Deel

0
Tweet about this url
Op pad met de auto

Eén van de vele vissersdorpjes langs de Bretonse kust.

Op pad met de auto

Je kunt kiezen uit talloze routes in Bretagne. Hier wat tips:
Ontdek Bretagne
(Motor)routes in Bretagne
Wegenkaarten Bretagne

Bretagne is groot. Wie het wil bereizen moet eigenlijk wel met de auto gaan; je eigen auto of een huurauto. Een paar autoroutes springen er uit. Een verkenning.

Het was een tip die een vriend tussen neus en lippen door gaf. “Vraag om navigatie in je huurauto, dat is handig.” Zijn advies heeft grote gevolgen, merk ik al snel. Het scheelt natuurlijk af en toe zoeken, zowel op het platteland als in een stad. Ook hoef je de weg niet te vragen, wat hier overigens een hele opgave kan zijn. Veel Bretonnen spreken nog hun eigen taal, het Bretons. En dat lijkt niet eens op het Frans.

Wonen als een God in Bretagne.

Maar het heeft meer gevolgen. Een gps aan boord stimuleert juist om van de gebaande paden af te gaan. Om het achterland op mijn gemak te verkennen, zonder de angst te verdwalen. Bewust ga ik soms rechtsaf, daar waar alle routes (Toutes Directions) linksaf gaan. Ik betrap mezelf op een glimlach op mijn gezicht.

In Bretagne kom je dan uit in sfeervolle, kleine dorpjes. Soms met veel te smalle straatjes waar de bewoners je groeten. Of ik sta plots op een onverhard pad zonder enig einddoel, althans zo lijkt het. En op de gps kan ik eenvoudig zien waar ik ben en desnoods de route terug in stellen. Een beetje avontuur, maar dan wel gecontroleerd.

Mijn speurtocht moet uiteindelijk voeren naar het hart van Bretagne. Dit is volgens kenners het Lac de Guerlédan, een meer dat tussen heuvels, heide en bossen in ligt. Het meer is ontstaan door de bouw van een stuwdam als elektriciteitscentrale. Tegenwoordig is het vooral een plek waar je ontspanning zoekt. Voor een romantische wandeling langs het water bijvoorbeeld.

Het meer ligt bij het plaatsje Mûr-de-Bretagne. De weg voert langs het water, ik zie wel waar ik uit kom. De omgeving is inderdaad een groene oase. Ideaal voor een wandeling om de benen te strekken. En een Franse picknick. Met een vers croissantje en een stokbroodje met kaas.

Rijden tot het einde van het land en het begin van de zee. Bretagne ligt vol met dit soort uitkijkpunten. Met bekende namen als Cap Fréhel, Île de Bréhat en Pointe du Raz. Ruige kusten waar je eindeloos ver kunt kijken, waar rotsen en stranden elkaar afwisselen. En, waar je je nietig voelt.

Een rommelmarktje langs de kant van de straat.

De keuze valt op Presqu’ile de Crozon, de naam nodigt al uit. Het is één van de meest bekende westelijke punten op Bretagne. Op de diverse uitkijkpunten is uitwaaien het devies. Waaronder diverse die geen naam hebben. Wandelend afdalen naar de zee en iets verderop weer omhoog.

Om te eindigen bij Les Tas de Pois bij Pointe de Penhir. Een reeks eilanden die eindigen in zee. Enkele vissersboten zijn in de verte zichtbaar, verder is er niets. Op ontdekkingstocht in de auto is populair. En Bretagne leent zich er uitstekend voor. Gewoon een dagje je neus volgen, de gps brengt je wel weer terug. Het leuke is dat je altijd wel ergens komt dat verrast.
Buitengewoon Bretagne ,,Een bezoek aan een bijzonder stukje Frankrijk. De diversiteit was groter dan verwacht, dus liet ik me gewoon verrassen. Dag in, dag uit."

Corno van den Berg

Beleef een Bretonse ervaring!

Ontmoet, om Bretagne intens te beleven, de gepassioneerde Bretons. Neem deel aan hun activiteiten en ontdek het bijzondere van Bretagne!

Bretagne is met de auto eenvoudig te bereiken, maar ook vanuit Amsterdam via een directe vlucht. De vluchtduur naar Nantes is 1,5 uur.

Vlucht Amsterdam - Nantes

Vlucht
Welke dagen  Vertrek  Aankomst 
 AF5365  ma t/m za
 09.15  10.45
 AF5367  ma t/m vr
 14.30  16.00
 AF5367  zondag*
 16.20  17.50
 AF5367  zondag  20.35  22.05
 AF5369  ma t/m vr
 20.45  22.15

 

Vlucht Nantes - Amsterdam

Vlucht
Welke dagen  Vertrek  Aankomst 
 AF5364  ma t/m za
 06.55  08.25
 AF5366  ma t/m vr
 10.05  11.35
 AF5366  zondag*
 14.05  15.35
 AF5368  zondag  18.20  19.50
 AF5368  ma t/m vr
 18.30  20.00

* vluchten tot 8 oktober, daarna alleen nog op schoolvakanties.

Tekst en foto's: Corno van den Berg. Deze special is een samenwerking met Tourisme Bretagne.