Deel

0
Tweet about this url
De zee op

Een Jan-van-gent met zeewier in zijn bek.

De zee op

De zee roept hier om aandacht. Dit kan op verschillende manieren:
Verken Les Sept Isles
Ontdek eilanden en schiereilanden
Het water op in Bretagne

Papegaaiduikers, jan-van-genten en veel meer soorten vogels leven hier. Terwijl duikers de onderwaterwereld roemen. De zee is onlosmakelijk verbonden met Bretagne. En die zee moet je ook verkennen.

De groene zeewier hangt uit zijn bek, druppels zeewater vallen op het dek van de boot. Een jan-van-gent komt wel erg laag overvliegen in zijn ijver een nest te bouwen op het naastgelegen eiland. Dit is Les Sept-Îles, een beschermd natuurgebied en vogelreservaat op 17 kilometer van de kust. Dat je op diverse manieren kunt bekijken.

Les Sept Isles voor de noordkust van Bretagne.

Het is een keuze: een snelle boottocht van twee uur of een zeilboot voor een dag. Lastig, want zoveel tijd heb ik niet. En in Bretagne is genoeg te zien. Het wordt letterlijk een beetje schipperen; de snelle boot dus. Maar wel in de namiddag als het licht op zijn mooist is.

De eilanden zijn vanaf de kust te zien. En ik telde ze, maar kwam niet verder dan vijf. Logisch, want de naam klopt niet. Zo blijkt. De Franse naam ‘Sept Îles’ (Zeven Eilanden) is eigenlijk een verbastering van de Bretonse naam ‘ar Jentilez’. Deze klinkt ongeveer hetzelfde, maar betekent ‘monnikeneilanden’ naar de monniken die hier ooit leefden.

De monniken zijn allang verdwenen, want het leven hier was te zwaar. Voor de vogels niet. Al zorgde een grote olieramp in 1978 voor veel slachtoffers. Een deel van de soorten hebben zich hersteld, vooral de jan-van-genten. Ze zorgen ervoor dat het voornaamste vogeleiland Riouzig (of Rouzic) er al van verre helemaal wit uitziet.

Het is een vogelshow in optima forma op dit grootste maritiem natuurgebied van Frankrijk. Overal zijn vogels, in de lucht, op de rotsen en in het water. Sommigen duiken als een raket in het water om een vis te verschalken, het is een bizar gezicht. En het klinkt vreemd als ze het water raken met hoge snelheid.

Tientallen toeristenogen speuren naar de papegaaiduikers, waarvan er hier ook enkele honderden zitten. Het is het broedseizoen en op Les Sept Îles broedt de zuidelijkste kolonie van Europa. Maar de clowneske dieren laten zich vandaag niet zien, hoe goed ik ook speur. Wel gewone alken, die er op lijken. Iets verderop drogen zeekoeten en kuifaalscholvers hun veren in de zon.

Per kajak kun je de zee ook verkennen.

Iets verderop ligt een groepje zeehonden languit op het strand te rusten. Even richten ze zich op om naar ons te kijken, maar zelfs dat lijkt teveel moeite voor deze slaapkoppen. Het toont aan wat deze eilanden zijn; een broedgebied en een rustgebied.

Als hier zoveel vogels zitten, moeten er ook veel vissen zitten. Het water is helder, de onderwaterwereld lonkt. Jammer genoeg zit duiken er voor mij niet in, maar het Océanopolis laat de rijkdom zien. Dit enorme aquarium in Brest zit vol met vissen die hier rond zwemmen.

Waaronder de jungle van de zee, het kelpwoud, en vreemde ondergrondse moddervlaktes. Tezamen met de rotsen, de dieptes en de zon is er een ongekende rijkdom. Dus wie naar Bretagne gaat, moet ook onder de waterspiegel kijken. Je zult verbaasd staan.
Buitengewoon Bretagne ,,Een bezoek aan een bijzonder stukje Frankrijk. De diversiteit was groter dan verwacht, dus liet ik me gewoon verrassen. Dag in, dag uit."

Corno van den Berg

Vaar op een oud zeilschip

“Als je de tijd hebt om de oude zeilboot te nemen, zou ik zeker die keuze maken. Je krijgt er namelijk een echte zeeman bij als schipper, en die zie je helaas niet op de veerboot.


Terwijl de meest uiteenlopende vogels zich op slechts tientallen meters van je bevinden. Misschien dat de schipper zelfs hier en daar wat dichterbij kan varen.”

Meer info:

Tekst en foto's: Corno van den Berg. Deze special is een samenwerking met Tourisme Bretagne.