Deel

0
Tweet about this url
De rijkdom van hertogen

Amelie of Macmahon, de hertogin van Magenta.

De rijkdom van hertogen

De Bourgondische hertogen hadden een uitbundig leven. Met ongekend veel rijkdom. Dit zeer tot de verbeelding sprekende leven bestaat nog steeds. Een kijkje in een beroemd chateau.

Zelfs het openen van het immense ijzeren hek gaat elegant. Dit is Amelie of Macmahon, de hertogin van Magenta. Een Schotse weduwe die trouwde met een Franse hertog. In haar beroemde Chateau de Sully laat ze graag zien hoe de rijke Bourgondiërs ooit leefden. En nu nog, want ze leeft hier nog met haar kinderen.

Vergapen aan rijkdom (van weleer) is een populaire bezigheid in Bourgondië. Een rondleiding door de vele chateaus kan op talloze plaatsen. Bij sommigen kun je overnachten, bij andere een muziekvoorstelling bijwonen. Of wijn proeven. In een decor waar je u tegen zegt.

Een varken komt nieuwsgierig dichterbij.

De rondleiding voert langs de kamers. De tientallen antieke meubelen, schilderijen en andere kunst. ,,Het is geen museum, we leven hier nog. Mijn kinderen groeien hier op, dat wil ik graag." Haar honden leven op de immense patio. Zonder gene laat ze zien dat de Franse bouwers erg slordig waren. De patio moest vierkant worden, maar als je goed kijkt zie je al snel dat het aantal ramen niet klopt. ,,In hun ijver hebben ze zich iets verrekend. Een meter of drie," zegt ze lachend.

Maar zodra de rijke geschiedenis van Bourgondië aan bod komt, verandert haar toon. Trots vertelt ze over het roemruchte koninkrijk dat ooit was. En hoe bepalend het voor Europa was. Dwalend door het chateau komen haar woorden langzaam tot leven. De diverse oorlogen, de wilde feesten en steeds extremer wordende landgoederen. En de rol van haar familie in het geheel, wat lang niet altijd over rozen ging.

Ze vertelt: ,,Het leven is mooi, al kan het hier in de winter erg koud worden. En dit type leven moet je wel liggen." Ze staat bij een tekentafel. Af en toe probeert ze het meer dan indrukwekkende uitzicht op papier te vangen. En die wijnvelden in de omgeving zijn alleen maar om het chateau in stand te kunnen houden. Goh.

Een duik in het verleden van de Bourgondische hertogen. In de negende eeuw maakte Bosso van Provence gebruik van de chaos in Frankische rijk. Hij stichtte een onafhankelijk rijk; Bourgondië. Langzaam groeide hun invloed. Tussen 1363 en 1506 heerste ze over bijna half Europa. Met veel rijkdom. De heersers hadden kleurrijke namen, zoals Filips de Stoute, Jan zonder Vrees, Maximiliaan van Oostenrijk en hertogin Maria van Bourgondië.

Amelie voert de kippen, terwijl bezoekers foto's maken van haar huis. In de biologische tuin kleuren de zonnebloemen zachtgeel. Ondertussen liggen de pompoenen te wachten op hun oogst. Een groepje bezoekers drinkt wat in het theehuis. Mijn rondleiding eindigt op het bordes.

Het Chateau de Sully in de ochtendzon.

Mijn blik glijdt ver weg, naar het verderop gelegen chateau. Verder is er geen huis, weg of wat dan ook te zien. Vogels fluiten in de diverse bosschages, de karpers laten zich zien in de gracht om het chateau. Ik zou hier wel kunnen leven, denk ik. Nee, weet ik.

Dwalend door dit gebied blijkt het moeilijk te zeggen wanneer (en waar) het 'Bourgondische leven' begon. De Galliërs hielden van lekker eten en drinken, net als de Romeinen. Al hebben de hertogen het geoptimaliseerd.

Een bankje roept. Mijmeringen komen en gaan. Het Bourgondische leven is een combinatie van rust en genieten, op de momenten in het leven dat het kan. Zeker is dat zo'n speurtocht hongerig en dorstig maakt. Dat had ik nou weer niet verwacht ...
Op zoek naar het Bourgondische leven ,,Iedereen kent de uitdrukking. Ik had me al diverse keren afgevraagd: Waar komt die term vandaan? Uit Bourgondië dus, een Franse regio waar genieten tot kunst is verheven. Hoog tijd voor een uitgebreide proeverij; ter plekke. Een feest voor de zintuigen."

Corno van den BergDwaal door een bewoond chateau

Laat je inspireren door …

Leven als een hertog spreekt tot de verbeelding. En bij diverse chateaus kun je een rondleiding krijgen. Ook nog bij landhuizen die nu nog worden bewoond. Dan zie je wat er bij komt kijken en weet je daarna of het ook iets voor jou is.

Ga kijken bij Chateau de Sully

 

Wandel door wijnvelden en natuur

Laat je inspireren door …

Het landschap van Bourgondië is bij Solutré erg bijzonder. De stijle heuvel geeft dit deel van Frankrijk iets extra's. Een ideale plek om de wandelschoenen aan te trekken. Ontdek het zelf.

Ga kijken bij Solutré

 

Ontdek een werkende wijnboerderij

Laat je inspireren door …

Leer alles over de kwaliteit van druiven, de problemen, het soms lastige klimaat en vooral hoe de boeren meestal toch een goede productie draaien. Een ideale kans voor een kijkje in de keuken...

Ga kijken bij Abbaye de Morgeot