Deel

0
Tweet about this url
Wijn proeven

Bij een wijndiner krijg je talloze wijnen te proeven.

Wijn proeven

Al jaren wilde ik de wijnoogst meemaken. En dwalen langs de velden. Langs de beroemde Route des Grands Crus. Langs typische dorpjes.

Mijn kennis over wijn is aardig, dacht ik vooraf. Ik ken het verschil tussen de diverse soorten druiven, en dan niet of ze wit, groen of blauw zijn. En de algemene regels: hoe hoger het wijnveld op de heuvel ligt, hoe beter de grond en de stand ten opzichte van de zon. Dus: hoe beter de wijn. En hoe duurder, dat ook. Maar langs de Route des Grands Crus gaat er een wereld voor me open.

Rijpe druiven die kunnen worden geplukt.

De wegen zijn smal en dwarrelen tussen de wijnvelden door. Rijen druivenstruiken voor zover het oog reikt. Al is het wijngebied verhoudingsgewijs maar een klein deel van Bourgondië. Je verdrinkt hier bijna in de Pinot Noir, Chardonnay (noordelijk deel) en Beaujoulais (zuiden). De Route des Grands Cru is een must voor de wijnliefhebber.

Het is een ongeveer 60 kilometer lange route van de Côte d'Or heuvels, die loopt van Dijon in het noorden naar Santenay in het zuiden. Onderweg kom je talloze wijngaarden tegen. Met klinkende namen als Côte de Nuits en de Côte de Beaune. En je passeert 33 typische Franse dorpjes.

Het wijnveld zelf ziet er weinig bijzonder uit. Net als de omgeving eigenlijk. Maar hier wordt de duurste wijn ter wereld verbouwd. En nee, je kunt geen rondleiding krijgen, er is geen chateau, geen proeverij of wat dan ook.

Alleen een bord met de wijsneuzerige tekst: ,,Veel mensen komen naar deze plek en we begrijpen dat. Desondanks vragen we u om op de weg te blijven en onder geen beding de wijngaard te betreden." is alles wat je ziet. Welkom op de wijngaard van Romanée-Conti, waar een fles meer dan 6.000 euro kost.

Gelukkig kun je bij veel andere wijnhuizen wel wat proeven en/of een rondleiding volgen. En natuurlijk ter plekke wat flessen inslaan. Al blijkt het nog best lastig om je eigen favoriete wijn te vinden. Het juiste aroma, de nasmaak en natuurlijk je eigen smaak. Gelukkig gaat het proeven niet echt vervelen.

Een wijnproeverij in een wijnkelder.

Je kunt hier fruittherapie krijgen, lees ik ergens. Het klinkt uitnodigend, maar een beeld heb ik er niet direct bij. En helpt het ergens tegen, zoals bij veel therapieën? Op de massagetafel ligt een doorschijnende plastic hoes. Hmm, dit kan wel eens een bende worden. De masseuse gebruikt onder meer een druivengelei, de pitjes rollen over mijn lichaam.

De huid ontmoet ook nog talloze andere vruchten. Ik probeer ze te herkennen met mijn neus, maar dat lukt niet echt. Het blijkt aardbei te zijn, tegen rimpels. En bramen om je huid elastisch te houden. Terwijl perziken de huid zuiveren en de huid glanzend maken.

Er is één nadeel. Het lichaam kleurt bruin, een beetje viezig zelfs. Maar het ruikt heerlijk. De douche is verfrissend, net als de relaxte massage die volgt. Als de fruittherapie ook tegen stress is bedoeld, werkt hij zeker. Heel goed zelfs.
Op zoek naar het Bourgondische leven ,,Iedereen kent de uitdrukking. Ik had me al diverse keren afgevraagd: Waar komt die term vandaan? Uit Bourgondië dus, een Franse regio waar genieten tot kunst is verheven. Hoog tijd voor een uitgebreide proeverij; ter plekke. Een feest voor de zintuigen."

Corno van den BergEen Bed & Breakfast met wijnkelder

Laat je inspireren door …

Een Bed & Breakfast (of Chambre d'Hotes) aan de rand van het beroemde dorp Beaune. Met een wijnkelder waar je wijnen kunt proeven. Met een rustige tuin om lekker te genieten van Bourgondië. Het adres is: 8, boulevard Bretonnière, 21200 Beaune.

Ga kijken bij Les Jardins De Lois

 

Eten bij topkok David Zuddas

Laat je inspireren door …

Het restaurantje is klein, maar bijna altijd vol. En dat zegt dat kok David Zuddas van restaurant DZ’ENVIES stevig aan de weg timmert. Wie Dijon bezoekt moet hier even proeven. Adres: 12 rue Odebert, 21000 Dijon.

Ga kijken bij DZ’ENVIES

 

Eten en slapen bij een beroemd wijnhuis

Laat je inspireren door …

La Maison Olivier Leflaive, dé plek voor een wijnervaring. Uitvinden van het wijndiner en winnaar van diverse prijzen voor zijn lokale wijnen. Een goede plek om te eten, drinken en slapen in een rustig dorpje, midden in het wijngebied van Bourgondië. Het adres: Place du Monument, 21190 Puligny-Montrachet

Ga kijken bij Maison Olivier Leflaive