Deel

0
Tweet about this url
De Pyreneeën in

Mist in de vroege ochtend in de Pyreneeën. (Foto: OT Cauterets - Matthieu Pinaud)

De Pyreneeën in

Zelf de Pyreneeën in? Kijk dan hier:
Cauterets en omgeving
Pont d'Espagne
Wandelen in de Pyreneeën

Op ontdekkingstocht in het nationale park aan de Franse kant. Een wonderlijke enclave, waardoor diverse dieren zich anders hebben geëvolueerd.

De zon breekt door, de mist in de waterval laat een regenboog zien. Het is een aardig begin bij Pont d’Espagne bij Cauterets, één van de  beste toegangsplekken tot de Pyreneeën. Alsof het water viert dat het hier nog vrij kan stromen. Wat bijna niet zo was geweest. In de jaren 1950 heeft het lokale bestuur van het stadje Cauterets de bouw van stuwdammen tegen kunnen houden.

Ik volg het pad dat langs zo’n tien watervallen loopt. Dwars door immense sparrenbossen en langs ‘marmites’, oftewel erosiegaten van het water in de rotsen. Dit is het Nationaal Park van de Pyreneeën. Dat tevens het oudste nationale park van Frankrijk is, al is het nog redelijk recent.

De omgeving van Pont d'Espagne. (Foto: Corno van den Berg)

In 1967 maakten de plannen van stuwdamingenieurs plaats voor toeristen die het natuurschoon kwamen bekijken. Via het meer van Gaube duikt het indrukwekkende silhouet van de Vignemale op. Met zijn piek op 3298 meter is het de hoogste bergtop van de Franse Pyreneeën.

Het is mooi, maar ik kom eigenlijk voor iets anders. Door de afgelegen locatie vind je hier bijzondere dieren. Zoals de Pyreneeën-gems en de Pyreneeën-steenbok. En wat te denken van de desman, dit molachtig wezen is één van de meest vreemde dieren die op aarde leven. Reden te meer om een dagwandeling te maken waarbij de dierenwereld centraal staat.

Het is nog erg vroeg in de ochtend; mijn favoriete moment op dit soort plekken. Ik loop met de mist op, die tussen de bomen door jaagt. Hij moet nog talloze bergpieken verborgen houden. Ik geloof het, want ik heb nu wel erg weinig uitzicht.

Een Pyreneese gems laat zich zien. (Foto: Corno van den Berg)

Even ben ik teleurgesteld, zo'n vreemd gevoel van weemoed op een plek waar je altijd al naar toe wilde. Veel tijd om erover na te denken krijg ik niet. Een mannetjesgems scharrelt op zijn gemak een ontbijtje bij elkaar. Wat blaadjes hier, wat gras en mossen daar. Mijn glimlach verraadt hoe ik me nu voel.

Het is eind mei. Dat her en der nog sneeuw ligt had ik wel verwacht, dit is immers het dak van Zuid-Europa. Maar de stevige sneeuwbui komt me toch wat rauw op mijn hoofd vallen. Het levert wel extreem surrealistische foto's op. Die anders zijn dan waar ik op hoopte.

Een sneeuwbui in juni in de Pyreneeën. (Foto: Corno van den Berg)

Maar kan ik deze foto’s wel gebruiken? In brochures over dit soort plekken zie je niet voor niets alleen maar foto's met zonneschijn en blauwe luchten. Hmm, ja maar zoals in veel berggebieden is er een reële kans dat je 'vier seizoenen in een dag' krijgt. Dat past heel goed bij deze wildernis. En nog meer bij de grootsheid en ruigheid van de Pyreneeën.
De woeste Franse Pyreneeën ,,De Pyreneeën heb ik al lange tijd op mijn verlanglijstje staan. In de regio Midi-Pyrenees reis ik van het Franse platteland via Toulouse naar de steile bergen. Op zoek naar bijzondere dieren, lekker eten en één van de hooggelegen slaapplaatsen in Europa.”

Corno van den Berg

28.000 km bewegwijzerde paden

De Franse Pyreneeën bieden voor elke wandelaar een uitdaging. De talloze bewegwijzerde paden zijn geschikt voor familiewandelingen maar ook voor stevige trekkings. Denk aan:

Korte wandelingen:
- De PR®, sentiers de Promenade et Randonnée: er zijn meer dan 600 PR®, lokale paden, van het niveau ‘zeer gemakkelijk’ tot ‘moeilijk’, met tochten van 1 tot 7 uur.

Eén of meer dagen trekking:
- De GR®, Grote-Routepaden: Midi-Pyrénées telt meer dan 20 GR®. Drie ervan zijn routes naar Santiago de Compostela. Al even befaamd is de GR10 die de hele keten van de Pyreneeën doorkruist.
- De GRP®, streekgebonden Grote-Routepaden: er zijn 23 GRP® die kringelen in streken zoals Gascogne, de Larzac van de tempeliers en de hospitaalridders, de Val d’Azun enz.
- De GRT®, grensoverschrijdende Grote-Routepaden: 8 GRT® passeren de grens in de Pyreneeën en volgen een weg tussen de Ariège, Andorra en Spanje.