Deel

0
Tweet about this url
Vorstelijk slapen

Dit kan het uitzicht zijn vanuit je slaapkamer.

Vorstelijk slapen

Overnachten in een weelderig chateau. In een luxe hotel of in een rustieke Chambres des hôte. Slapen in Bourgondië kan in alle gradaties. De keuze is riant en je bepaalt zelf wat je het beste ligt, letterlijk.

De metershoge gordijnen houden al het licht tegen. Gelukkig is de moderne wekker op mijn telefoon hierop voorbereid. Maar als de gordijnen eenmaal plaats maken, kijk ik uit over een wijnveld. De rijen druivenstruiken brengen mijn ogen vanzelf bij een typisch Frans dorpje.

De schoonheid van Bourgondië.

De gele huizen blinken, de zon piept net boven de horizon uit. Enkele vogels fluiten. Bourgondië ontwaakt. En ik ook, het liefst met zo'n uitzicht. Ontbijt op mijn eigen terras, wat kan er mooier?

Bij goed leven hoort vorstelijk overnachten. En de keuze is groot in Bourgondië. Van eenvoudig tot luxe, van klassiek tot natuurlijk, van goedkoop tot duur. Mijn doel is om elke dag ergens anders te slapen. Een plek met een andere sfeer.

Het is altijd een klein geluksmomentje. De eerste blik over de omgeving op reis. Zeker als je in het donker aan komt. Was het eerder nog een wijnveld, nu is het decor een heuvelachtig grasland met bosschages. Verderop staan wat koeien te grazen. Uit de schoorsteen van een huis in de verte komt rook, een groep kraaien vliegt over.

De huiskat wil mijn been als krabpaal gebruiken en spint genoegzaam. Ik ruik vers brood, mijn zintuigen zijn alweer alert. Chambre des Hotels zijn vaak eenvoudig, maar wel heel persoonlijk bij mensen thuis. Om even een praatje te maken, de zelfgemaakte wijn te proeven of de kaas van de buurman te keuren.

De Maisons zijn (luxe) huizen met enkele kamers voor gasten; een Franse bed & breakfast. Handig op het platteland, maar ook in de stad. Zoals in Dijon. Het bed in de middeleeuwse woning is immens. Net als de gevel van de muur erachter. De televisie en radio zijn weggewerkt in de kast, om de sfeer uit lang vervlogen tijden te behouden.

Eén van de diverse idyllische chateaus waar je kunt overnachten.

Op de achtergrond is geroezemoes te horen dat hoort bij een stad. De sleutel van de deur past bij de rest: hij is extreem groot. Met mijn twee meter voel ik me ineens Kleinduimpje. Maar ik kan wel uitgerust de stad verkennen.

Op internet zijn tips van een 'local' erg populair. En na een week rondreizen is het duidelijk, alle tips zijn goud waard. Voor die wandeling in de buurt, de leukste winkels in het stadje of dat restaurantje om je vingers bij af te likken. Dé manier om de geijkte paden te verlaten. Keer op keer.
Op zoek naar het Bourgondische leven ,,Iedereen kent de uitdrukking. Ik had me al diverse keren afgevraagd: Waar komt die term vandaan? Uit Bourgondië dus, een Franse regio waar genieten tot kunst is verheven. Hoog tijd voor een uitgebreide proeverij; ter plekke. Een feest voor de zintuigen."

Corno van den BergDe geneugten van een chateau

Laat je inspireren door …

Dit chateau is ideaal voor een lunch of diner in de buitenlucht. Ook is het een goeie plek voor een overnachting in één van de vele sfeervolle kamers. Het adres is: Route des Bergers 71680, Crèches-sur-Saône.

Ga kijken bij Chateau de la Barge

 

Rust zoeken in een Chambre d'Hôtes

Laat je inspireren door …

Cluny is een druk en gezellig dorp, maar net daarbuiten ligt dit rustieke Bed & Breakfast. Je wordt ontvangen door Véronique Cathelain en Luigi Capone, die je ook kunnen helpen met info over routes en bezienswaardigheden. Adres: Lieu-dit La Pierre folle, Porte de Cluny, 71250 Cluny.

Ga kijken bij La Pierre Folle