Deel

0
Tweet about this url
Mythische megalieten

Carnac in het voorjaar.

Mythische megalieten

In heel Bretagne vind je megalieten, dolmen en meer. Hier wat tips om ze ontdekken:
De prehistorie in Bretagne
Verken wereldberoemd Carnac
Megaliths in Britanny

Bretagne heeft iets mythisch. Een onbekend volk zette hier op talloze plaatsen vreemde megalieten neer. Die iedereen kent dankzij de verhalen van Asterix en Obelix. Tijd voor een ontdekkingstocht.

De gele bremstruik vormt een mooi contrast met de grijze rechtopstaande stenen. Het gras en de blauwe lucht maken het geheel af. En er staan er niet één, maar honderden. Op een rij, van groot naar klein. Dit is het beroemde Carnac in de ochtend, werelderfgoed van de Unesco. Het is muisstil, (nog) geen toeristen, geen verkeer. Zoals het hoort.

Een zucht. Het is al jaren een wens om hier ooit te staan. Zeker nadat ik vorig jaar bij het illustere Stonehenge stond is de geschiedenis van Europa gaan leven. En, net als bij de stenen cirkel in Engeland, komen de stenen van Carnac (en eigenlijk heel Bretagne) uit een tijdperk waar we weinig van weten. Door een volk dat ook nu nog niet eens een naam heeft.

Een overzicht van de rijen stenen bij Plouhamel.

Wie een kaart van Bretagne bekijkt, ziet op talloze plaatsen symbolen. Voor megalieten, maar ook voor dolmens, tumuli en andere bouwwerken waar ik nog nooit van heb gehoord. Volgens archeologen werd rond 5000 v.Chr. begonnen met de bouw ervan. De vreemde bouwsels worden vaak toegeschreven aan de Kelten, maar die kwamen hier pas rond 500 voor Christus. Al gebruikten ze de steenformaties wel voor diverse rituelen.

Daarmee zijn het de oudste bouwwerken in Europa, dus ouder dan Stonehenge bijvoorbeeld. En, volgens kenners zijn de diverse bouwsels waarschijnlijk wel verbonden met elkaar. Denk aan prehistorische rituelen, die we niet kennen. Zeker is wel dat de zon en de maan een belangrijke rol spelen in het geheel. De zon komt dan ook boven de rijen stenen op om in het verlengde weer onder te gaan.

Tegenwoordig is Carnac een stadje en worden de rijen stenen omsloten door huizen en weilanden. Er lopen verharde wegen langs de stenen en het is populair bij toeristen. Ik zoek een rustig stuk en vind dat bij Kerlescan. En probeer terug te denken aan hoe het hier moet zijn geweest. Lang geleden, toen de mensen leefden van de jacht en visserij.

Vandaar ook de diverse namen. De staande stenen van bijvoorbeeld Carnac worden in Frankrijk menhirs maar ook megalieten genoemd, terwijl de Engelsen hun steencirkels ‘cromlechs’ en ‘stonehenges’ noemen. De grafheuvels zijn ‘dolmens’ al wordt ook vaak ‘tumuli’ gebruikt. Bij dolmens is de aarde van de heuvel weggehaald.

Bij mijn rondreis valt het wel op. Heel Bretagne ligt vol met overblijfselen van onze voorvaderen. Het zijn de tastbare overblijfselen. Maar er zijn ook sages over het verleden. Zo zou in het beroemde Forest of Brocéliande de tovenaar Merlijn begraven liggen, de begeleider van Koning Arthur. Wie hier goed luistert verdrinkt in de sages, legenden en meer.

Sommige stenen staan mysterieus in het bos.

In een winkeltje zie ik enkele strips van Asterix en Obelix. Deze twee karakters houden de geschiedenis van de Kelten en Romeinen nog steeds levend. Iedereen kent de menhir op de rug van Obelix en ook de druïde uit de stripverhalen spreekt erg aan. De volgende stop is in Plemeur Bodou bij het Gallische speeldorp Village Gaulois. Hier kun je zien hoe hun leven ongeveer moet zijn geweest.

Kinderen spelen met een Romeinse strijdwagen. Aan een tafel komen de gedachten voorbij. Het is duidelijk, de Bretonnen zijn trots op hun verleden. In Bretagne struikel je over de megalieten, die zelfs in tuinen staan als decoratie. Of als steunpunt voor open haardhout bijvoorbeeld. Maar de vraag blijft knagen; wie waren nou die mensen die al die stenen rechtop hebben gezet?
Buitengewoon Bretagne ,,Een bezoek aan een bijzonder stukje Frankrijk. De diversiteit was groter dan verwacht, dus liet ik me gewoon verrassen. Dag in, dag uit."

Corno van den Berg

Beleef een Bretonse ervaring!

Ontmoet, om Bretagne intens te beleven, de gepassioneerde Bretons. Neem deel aan hun activiteiten en ontdek het bijzondere van Bretagne!

Bretagne is met de auto eenvoudig te bereiken, maar ook vanuit Amsterdam via een directe vlucht. De vluchtduur naar Nantes is 1,5 uur.

Vlucht Amsterdam - Nantes

Vlucht
Welke dagen  Vertrek  Aankomst 
 AF5365  ma t/m za
 09.15  10.45
 AF5367  ma t/m vr
 14.30  16.00
 AF5367  zondag*
 16.20  17.50
 AF5367  zondag  20.35  22.05
 AF5369  ma t/m vr
 20.45  22.15

 

Vlucht Nantes - Amsterdam

Vlucht
Welke dagen  Vertrek  Aankomst 
 AF5364  ma t/m za
 06.55  08.25
 AF5366  ma t/m vr
 10.05  11.35
 AF5366  zondag*
 14.05  15.35
 AF5368  zondag  18.20  19.50
 AF5368  ma t/m vr
 18.30  20.00

* vluchten tot 8 oktober, daarna alleen nog op schoolvakanties.

Tekst en foto's: Corno van den Berg. Deze special is een samenwerking met Tourisme Bretagne.