Deel

0
Tweet about this url
De Louronvallei

Parapente is populair in de Louronvallei. (Foto: Virevolte.net)

De Louronvallei

Wil je zelf deze vallei bezoeken? Dat kan:
Louron Valley
Parapente Louron
Wellness Balnea

De vallei van Louron is een paradijs. Reizen van dorpje naar dorpje via heuvels en klassieke bergen als de Col d’Aspin is populair. Te voet, per fiets of met de auto.

De Col d’Aspin  is door de Tour de France wereldberoemd. Ik kom talloze klimmers tegen die de 1.498 meter hoge berg willen overwinnen. Ik ga met de auto en te voet, en beiden in een lekker laag tempo. Uit mezelf, maar ook door de onverwachte vierbenige tegenliggers.

Paarden lopen hier op hun gemak over de weg, iets verderop doen koeien precies hetzelfde. Hier ben je met de auto te gast. En terecht. Ik krijg ineens zin om de dieren te vergezellen. Dus parkeren en hup. Een boer kijkt me aan en groet, trots als hij is op zijn achtertuin.

De Col d'Aspin met toeschouwers. (Foto: Will Cyclist)

Slenteren door de weilanden, dwalen door de bossen en de horizon verkennen op de kale toppen van de bergen. Dit is grotendeels cultuurnatuur; grotendeels een door de mens veranderd landschap, maar met oog voor de natuur. De keuze aan wandelpaden is groot. Ik ben net aan het plannen als een edelhert voorbij komt springen. Hij schrikt net zo van mij als ik van hem.

Arreau is één van de vele dorpjes hier. Door het centrum stroomt de Louron. De Aure en de Louron, de namen van de rivieren zingen bijna. Ik eindig bij het Génos-meer bij Loudenvielle. Waar je omheen kunt lopen, maar je kunt ook parapentend de berg af. Het gevoel om als een vogel zo vrij te vliegen blijft ongekend.

Eén ding is duidelijk. Overal is hier water, afkomstig uit de Pyreneeën. Het is de voedingsstof voor deze beroemde vallei. Voor de landbouw, de veeteelt alsook voor de wijn. Al hebben ze hier ook ‘wonderwater’. Lourdes ken ik allang, net als bijna iedereen in de wereld. Maar ik kies voor minder bekende warmwaterbronnen die opborrelen van uit de aarde. Al snel begrijp ik waarom het heilzame water zo ongekend populair is. En niet alleen bij zieke mensen.

Het Wellnesscentrum Balnea met uitzicht.

Was ik vroeger nog een twijfelaar, nu ga ik maar liefst twee keer in een week badderen. Bij Balnea in Génos laten de Romeinse baden in allerlei temperaturen het bloed sneller door het lichaam stromen. Vanuit het buitenbad (in Japanse Onsen-stijl) kijk ik uit op de bergen. Goh, dat is wel erg fijn. Net als de jet-massage. Of de jacuzzi. Het lichaam komt tot rust, de geest volgt al snel.

Wellness is hot, ook meer en meer bij actievelingen. Eerst wandelen, fietsen (en in de winter skiën of snowboarden) om daarna de spieren hun welverdiende rust te gunnen. In warm water vol natuurlijke mineralen. In combinatie met een massage door gekwalificeerde handen of een behandeling met fruit, oliën en meer. En, wellness kan heel goed bij zowel mooi als slecht weer. 
De woeste Franse Pyreneeën ,,De Pyreneeën heb ik al lange tijd op mijn verlanglijstje staan. In de regio Midi-Pyrenees reis ik van het Franse platteland via Toulouse naar de steile bergen. Op zoek naar bijzondere dieren, lekker eten en één van de hooggelegen slaapplaatsen in Europa.”

Corno van den Berg

Dwaal door de groene heuvels

De groene vallei van de Louron ligt bezaaid met pittoreske dorpen. En je vindt er architectuur uit een ver verleden. Denk aan talrijke romaanse kerken, zoals die van Cazaux-Fréchet, Mont en ook die van Vielle-Louron, die bijzondere muurschilderingen bevat.

In het hart van deze Pyrenese vallei met bergen vind je het meer van Génos (bij Loudenvielle). Dit meer is zeer geschikt voor het beoefenen van watersporten. Om het meer ligt een wandelpad, maar in de gehele vallei kun je goed wandelen.