Deel

0
Tweet about this url
Op zoek naar adrenaline

Zo mooi is een ballonvaart in Alentejo. (foto: Corno van den Berg)

Op zoek naar adrenaline

Wil je meer tips en foto's? Volg Corno dan op:
Facebook
Twitter
Instagram

Alhoewel Alentejo rust en ruimte uitstraalt, kun je hier echt los gaan. Ik kies voor actief: Te land, te water en in de lucht. Met steeds ietsje meer adrenaline.

Een mountainbike in de stad lijkt wat raar. Maar de kasseien en steile weggetjes doen het zweet bij me lopen. Plotseling sta ik voor de Romeinse tempel van Évora, een historisch stadje dat tot Unesco-werelderfgoed is uitgeroepen. Ik trap langs het Romeinse aquaduct; in 18 kilometer een verval van slechts twee meter.

Dit is niet zomaar fietstour, maar het is de luxe variant. Dus staat er ergens een lunch, diner of champagne voor je klaar. En dan echt 'ergens', meestal in de wildernis. In mijn geval in een bos, bij het Almendres Cromlech. Dit zijn immense megalieten die hier rechtop zijn gezet zo’n 6 eeuwen voor Christus. Sommigen zijn versierd met een tekening, die archeologen niet kunnen verklaren.

Fietsen door het stadje Évora. (Foto: Corno van den Berg)

Na inspanning komt ontspanning. Dus komt er een mobiele wagen voor rijden met keuken en toilet. En een hapje en een drankje. Oh, en wifi voor diegene die zijn avonturen meteen op Facebook wil zetten. En eerlijk is eerlijk, ik twijfel even. Maar doe het niet. Werk moet je ook los kunnen laten, zeker als het landschap je roept.

Een otter. Ja, echt. Het dier huppelt vrolijk over de rotsen. Een betere indicatie voor hoe puur het hier is, kan ik niet verzinnen. In een kano vaar ik de Guidana-rivier af. Rustig peddelen, alleen bij de diverse watermolens zijn er stroomversnellingen. Sommige golven hebben het overduidelijk op mij gemunt. Maar de temperatuur van het water is meer dan aangenaam.

Tijd voor iets extremers. In de vroege ochtend ligt mist als een dikke deken over het landschap. Ik zie geen boom; niets. Zelfs de luchtballon enkele tientallen meters verderop is vaag. Terwijl ik toch diegene ben die een tocht met dit gevaarte ga maken. Ballonvaarder Hugo kijkt omhoog en checkt ondertussen online de weersverwachting op zijn telefoon. Hij gokt het er op: de mist zal wel verdwijnen.

Een 'selfie' boven de wolken. (Foto: Corno van den Berg)

Eenmaal boven de mist ontmoet ik de zon. En zie ik de Algarve liggen. Met een brede glimlach laat Hugo de ballon zakken, heel ver zakken. Bijna kan ik de bomen aanraken en denk ik dat we de grond gaan raken. Ik ervaar een apart gevoel van opwinding. Een mix van genieten en angst; als dat maar goed gaat.

Langzaam verdwijnen de wolken. Het landschap openbaart zich. Ik leg de camera weg, hang half uit de bak en geniet. Totdat de zon de schaduw van de ballon op het landschap gooit. Deze buitenkans op een unieke foto kan ik niet laten liggen. Een mooier aandenken aan deze trip is er niet, zeg ik hardop. Hugo kijkt me aan en knikt. Hij weet het, al spreekt hij geen woord Nederlands.

Dit kan hoger en vooral sneller. Dus staat er een op dezelfde dag een Extreme Skydive op het programma. Een tandemsprong, oftewel ik hang aan iemand. Het is mijn derde keer, dus zegt mijn buddy Hélder doodleuk: ,,Dan mag jij de parachute openen, oké?" Tuurlijk. ,,En sturen!" Euh, oké. Denk ik.

Skydiven in een bijzonder landschap. (Foto: Corno van den Berg)

Mijn lichaam giert al van de adrenaline, mijn ogen zien een geweldig landschap en dan moet ik ook nog nadenken. Hij lacht. ,,Komt goed, we hebben twee parachutes. Grapje!" Het vliegtuigje gaat snel omhoog tot zo'n 4.200 meter. De schuif gaat open en de wind slaat in mijn gezicht. Ik ook altijd met mijn grote mond, denk ik nog.

De vrije val is bizar. Dwars door de wolken, heerlijk. Voor me danst een man met een videocamera. Hij wil het vastleggen, zodat ik (en vele anderen) later kunnen zien hoe ik het naar mijn zin had. Of hoe moeilijk ik keek. Plots, een tik op mijn schouder. Oh ja, ik moet wat doen. Floep, daar gaat de parachute.

En dan is er rust. Zweven als een vogel. Al krijg ik snel de touwtjes in handen (letterlijk) en mag ik sturen. Inclusief de extreem snelle omwentelingen, waardoor het landschap opnieuw voorbij suist. Tot het laatste stuk, dan is het rustig dalen en kan ik het typische landschap van Alentejo bekijken.

De landing is perfect, althans in mijn ogen. De wind helpt een handje en we kunnen staand landen. Al zak ik toch even door de knieën. En ja, de cameraman is er weer bij om het vast te leggen. Ik geef hem geen ongelijk. Al vergeet ik dit soort avonturen sowieso niet snel, met of zonder video.
Op ontdekkingstocht in Alentejo Alentejo, er ging niet meteen een belletje bij me rinkelen. Maar toen ik 'onbekende regio tussen Lissabon en de Algarve' hoorde, besloot ik mijn koffer te pakken.

Stap op de fiets
Ga dan kijken bij: Biketours Portugal

Vlieg in een luchtballon
Ga dan kijken bij: Up Alentejo

Durf te skydiven
Ga dan kijken bij: Skydive Europe

Alentejo is verkozen tot een van National Geographic's Best Trips voor 2014. De Portugese regio staat bekend om haar ongerepte natuur, rust en ruimte, authentieke en historische cultuur, vriendelijke locals en pure gastronomie en wijn. Het is de ultieme plek om tot rust te komen en je weer helemaal op te laden!

Meer info: www.visitalentejo.pt/nl