Deel

0
Tweet about this url
De smaak van …

De smaak van …

De keuken van Bretagne is vermaard. Ontdek het zelf met deze links:
Famous Food of Brittany
Goede restaurants in Bretagne
Marché des Lices

De Bretonse vissoep met verse ingrediënten is vermaard bij fijnproevers. En de wereldberoemde crêpes komen niet uit Parijs maar uit Bretagne. Een speurtocht naar de keuken (of eigenlijk de ingrediënten).

Pannenkoek met worst, dat is even wennen. Oh, en mosterd er bij. Het is nog ochtend, maar toch moet ik al aansluiten in de rij. Voor de Fransen is een crêpe veel meer dan een pannenkoek. Het is een delicatesse, ook nu nog. Je komt ze dan ook in heel Frankrijk tegen; de crêpes en de bijbehorende restaurants: de crêperies.

Maar wie naar Bretagne afreist zal verrast worden door de pannenkoeken. Deze lenen zich bijzonder goed voor allerhande soorten eten. Met verse vis of met vlees. Bretagne is de plek waar de ‘zoete’ crêpe van tarwemeel ontstond. Ze hebben hier ook de ‘hartige’ galette, deze worden van boekweitmeel gemaakt. Volgens de trotse bewoners zijn dit verreweg de lekkerste.

Marché des Lices in Rennes

Dit is Marché des Lices in Rennes, een van de grootste versmarkten van Frankrijk. Overal is koopwaar; talloze geuren waaien over het pleintje. Af en toe komt er een vleugje worst voorbij. En die rijen voor de kraampjes? Het is een jarenlange traditie hier; eerst boodschappen doen op de markt en dan een ‘galette saucisse’.  

Het doel was alles te proeven dat lokaal en beroemd is. Maar dan ontplof je. De vers gestoofde kippenpoten van het ooit bijna uitgestorven Rennes-kippenras laat ik aan mijn neus voorbij gaan, maar het boterkoekje van boter en suiker (Kouign Amann) niet. Al blijft het wel bij een kleintje.

En bij een crêpe hoort een cider, een alcoholische drank van appels. Een bezoek aan een cidrerie is een must. Zowel de uitleg als de proeverij natuurlijk. Met name het ecologische gevecht tegen virussen en insecten intrigeert. Dit is de biologische Cidrerie de la Baie in het gehucht Planguenoual.

Lopend door haar immense boomgaard legt eigenaar Corinne Rouseau uit: ,,Ik wil mijn appels niet bespuiten, dus moet ik met alternatieven komen.” Ze schenkt diverse ciders in; van 4 tot maar liefst 42 procent. En een nieuw soort: van peer. De lokale gewoonte is hier cider bij de lunch en bij het diner.

De oesterfarm, zoals hij officieel heet, ligt middenin een afgelegen zoutpan. Iets verderop wordt het zout uit het zeewater geoogst, maar hier gaat het om de oesters. Gwen Mallejac woont hier al haar hele leven. Haar gezicht is getekend door weer en wind, op een mooie manier.

Ze laat het gehele groeiproces van de wonderlijke dieren zien. Ook hoe ze zich vastzetten op een horizontale buis in de zee vlak na hun geboorte. Na zes maanden worden ze geoogst en mogen ze verder groeien in de zoutpannen hier.

Verse Kouign Amann.

Dit deel van de Golf van Morbihan in het zuiden van Bretagne is een natuurreservaat. De Fransen beseffen dat het ecosysteem hier erg fragiel is. ,,We hebben hier zo'n 70 kleine oesterfarms, meer kan niet. Dan verliest het zeewater haar zuurstof, en dat hebben de jonge dieren juist nodig om zich te ontwikkelen."

Ze zet wat stoelen in de zon, opent wat oesters en reikt ze aan. ,,Deze zijn inmiddels tweeënhalf jaar oud, van gemiddeld formaat en vooral vers. Ja, dit zijn de beste oesters ter wereld. Wat anderen ook zeggen." Ze lacht, breeduit en vooral hardop. En eerlijk is eerlijk; de smaak is zacht, maar ook vol.

En dan te bedenken dat het zomaar een lunch is op een dinsdag. Eentje die later wordt afgesloten met een Bretonse vissoep. Die is zoals het hoort: troebel vol met zeevruchten. Met gekruide croutons en zachte kaas er bij. Het leven is soms zo simpel.
Buitengewoon Bretagne ,,Een bezoek aan een bijzonder stukje Frankrijk. De diversiteit was groter dan verwacht, dus liet ik me gewoon verrassen. Dag in, dag uit."

Corno van den Berg

Ontdek een oesterkwekerij

“Een van de leukste dingen is het ontmoeten van de lokale bevolking. Oesters kunnen we allemaal bestellen in een restaurant, maar om met een Bretoen op de boot naar zijn oesterkwekerijen te varen, maakt het eten van oesters extra speciaal.

In de Golfe du Morbihan kun je samen met Ivan Selo naar zijn oesterkwekerijen om hem te helpen bij het kweken van zijn oesters.

Ivan komt uit een familie die al 5 generaties lang oesters kweekt, dus hij kan je alle ins en outs vertellen. Het proeven van een oester, met het klotsende water tegen de boot aan, wordt dan opeens een heel bijzondere ervaring.

Meer info:

Tekst en foto's: Corno van den Berg. Deze special is een samenwerking met Tourisme Bretagne.