Deel

0
Tweet about this url
Actief bezig

Het jaarlijkse druiven plukken.

Actief bezig

Druiven plukken in de herfst. Met de fiets de wijnvelden langs. Op een segway door een stad toeren. Wandelen in de bosrijke Morvan. Of een traditioneel wijnvat maken. Het kan allemaal.

Ik krijg een knijpschaar in mijn handen en moet meehelpen. In eerste instantie zoek je naar de vruchten tussen de bladeren, maar al snel weet je waar je moet zoeken. Trosje voor trosje verdwijnen rijpe druiven in de emmer. En het is relatief eenvoudig om de slechte vruchten er uit te halen. Als ze nog niet rijp zijn, of zijn aangevreten of wat dan ook.

Mijn emmertje is snel gevuld. Die lever ik in bij de dragers, die een grote mand op hun rug hebben. Wat opvalt is hoeveel emmertjes in de mand gaan en hoeveel manden in de laadbak. En als die vol is maakt hij gewoon plaats voor een nieuwe.

In slechts twee weken in september moeten alle druiven worden geplukt. Overal staan tractoren met daarachter een laadbak voor de druiven. Het klinkt idyllisch, maar de druivenpluk is zwaar werk. Je moet veel bukken, want de struiken zijn klein. En je werkt in de zon, deze keer voelt het zweet heerlijk. En je leert wijn beter waarderen, hoor ik iedereen zeggen. Dat is misschien wel het belangrijkste.

Op de segway door Dijon.

Het is traditie om met een groep vrienden te gaan. Er wordt veel gelachen. Een jonge vrouw eet de rijpe vruchten, ze zijn inderdaad heerlijk zoet. Een ander neemt een slok van een biertje. Zelfs hier zie je de eeuwige 'strijd' tussen bier- en wijnliefhebbers nog.

Het is eigenlijk tegenovergesteld. Op je gemak door een stad zoeven. Zonder je in te spannen. De segway is een geinig vervoermiddel dat zich opvallend makkelijk laat besturen. Lichaam vooruit, segway vooruit. En achterover leunen is remmen, je evenwicht bewaren is stoppen.

Na een half uurtje durf ik de drukke markt zelfs aan, want je mag op voetgangerspaden rijden. En je kunt dus de stad snel verkennen, met een gids zodat je niets mist. Deze gids is ook handig als je even een foto wilt maken of wat wilt kopen. Hij kan dan even bij de segways wachten.

Maar als Hollander moet ik ook de fiets op. Een ideale manier om de wijnvelden en het achterliggende landschap te verkennen. Eerst even langs bij de plaatselijke VVV voor wat kaarten. Veel Franse wegen zijn rustig en perfect voor een dagtoer. Er zijn inmiddels diverse fietsroutes aangelegd. Waarbij je zelfs je koffer kunt laten brengen, zodat je niet terug hoeft. En je kunt meer wijn proeven onderweg...
Overal in Bourgondië kom ik traditionele wijnvaten tegen. Bij mijn rondvraag hoor ik dat de oudste maar liefst 2.400 jaar oud zijn. En dat er in Meursault een workshop is: L’Art du Tonneau (De kunst van het Wijnvaten maken). Met een heus theorie- en praktijkdeel.

Wijnvatenmaker Frédéric Gillet vertelt: ,,Een wijnvat geeft veel wijn zijn karakteristieke smaak. Wijn gaat eerst zo’n 12 tot 14 maanden in het vat, dan in de fles. Ze worden gemaakt van lokaal eikenhout, waarbij vakmanschap wordt gecombineerd met oerkrachten als vuur.”

Een cursus wijnvaten maken op locatie.

Wat opvalt is dat alles erg nauw luistert. Het selecteren van het juiste hout, het op maat zagen van de planken, het kromtrekken van het hout en, het maken van het vat. En dat blijkt het praktijkdeel te zijn. Ik moet een van de ijzeren ring die om het vat heenging horizontaal houden en dan plank voor plank tegen de ring drukken. En zo langzaam het vat maken.

Het is slechts een klein onderdeel van het proces, maar het geeft wel de complexiteit aan. Eerlijk is eerlijk, dit is verreweg de moeilijkste activiteit van deze reis. Maar een wijnkelder met al die vaten zal nooit meer hetzelfde zijn.
Op zoek naar het Bourgondische leven ,,Iedereen kent de uitdrukking. Ik had me al diverse keren afgevraagd: Waar komt die term vandaan? Uit Bourgondië dus, een Franse regio waar genieten tot kunst is verheven. Hoog tijd voor een uitgebreide proeverij; ter plekke. Een feest voor de zintuigen."

Corno van den BergOntdek de beroemde mosterd

Laat je inspireren door …

De mosterd van Dijon en omgeving is wereldberoemd. wie graag meer over de zaadjes wil weten kan bij diverse fabrieken terecht. Naast een rondleiding door de fabriek (en winkel) kun je ook de diverse smaken proeven.

Ga kijken bij Moutarderie Fallot

 

Maak zelf een wijnvat

Laat je inspireren door …

Wijnvaten worden in Bourgondië nog op traditionele manier gemaakt. En je kunt daarbij helpen, als is het geen eenvoudige klus. Sowieso is het vakmanschap meer dan het aankijken waard, net als het proces waarbij de boom eindigt als een ton.

Ga kijken bij Art du Tonneau

 

Op een segway de stad door

Laat je inspireren door …

Een segway besturen is even oefenen, maar door je lichaam te balanceren ga je vooruit of achteruit. En je wordt gezien als een voetganger, dus je mag over de stoep. en over de markt van Dijon beijvoorbeeld. Probeer het zelf.

Ga kijken bij Segway Dijon