Deel

0
Tweet about this url
Verrassend Alentejo

Het bijzondere landschap van Alentejo. (foto: Corno van den Berg)

Verrassend Alentejo

Wil je meer tips en foto's? Volg Corno dan op:
Facebook
Twitter
Instagram

Onbekende plekken in Europa. Ze worden steeds schaarser. De Alentejo in Portugal is er nog zo één. Waar je wordt verrast.

De heuvels rollen me tegemoet. In het landschap staat af en toe een boom. Soms een olijfboom, dan weer een grillige eik. Bomen die nietig zijn in het landschap. Net als ik. Al is dit landschap door een kunstenaar ontworpen. Eentje waar ik al jaren diep respect voor heb; Moeder Natuur.

Een eindeloos landschap, met hier en daar een kurkeik. Alentejo is de belangrijkste regio voor kurk, de bast van de boom wordt hier massaal geoogst. Een regio waar ik niet te veel van weet, dus ga ik lekker struinen. Al snel merk ik dat het is gezegend met een lekker klimaat in de winter, alsook in het voor- en najaar.

Weids Alentejo. (Foto: Corno van den Berg)

Talloze lokale gerechten die net even anders zijn dan normaal. Zoals konijn met koriander en olijfolie. Of palingsoep. Of de hooggewaardeerde delicatesse; gebakken spek van een zwart varken. Dat inderdaad een lofzang voor de zintuigen is. Net als de zeevruchten die vers op het bord verschijnen in het stadje Beja.

Het stadje Beja. (Foto: Corno van den Berg)

Het is één van de mooiste dingen van reizen; kennis maken met de eetcultuur. Oh, en dat onvermijdelijke dat bij een kurk hoort: wijn. De wijnen van Alentejo worden jaarlijks overladen met prijzen. Daar wil ik ook mijn oordeel over vellen. Net als de Portugezen neem ik daar de tijd voor. Zeeën van tijd; zowel aan de kust als in het binnenland.

,,Je hebt hier 95 procent kans om dolfijnen te zien," zegt Jorge Pina op de boot in het Reserva Natural do Estuário do Sado. Wel jammer dat ik weer net bij die vijf procent hoor die ze niet ziet. ,,Het is slechts een van de drie groepen die op een vaste plek leven in Europa. De andere twee vind je in Schotland en Ierland.” Hmm, nu had ik deze groep dieren wel heel graag willen gezien.

Op dolfijnenjacht in de Reserva Natural do Estuário do Sado. (Foto: Corno van den Berg)

De boottocht is in een riviermonding; waar de Sado-rivier de zee ontmoet. Een bekend gebied voor vogelaars. Wel voor luie vogelaars, want vanaf de weg zie ik al talloze flamingo's, zwarte ibissen en ooievaars. En dat alles net onder de rook van Lissabon. ,,Maar de dolfijnen zijn van Alentejo! Ze zijn meer hier dan daar," lacht Jorge hardop. Alleen nu niet, denk ik nog...

Dan maar dwalen over het strand. Of eigenlijk het langste strand van Portugal. Tussen Troia en Sines ligt ruim 70 kilometer aan geel zand, zover het oog reikt. Ooit bouwden de Romeinen hier een droogstation voor vis. Ze wonnen het zout van de zee om de vis te drogen. Want vis is er in overvloed. Nu begrijp ik ook waarom de dolfijnen hier zijn. Of 'daar' zoals vandaag.

Een mooie zonsondergang in Alentejo. (Foto: Corno van den Berg)

Alentejo wil graag meer toeristen ontvangen, al hoeft het niet zoals de Algarve te worden die iets zuidelijker ligt. Gelukkig zie ik hier zoveel ruimte dat er zeker wel wat Nederlandse toeristen passen tussen de heuvels vol olijfbomen om de koeien en schapen te vergezellen. Ze zijn mij nu gewend, dus dat mag geen probleem zijn.
Op ontdekkingstocht in Alentejo Alentejo, er ging niet meteen een belletje bij me rinkelen. Maar toen ik 'onbekende regio tussen Lissabon en de Algarve' hoorde, besloot ik mijn koffer te pakken.

Spot de dolfijnen van Alentejo
Ga dan kijken bij: Rotas do Sal

Alentejo is verkozen tot een van National Geographic's Best Trips voor 2014. De Portugese regio staat bekend om haar ongerepte natuur, rust en ruimte, authentieke en historische cultuur, vriendelijke locals en pure gastronomie en wijn. Het is de ultieme plek om tot rust te komen en je weer helemaal op te laden!

Meer info: www.visitalentejo.pt/nl