorderlicht

Noorderlicht op Vesterålen. (foto: Øystein Lunde Ingvaldsen/www.nordnorge.com)

Zie het noorderlicht

Het noorderlicht. Je moet het zien om te geloven. Maar wat is de beste plek? Volgens kenners is het Noord-Noorwegen. Oké, reis ik daar heen.

Wie het noorderlicht heeft gezien, zal het beamen. Het is één van de mooiste natuurspektakels. Gordijnen van licht die dansen aan de hemel, in diverse kleuren. En Noord-Noorwegen is dé plek voor deze sierlijke show van Moeder Natuur. Misschien wel de mooiste show ter wereld.

Hoopvol kijk ik uit naar de avond, als de donkere winternacht het over neemt. Maar soms is dit de plek voor een ongekende lichtshow. De plaatselijke meteoroloog Pedr tempert de verwachtingen direct. ,,Het kan gebeuren, maar het kan ook niet. Maar mocht het gebeuren, dan hebben we in deze afgelegen blokhut geen lichtvervuiling. Dus het beste zicht.”

Het noorderlicht boven een hut. (foto: Øystein Lunde Ingvaldsen/www.nordnorge.com)

De voorwaarde geldt voor elke avond van september tot eind maart, al moet de lucht wel helder zijn. Hij checkt zijn app op zijn mobiele telefoon en glimlacht. ,,Gelukkig hebben we tegenwoordig een ‘noorderlichtverwachting’, die gebaseerd is op de zonnesterkte.” Met een kop koffie in de hand begint Pedr te vertellen.

,,Het licht wordt veroorzaakt door grote hoeveelheden geladen deeltjes. Ze ontstaan uit explosies van de zon en deze verdwijnen in het immense heelal. Om de aarde zit een groot magnetisch veld, dat de geladen deeltjes afbuigt. Deze komen in de buurt van de Noordpool (en Zuidpool) met een grote snelheid de atmosfeer binnen.”

Tips om het noorderlicht te zien:

- De beste tijd om het noorderlicht te zien is van 21 september tot 21 maart.
- De lucht moet wel wolkenvrij en maanvrij zijn. Wolken zitten het noorderlicht in de weg, net als de maan met zijn felle licht.
- Vind een plek zonder lichtverstoring. Dus niet bij een stad, dorp of een weg met auto’s bijvoorbeeld.
- Je ziet meestal geen noorderlicht voor zes uur ’s avonds, ook op donkere dagen.
- De grootste kans heb je tussen tien uur ’s avonds en één uur ’s nachts.
- Als je om zeven uur ’s avonds al het noorderlicht ziet, zal dit ’s nachts nog sterker zijn.
- Na één uur ’s nachts neemt de kans op het noorderlicht snel af, je kunt dus gaan slapen…

Het noorderlicht met onder meer het bijzondere rood licht... (foto: Øystein Lunde Ingvaldsen/www.nordnorge.com)

Hij ziet mijn gefascineerde blik en vervolgt: ,,De van de zon afkomstige deeltjes zitten nog vol energie, die bij aanraking met zuurstof- en stikstofatomen voor botsingen zorgen in onze atmosfeer. Als deze deeltjes botsen op zuurstof (en de atmosferische druk is laag) dan kleurt het geelgroen, bij zuurstof (en zeer lage druk) wordt het rood, terwijl bij een botsing op stikstof de blauwe kleur aan de hemel verschijnt.”

Hoog tijd om even buiten te kijken. Een groene waas wordt langzaam zichtbaar aan de horizon. Nog wat vaag, maar ‘ontegenzeggelijk aanwezig’ zoals dat zo mooi heet. Logisch dat veel inwoners lang het noorderlicht een andere betekenis gaven. Bijvoorbeeld dat het een weerspiegeling van de zee was. Sommigen dachten zelfs dat het een school haringen in de lucht was. Rare jongens, die Noren.

De lokale bewoners hebben voor de nacht een wake ingesteld, ze houden elkaar via de mobiele telefoon op de hoogte als het licht aan de hemel verschijnt. Met als gevolg dat je acuut je bed uit wordt getrommeld. Half slaapdronken sta ik buiten. Mijn kleren zitten verfomfaaid; en zo voel ik me ook. Maar de kou, met name de frisse wind, zorgt voor een harde wake-up call.

Mooi licht boven de bergen van Noord-Noorwegen. (foto: Rune Nilsen/www.nordnorge.com)

De sfeer is dramatisch, maar het landschap heeft ook iets mystieks. Helemaal donker is het niet, de Melkweg laat zich in volle glorie zien. Maar het wordt overschaduwd als de hemel letterlijk gaat dansen. Groen, geel en een beetje rood. Als beelden uit een computerspel schieten ze over mijn hoofd. Van links naar rechts, van boven naar beneden. Dansende gordijnen, het klinkt raar, maar is wel zo.

Pedr heeft gelijk. Het noorderlicht, dat moet je ooit eens zien om te geloven. En dan nog twijfel je of het echt is, al schieten de kleuren over je hoofd. Dat het geen vliegende haringen zijn lijkt me logisch, maar dat zoiets moois bestaat… Ik laat me achterover vallen in de sneeuw. Het is tijd voor gepaste stilte. En ja, dit zou eigenlijk iedereen eens moeten zien.


Beste tips voor het noorderlicht ,,Of ik het noorderlicht wil zien? Natuurlijk! In Noord-Noorwegen ga ik op zoek naar dit natuurfenomeen. En veel meer."
Corno van den Berg

Noorderlicht avontuur & Hurtigruten

Complete zevendaagse reis:
Vanaf 1570.00 € p.p.

In Alta gaan we op jacht naar het noorderlicht, bezoeken het Alta-museum met tal van interessante verzamelingen en maken we een tocht per hondenslede. Ook gaan we op een sneeuwmobielsafari.

Ook bezoeken we het Sorrisniva IJshotel. Dan volgt een indrukwekkende bustocht door imposant berggebied naar de Noordkaap en een tocht per Hurtigruten naar Kirkenes!

Meer informatie over deze reis op:
Noorderlicht avontuur & Hurtigruten

  

Ontdek het zelf!
Het gebied ten noorden van de poolcirkel is een uitstekend gebied om het noorderlicht te zien. De diverse bestemmingen in het hoge Noorden hebben elk een eigen karakter, en zijn het ontdekken waard. Kom je ook?

Deze special is tot stand gekomen in samenwerking met visitnorway.com. Ga naar visitnorway.com voor meer informatie en inspiratie over noorderlichtreizen.

Meer informatie over Noord-Noorwegen op northernnorway.com.