Deel

0
Tweet about this url
De term: Leven als ...

Het Hospices de Beaune.

De term: Leven als ...

Waar komt de uitdrukking Leven als een Bourgondiër vandaan? Op zoek naar het verleden van Bourgondië. Naar de vroegere bewoners: de Galliërs en Romeinen. Langs bekende en minder bekende attracties.

De gids haalt haar schouders op. Net als haar collega's. Lokale bewoners kennen onze uitdrukking 'Leven als een Bourgondiër' niet. Wat het zou kunnen betekenen wel, dat zeker wel. ,,Kijk hier maar rond, dan begrijp je het wel," hoor ik opvallend vaak. Dat was ik nou net van plan.

De opvallende gele restanten staan ietwat verdwaald midden in het landschap net buiten Autun. Een steenuiltje zit als een poortwachter op de restanten van de tempel. Tempel, ja. Al heeft de Tempel van Janus een verwarrende naam. Hij is niet Romeins, maar gemaakt door de Galliërs. De naam is door de jaren heen verbasterd tot Janus. Alsof geschiedenis al niet ingewikkeld genoeg is.

Eén van de vele wijngaarden in Bourgondië.

De Nederlandse Joyce van den Berg is een tijd terug naar Bourgondië verhuisd. Ze wil het liefst een eigen boerderijtje beginnen hier. Dat is haar uitleg van de uitdrukking. Daarnaast is ze gids, om anderen te overtuigen van haar gelijk. Ze lepelt de jaartallen en feiten eenvoudig op, maar praat liever over hoe het leven destijds moet zijn geweest.

Zittend in het gras zegt ze: ,,We weten opvallend weinig over de Galliërs. Ze kozen dit gebied bewust uit. Bourgondië ligt centraal, al duizenden eeuwen kruisen hier belangrijke wegen en dus mensen. Desondanks proef je hier nog overal rust en ruimte. Een goed klimaat, lekker eten en drinken. Wat heb je nog meer nodig?” Ze zucht.

Iets verderop ligt het door vestingmuren omringde Bibracte, ooit de hoofdstad van één van de machtigste volkeren van Gallië. En ja, de Galliërs hielden van het overdadige leven, er zijn in dit gebied talloze duizenden jaren oude wijnkruiken gevonden.

De stad Autun is ooit gesticht als Augustodunum, door de Romeinse keizer Augustus. De diverse Romeinse poorten en een amfitheater herinneren er aan. Ook toen was leven al simpel; handel zorgt voor geld en rijkdom voor een goed leven. En dat de Romeinen van het goede leven hielden is algemeen bekend.

Maar er is meer. De beroemde Abdij van Cluny was met zijn 187 meter ooit de grootste kerk van Europa. Alleen het transept met twee torens staat er nog sinds de Franse revolutie. Met het moderne 'augmented reality' kun je zien hoe het ooit moet zijn geweest in dit rijke Middeleeuwse stadje. De abdij was destijds het hart van de geestelijke wereld.

Paardrijden op de Nationale Stoeterij in Cluny.

De zaal is somber, maar dit is één van de meest bijzondere ziekenhuizen ter wereld. Middenin een kerk, bij het immense altaar. Met stijlvolle kamertjes, al lagen er soms wel vier mensen tegelijk in een bed. Alhoewel, liggen durfden ze niet. Ze zaten, zodat de dood ze niet kon verrassen.

Dit is het Hotel Dieu de Beaune (ook vaak Les Hospices de Beaune genoemd). Het was niet voor de rijken, maar juist voor de armen. En dan met name voor de terminaal zieken. Dit unieke verzorgingstehuis werd in 1443 gesticht door Nicolas Rolin en zijn vrouw, Guigone de Salins. Ook hier zorgden wijngaarden voor de inkomsten om het te runnen. Opmerkelijk genoeg bleef het tot 1971 in gebruik.

Maar dit hele pand is het aankijken meer dan waard. Het wordt beschouwd als één van de pronkstukken van de Vlaams-Bourgondische bouwstijl, die door kenners ook wel laat-gotiek wordt genoemd. Tegenwoordig is het een museum, dat populair is bij toeristen.

Wie hier naar toe gaat kan dit beter doen bij de jaarlijks terugkerende veiling van wijnverkoop voor het goede doel. Het is de belangrijkste veiling van wijn in Frankrijk. En wat wil je nog meer? Je financiert drinkend deze wondermooie gebouwen. Daar proost ik op.
Op zoek naar het Bourgondische leven ,,Iedereen kent de uitdrukking. Ik had me al diverse keren afgevraagd: Waar komt die term vandaan? Uit Bourgondië dus, een Franse regio waar genieten tot kunst is verheven. Hoog tijd voor een uitgebreide proeverij; ter plekke. Een feest voor de zintuigen."

Corno van den BergVerbaas je over een immense kerk

Laat je inspireren door …

Ooit was dit de grootste kerk ter wereld. wie naar het dorpje Cluny afreist zal de contouren en torens nog zien. Maar veel is verdwenen, al is het dorpje haar charme niet kwijt geraakt. De voormalige abdij is een hoogtepunt van Bourgondië.

Ga kijken bij Abbaye de Cluny

 

Zoek de Galliërs en Romeinen

Laat je inspireren door …

Het stadje Autun speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van Bourgondië. Diverse monumenten zijn het overblijfsel van dit verelden, dat tezamen met de archeologie tot leven komt als je hier loopt. Vergeet ook niet de immense kathedraal te bezoeken.

Ga kijken bij Autun

 

Dwaal door een bijzonder ziekenhuis

Laat je inspireren door …

Het gebouw is van de buitenkant al bijzonder door de kleurrijke architectuur. Wie naar binnen gaat, stapt in één van de meest bijzondere ziekenhuizen ter wereld. Dat pas 40 jaar geleden dicht ging. En vraag naar de jaarlijkse wijnveiling.

Ga kijken bij Hospices de Beaune