Deel

0
Tweet about this url
Frans genieten

De beroemde zwarte varkens van de Pyreneeën (Foto: Corno van den Berg)

Frans genieten

Zelf de smaken van de Pyreneeën proeven? Lees dan hier verder:
Le Noir de Bigorre
Le Bibent
De beste restaurants

De Franse keuken, met een forse Spaanse vleug. Met lokale gerechten, alsook gerechten die een lokaal tintje hebben gekregen. En wijn natuurlijk.

De varkens in het weiland komen aangehobbeld. Althans, totdat hun neus iets ruikt en ze eerst maar even gaan eten. Alles op zijn tijd. Aan de voet van de Pyreneeën wordt één van de beste hammen ter wereld geproduceerd; de Le Noir de Bigorre. Dit is net zoiets als de beroemde Pata Negra uit Spanje. En die ken ik maar al te goed.

Ook de Le Noir-ham is met vele prijzen overladen. Hij komt van de achterpoot van speciaal gefokte zwarte varkens. De varkensboer vertelt: ,,Ze krijgen in hun laatste groeifase uitsluitend eikels en grassen uit de vrije natuur als voer. En veel aandacht natuurlijk.” Ik kijk op het prijskaartje. En moet even slikken. Een kilo kost 90 euro, maar dan heb je wel wat.

De ham in de winkel. (Foto: Corno van den Berg)

De varkensboer roept zijn varkens, maar net als de dieren ben ik even helemaal afgeleid. Eten kan heel belangrijk zijn. Wat zijn deze fijngesneden plakken lekker. Nog maar even rustig verder peuzelen, alles op zijn tijd heb ik net van de varkens geleerd.

Wijnproeven in een winkel, dat is nieuw. Het is net even anders dan bij een boer, waar je alleen zijn producten krijgt. Nu kan ik echt op zoek naar de smaak die mij het meest bevalt. Je betaalt per glas, de prijzen variëren voor een kleine slok, een stevige slok of een vol glas.

Alles is op smaak geselecteerd, niet op prijs/kwaliteit. Regionale wijnen, alsook de topwijnen van kleine wijnboeren kom ik tegen. Of zoals Colin Grimaud van L’Envie in Toulouse met een grijns zegt: ,,De rest vind je wel in de supermarkt”. Ik loop van etalage naar etalage en schenk in; mijn smaakpapillen maken een heerlijke rondreis. En ik kom steeds dichter bij mijn favoriet.

Ik was eigenlijk onderweg naar een restaurant. De deur is statig, het pand nog meer. Dit is Le Bibent in het hart van Toulouse, een rijk gedecoreerd pand dat sinds 1975 op de lijst van Nationale Monumenten in Frankrijk staat. Het restaurant is eigendom van de Michelin-kok Christian Constant. Dat past wel bij de uitstraling en het maakt mijn nieuwsgierigheid naar de gerechten alleen maar groter.

Al van verschillende mensen heb ik gehoord over de gekonfijte eend, een lokale delicatesse. Die langzaam wordt gegaard. Het leven kan zo simpel zijn, ik laat me graag over halen. Dit moet het goede Franse leven zijn. Correctie, dit is het goede leven.

Op een moderne manier wijnproeven in de winkel. (Foto: Corno van den Berg)

Ooit was het een huis, tegenwoordig is het een dorpscafé. Zoals er in Frankrijk wel meer zijn. De vrouw des huizes kijkt me even goed aan. ,,Pousse-Rapière,” zegt ze zonder blikken of blozen. Oftewel  Liqueur d'Armagnac heb ik volgens haar nodig. Een drankje met 24% alcohol.

Vol trots praat ze over dit oude familierecept dat de ronde en zachte smaak van sinaasappel combineert met de zoete kracht van Armagnac. En in deze hele regio populair is. Maar ik ben dan wel benieuwd wat ze in mijn ogen zag om dit in te willen schenken. Ziet ze een fijnproever? Iemand die hecht aan familietradities? Of iemand met gewoon dorst? Ze glimlacht, maar zegt niets. Ik proost maar op alle drie.
De woeste Franse Pyreneeën ,,De Pyreneeën heb ik al lange tijd op mijn verlanglijstje staan. In de regio Midi-Pyrenees reis ik van het Franse platteland via Toulouse naar de steile bergen. Op zoek naar bijzondere dieren, lekker eten en één van de hooggelegen slaapplaatsen in Europa.”

Corno van den Berg

Proef wijn en lekker eten

In Midi-Pyrénées maken wijnen en gastronomie deel uit van de lucht die je inademt. Proef bijvoorbeeld de originele, exclusieve en perfecte harmonie tussen de Cahors en de cabécou (kaas) van Rocamadour, tussen de witte Gaillac en eendenlever of tussen de Fronton en de cassoulet van Toulouse.

Een weekend in Armagnac, een vakantie te midden van de wijngaarden van Gaillac, een tocht door het wijngebied van Cahors. Je ontmoet gepassioneerde wijnbouwers. Dat alles verrijkt met historische rijkdommen, opmerkelijke sites, en de fraaie landschappen van de vele wijngaarden.

Om je ontdekking van de gastronomie van het Zuidwesten nog vlotter te laten verlopen, kun je je laten leiden door onze sterrenchefs, die hun kunst uitoefenen in contact met de (wijn)gebieden van de regio. Een ideale manier om de charme van Zuidwest-Frankrijk zelf te proeven.