Deel

0
Tweet about this url
Bourgondisch eten

Een picknick met lokale lekkernijen tussen de wijnvelden.

Bourgondisch eten

Het Bourgondische leven is lekker eten en drinken. En eten kun je hier uitzonderlijk goed. In de restaurants,  picknickend tussen de wijnvelden of met een wijndiner.

Overal om me heen zijn wijnvelden. Een kleed ligt op de grond, het eten staat op oude wijnvaten. Na enkele dagen rondstruinen hier herken ik de meeste soorten kaas, waaronder lokale 'epoisses'. Extreem scherpe kaas die je bijna met een lepel moet eten. Verder staat er huisgemaakte paté, biotomaten, een salade en natuurlijk vers brood.

Een zachte plop verstoort de rust. De kurk is uit de fles, al snel volgen er nog meer. Deze picknick mag uren duren. En gelukkig kan dat ook, want haast is als vloeken hier. De foto's die ik maak kunnen zo aan de muur. De herinneringen krijgen een bijzonder plekje.

De mosterdproeverij na afloop van de rondleiding.

Het is bekend van bijvoorbeeld Zuid-Afrika, maar in Bourgondië kom je het nog niet zoveel tegen. Het wijndiner, waarbij je 12 wijnen te proeven krijgt met bijbehorende gerechten. Een buitengewoon smaakvolle ervaring. En je kunt je favoriete wijnsoort uit kiezen. Maar twaalf glazen wijn op een avond? De kleine spuugbak op tafel staat er niets voor niets. ,,Maar je mag ook naar binnen spugen, oftewel slikken," lacht de sommelier.

Olivier Leflaive is de eigenaar van maar liefst 84 soorten wijn. De gepensioneerde man komt net van het veld, om te zien of alles goed gaat bij het plukken. En, door zijn witte hoed voldoet hij volledig aan het beeld van een flamboyante Fransman. Hij wil op een traditionele manier wijn maken en geen populaire wijn voor bijvoorbeeld winkels of restaurants.

Hij gebruikt nog steeds dezelfde vaten als zijn grootouders, dezelfde grond, dezelfde druiven en dezelfde technieken. En, hij neemt de tijd. Geen haast. Iets wat vaker voorkomt in Bourgondië. Als hij begint te praten merk je al snel zijn voorliefde voor de druif, groen en blauw. Iets wat je proeft in zijn wijnen. Leflaive praat honderduit over de 'moderne wereld'.

Bijvoorbeeld over de oprukkende plukmachines die hij verafschuwt, omdat ze de slechte druiven er niet uit halen. En over het weer, het enige element dat hij niet kan beïnvloeden. Maar dat bepaalt wel een goed wijnjaar of niet. ,,De Bourgondische herfst dit jaar was prachtig, dus alles is goed gekomen." De glimlach verraadt zijn eerdere zorgen.

In Dijon, Autun en Cluny struin ik door de straten. Op zoek naar de lokale specialiteiten. Zoals gebakken walnoten met chocolade. Of peperkoek (bloem, sterke honing uit de Morvan en wat specerijen). Er zijn talloze variaties; met chocoladepitjes, vijgen, cassis en ananas. En naast wijn is er Crème de cassis, een lokaal pittig likeurtje. Het is een overdaad, en ik kan niet alles kopen. Toch?

Kazen op een lokale markt in Bourgondië.

Maar het bekendste is Moutarde de Dijon, oftewel mosterd. Afkomstig uit China en via de Romeinen in Bourgondië beland. Maar inmiddels wereldberoemd. Tijdens de rondleiding bij Moutarderie Fallot in Beaune vallen de tientallen smaken op die er inmiddels zijn. Mosterd met saffraan, met lavendel, basilicum of dragon, eigenlijk met van alles. Dat wordt nog lastig. Proeven is heftig, het hoort toch echt bij een gerecht.

De menukaart zegt me weinig. Natuurlijk staat er boeuf bourguignon op en meer bekende gerechten. Ik vraag naar andere lokale Bourgondische maaltijden. De ober denkt even na en roept dan: slakken of kikkerbilletjes? En nee, die staan niet op de kaart. ,,Maar ze zijn wel erg vers," voegt hij er stijlvol aan toe.

Het chateau ligt midden in het groen. De temperatuur is heerlijk, hoog tijd voor een buitenlunch. Het is alsof alles dan nog even net iets lekkerder smaakt. De keuze valt op kip met lokaal gekweekte cantarellen, asperges en poffertjes van aardappel. Een boxer komt bij me liggen. De hond geeuwt, hij weet maar al te goed wat het Bourgondische leven inhoudt.
Op zoek naar het Bourgondische leven ,,Iedereen kent de uitdrukking. Ik had me al diverse keren afgevraagd: Waar komt die term vandaan? Uit Bourgondië dus, een Franse regio waar genieten tot kunst is verheven. Hoog tijd voor een uitgebreide proeverij; ter plekke. Een feest voor de zintuigen."

Corno van den BergEen luxe Middeleeuws appartement

Laat je inspireren door …

In het hart van Dijon kun je overnachten in dit luxe appartement. De stijl is Middeleeuws, met als centraal middelpunt het immense bed. Toch vind je er alle moderne gemakken en kun je een ontbijt regelen bij de eigenaresse. Het adres is: 23 rue Jeannin 21000 in Dijon.

Ga kijken bij Appartements a Part

 

Een chateau tussen de wijnvelden

Laat je inspireren door …

Een chateau dat om is gebouwd tot een statig hotel. Het ligt in het beroemde dorpje Meursault, midden in de Route des Grand Cru. De meste kamers hebben uitzicht over de wijnvelden alsook de oude dorpskern. Adres: Château de Cîteaux, rue de Cîteaux, 21190 Meursault.

Ga kijken bij La Cueillette

 

Gezellig eten bij Chez Guy

Laat je inspireren door …

Een lunch of diner bij één van de meest beroemde restaurantjes van Bourgondië. Met vooral smaakvolle lokale gerechten op de kaart, met natuurlijk de bijbehorende wijn. Het adres: 3 Place de la Mairie, 21 220 Gevrey Chambertin

Ga kijken bij Chez Guy