Deel

0
Tweet about this url
Wandelen in het verleden

De beroemde roze kust van Ploumanach.

Wandelen in het verleden

Wandelaars kunnen hun hart ophalen in Bretagne. Hierbij tips om verder te surfen:
Verken de Sentier des Douaniers
Wandelen in Bretagne
Brittanny Hiking

De wandelroute Sentier des Douaniers is maar liefst 2.300 km lang. Hij loopt van de baai bij Mont-Saint-Michel tot aan Saint-Nazaire. Dat is iets te lang. Ietsje.

Plannen is altijd een leuk proces bij een reis. Inlezen, wikken en wegen, maar vooral keuzes maken. Al is het in dit geval erg lastig kiezen. Op de kaart van Bretagne loopt langs de kust een rode streep, zo lang is deze wandelroute. Dus mag een lokale bewoner mijn route kiezen.

,,Dat is simpel,” zegt hij na even piekeren. Hij zit op een bankje in de stad Rennes en voldoet aan mijn bekrompen hokjesgedachte van een Fransman. Petje op, een snor en borstelige wenkbrauwen. Hij luistert naar mijn plannen om de Sentier des Douaniers te lopen. Althans enkele delen er van, want anders duurt de tocht zo’n 100 dagen.

Het Costaeres Castle in het noorden van Bretagne.

Indringend kijkt hij me aan. Alsof hij zich afvraagt of ik überhaupt wel kan lopen…. ,,De roze granietkust bij Perros-Guirec is beroemd. Net als de ruige eilanden voor de westkust. En de omgeving van Quiberon. Dan pak je de mooiste stukken. Toen ik jong was heb ik daar veel gewandeld. Het helpt om alles te vergeten, het wisselende landschap absorbeert alles. ”   

Zijn woorden klinken nog lang na. De ‘roze granietkust’ bij Perros-Guirec in het noorden van Bretagne is indrukwekkend. Het graniet heeft deze kleur gekregen door mineralen, die vrij kwamen bij een ondergrondse vulkaanuitbarsting. Een fenomeen dat op niet al te veel plaatsen ter wereld voorkomt.

De roze kleur is vooral in de vroege ochtend en bij zonsondergang te zien. Ideale tijden om andere wandelaars te vermijden en om dit gebied in je eentje te beleven. Het is rustig, wat vroeger wel anders was. Want in de 17e en 18e eeuw ging het hier om leven en dood.

Smokkelaars probeerden de hoge importbelasting in Frankrijk te ontlopen. Wijn, tabak, thee en sterke drank waren erg populair. Napoleon Bonaparte zette maar liefst 35.000 douaniers langs de grenzen. Tegenwoordig zijn hun surveillancepaden één van de populairste wandelroutes van Europa.

De zonsondergang aan de kust.

Het pad slingert door het landschap. Door de regen zijn veel stenen verweerd. Sommigen lijken op een fles, een paddenstoel, op de hoed van Napoleon of een gezicht. Ondertussen gaat de zon onder, de rotsen worden inderdaad roze door het laatste licht. Golven slaan op de stenen kapot, de schaduwen worden langer. Een moment van rust overvalt me. De smokkelaars en grenswachters zijn verdwenen, maar de magie niet.

Ook de ochtend is zo’n magisch moment. Ditmaal op het schiereiland van Quiberon. De mist is nog overal zichtbaar, zowel boven het strand als de zee. Een jogger komt voorbij, verder laten alleen de vogels zich horen. Schoen gaat voor schoen, het ruige landschap van duinen, kliffen en vlaktes komen allen voorbij. De ouwe man had gelijk, maar dat wist hij al.
Buitengewoon Bretagne ,,Een bezoek aan een bijzonder stukje Frankrijk. De diversiteit was groter dan verwacht, dus liet ik me gewoon verrassen. Dag in, dag uit."

Corno van den Berg

Leer Stand-Up-Paddle

“Je kunt deze kust natuurlijk ook op een andere manier bezoeken, bijvoorbeeld vanaf zee. In Perros-Guirec zit een surfschool die Stand-Up-Paddle-tochten langs de kust organiseert.

Op een surfboard peddel je langs de roze granieten blokken. Alexis Deniel, voormalig nationaal surfkampioen, leert je eerst de fijne kneepjes van het vak.

Het vinden van je evenwicht is hierbij de sleutel tot succes. Als je eenmaal staat, en als de wind niet teveel tegenwerkt, heb je dit zo onder de knie. Vervolgens rest je alleen Alexis te volgen en de kust te bewonderen.”

Meer info:

Tekst en foto's: Corno van den Berg. Deze special is een samenwerking met Tourisme Bretagne.