Deel

0
Tweet about this url
Bijzonder overnachten

Herdade da Malhadinha Nova (foto: Corno van den Berg)

Bijzonder overnachten

Wil je meer tips en foto's? Volg Corno dan op:
Facebook
Twitter
Instagram

Slapen op een houseboat. Op een werkende wijnboerderij of in een ‘charmehotel’. Op zoek naar het echte genieten.

Op reis zoek ik altijd naar bijzondere accommodaties. Waarbij ik het liefst ook een grote diversiteit wil, het liefst op diverse locaties. Op een plek waarbij je van verlichting zucht. Waar je je meteen op je gemak voelt en genieten iets vanzelfsprekend is. Al moet ik er soms wel hard voor werken.

Voor een bezoek aan steden zoek ik kleinere hotels, met een persoonlijke sfeer. Met typische Portugese kamers en een Mediterrane sfeer. Zoals het M`AR De AR Muralhas in Évora. Ideaal gelegen op vijf minuten van het stadshart, maar gelegen aan een doodlopende straat. Dus weg van het drukke verkeer. Dit soort hotels worden vaak charmehotels genoemd, de term is zowel vaag als uitnodigend.

Herdade da Malhadinha Nova. Een naam die glijdt over het glooiende landschap.  Herdade betekent 'boerderij', maar het is eigenlijk een boerderij, waar wijn wordt geproduceerd. Het is zomaar een afslag aan de weg tussen Beja en Castro Verde.

Slapen tussen de wijnranken. (Foto: Corno van den Berg)

Hier kun je slapen, dwalen tussen de wijnvelden, paardrijden, maar ook wijn proeven. En relaxen bij een 'infinity-pool', oftewel een zwembad zonder rand. Ik doe alles maar, ik ben er nu toch. Als ultieme voorbereiding op de bijzondere boottocht die ik morgen ga maken.

Even nog denk ik; de boot hou ik wel even tegen. Maar mijn voeten glijden door het zand. De boot is los en ik moet het water in. En het is hier dieper dan ik dacht. Maar het water is 25 graden, dus heerlijk. Het is dat mijn boot ervandoor gaat, anders was ik even lekker gaan zwemmen. Ik moet lachen om mijn eigen gestuntel.

Avontuur in Alentejo. Varen op het Alqueva-meer, dat is ontstaan door een stuwdam. Op een houseboat. Het is geen woonboot, maar een boot om te varen en te overnachten. Ideaal voor een gezin bijvoorbeeld. Het mooie is dat je overal mag aanleggen, dus ook op verlaten eilandjes. En die zijn er genoeg.

Het idyllische landschap van Alentejo. (Foto: Corno van den Berg)

En ja, in dit deel van Portugal ben je nog echt alleen. Ik zie geen bussen of groepen, op land of op het water. Zelfs de korte broeken met net iets te hoog opgetrokken sokken ontbreken, meestal in combinatie met toeristen. En dus ook geen souvenirshops in de oude dorpjes, maar hooguit een stoffige dorpskroeg.

Het aanleggen voor een onervaren kapitein als ik is best lastig. Bij de tweede poging heb ik wel genoeg tijd om de ijzeren pin de grond in te slaan en het touw van de boot er aan vast te maken. Zodat de boot er niet vandoor gaat. Ik ben klaar voor de nacht. En dus nog maar even een verfrissende plons.

Het varen zelf is eenvoudig. De snelheid is beperkt tot 10 kilometer per uur, al haal je met de wind in de rug 10,5.... Zo heb ik gps om de route te bepalen, maar het belangrijkste is de sonar die aangeeft hoe diep het is. Want er zijn talloze ondiepe plekken die je met het oog niet kunt zien. Een stevig signaal geeft aan dat ik te dichtbij kom en rechtsomkeert handig is.

De boot op het Alqueva-meer. (Foto: Corno van den Berg)

De dame van de bootverhuur vroeg me eerder wat ik wil eten. En vooral ook hoe ik wil eten. Euh, geen idee. ,,Hier in het restaurant kun je gerechten bestellen, deze in je koelkast doen en later zelf klaar maken op de boot. Of simpelweg in een van de weinige dorpjes aanmeren en het lokale restaurant in gaan." Ik wil absolute vrijheid, dus neem ik alles zelf mee. Als het mislukt kan ik altijd nog het restaurant in.

Waar ik nu extra blij om ben. Het einde van de dag nadert, wolken hangen als schapen in de lucht. In de verte trekt een onweersbui voorbij. Een regenboog laat zich zien. En het is stil, niets, niemand. Zoiets heet nu 'klein geluk'. Het wijntje en de rijst met kip, de verse olijven en de salade doen de rest. Laat mij hier nog maar even zitten.

De avond valt. De zon gaat, de Melkweg komt. Door het gebrek aan luchtvervuiling zijn hier de sterren in vol ornaat te zien. Ik zou bijna op het dek gaan slapen om niets van dit spektakel te missen. Al heb ik nu al moeite om mijn ogen open te houden. De buitenlucht en alle indrukken doen hun werk. Schommelend op de golven reis ik verder, ditmaal naar dromenland.

Mijn rondreis sluit ik af bij Herdade das Barradas da Serra. Het ligt midden op het platteland tussen de bossen, net buiten het stadje Grandola. Ik ben geboren op de Veluwe, dus hier voel ik me wel thuis. Naarmate ik ouder word, merk ik dat plaatsen om te overnachten belangrijker worden op reis. Het zijn niet alleen slaapplekken, maar ook rustpunten in het drukke leven.
Op ontdekkingstocht in Alentejo Alentejo, er ging niet meteen een belletje bij me rinkelen. Maar toen ik 'onbekende regio tussen Lissabon en de Algarve' hoorde, besloot ik mijn koffer te pakken.

M’Ar De AR Muralhas
Ga dan kijken bij: M’Ar De AR Muralhas

Amieira Marina
Ga dan kijken bij: Amieira Marina

Herdade da Malhadinha Nova
Ga dan kijken bij: Herdade da Malhadinha Nova

Herdade das Barradas da Serra
Ga dan kijken bij: Herdade das Barradas da Serra

Alentejo is verkozen tot een van National Geographic's Best Trips voor 2014. De Portugese regio staat bekend om haar ongerepte natuur, rust en ruimte, authentieke en historische cultuur, vriendelijke locals en pure gastronomie en wijn. Het is de ultieme plek om tot rust te komen en je weer helemaal op te laden!

Meer info: www.visitalentejo.com