Deel

0
Tweet about this url
Onbekend Toulouse

Toulouse vanuit de lucht. (Foto: CRT Midi-Pyrénées / D. Viet)

Onbekend Toulouse

Meer weten over Toulouse? Kijk dan hier:
Visit Toulouse
Praktische tips
De bezienswaardigheden

De ontdekking van de kleur pastel bracht ongekende rijkdom naar Toulouse. Tegenwoordig is dit een middelpunt van vliegtuig- en ruimtetechnologie.

Bij de landing op de luchthaven zie ik de opvallende Airbus Beluga, een meer dan intrigerend vrachtvliegtuig. De vorm, het formaat, alles lijkt onecht. Ook staat er een Airbus A380, en nog een. De meest moderne vliegtuigen ter wereld worden hier gebouwd. Hier zit ook het hoofdkantoor van ESA, het Europese ruimtevaartprogramma. En het grootste ruimtemuseum ter wereld: Cité de l'Espace. 

Altijd leuk, een stad waar verleden en heden samen komen. In de architectuur zie je het verleden rijkelijk terug. In het centrum van de stad vergaap ik me aan de talloze rijk gedecoreerde huizen uit de 15e en 16e eeuw. Op talloze plaatsen zie ik huizen met opvallende torens, soms wel twee. Functioneel? Nee, daar zijn te klein voor. Mooi? Ja. Ze werden gemaakt met roze stenen, die daarvoor speciaal uit de Pyreneeën werden gehaald. Wat geen makkelijke klus was.

Enkele torens van herenhuizen in Toulouse. (Foto: Corno van den Berg)

Zo lieten de koopmannen hun rijkdom zien. En dat allemaal door pastel, of eigenlijk de plant wede. Waar ik nog nooit van gehoord heb. Sandrine Banessi praat me even snel bij. Ze is eigenaar van het nieuwe Terre de Pastel Museum en Spa in Toulouse, dat pastel uit de vergetelheid moet halen.

,,De wede werd vlak voor de bloei geoogst en met urine van mensen of dieren werd het rottingsproces gestart.” Moment. Ik vraag me dan altijd direct af, hoe ontdek je zoiets? Bij toeval? Maar hoe dan? Ze geeft me een handvol rottende planten en verzekert me met een glimlach dat tegenwoordig bij de productie geen urine meer wordt gebruikt.

,,Van de kleiachtige massa werden balletjes gemaakt, die gedroogd te koop waren. De bal werd in een kuip met zemelen en water gedaan tot een geelgroene vloeistof ontstaat. Als je textiel tien seconden in de vloeistof doopt, wordt het pastelblauw en onoplosbaar. Het was een zeer geliefde kleur voor lakens, kleding en meer.”

De verkoop leverde Toulouse een ongekend grote rijkdom op. Struinend over het stadsplein en in het bijzondere Capitool is het nog goed te zien. Wat opvalt is dat veel oude herenhuizen tegenwoordig hotels zijn. Zoals Hotel Bernuy, Hotel Assezat en Hotel-Dieu, waar je op stand kunt slapen.

Het succesverhaal van Toulouse eindigde abrupt toen de Portugezen in India indigo (gemaakt van tropische vlinderbloemen) ontdekten. Volgens kenners heeft het meer kleurvarianten en is het kleurvaster. Gelukkig zie je het nog wel op diverse plaatsen in Toulouse. Het valt me op dat de straten krom zijn. Dit is gedaan om de wind tegen te houden. Dus slinger ik door de stad, als een dronkaard in een gelukzalige roes.

De binnenstad van Toulouse. (Foto: Corno van den Berg)

Tegenwoordig maakt de stad een nieuwe groeiperiode door. Het zijn nu vooral de ingenieurs van Airbus of ESA die juist deze huizen kopen. Want Airbus, ESA, Alcatel Espace en talloze andere bedrijven hebben zich hier gevestigd. Inmiddels is Toulouse de hoofdstad van de Franse lucht- en ruimtevaart.

Ietwat verbaasd stap ik het Cité de l'Espace in. Ik sta ineens oog in oog met het oude MIR-station, maar ook de ISS. Op ware grootte. Dus hier vertoefde André Kuipers maandenlang, maar dan in de ruimte. En leer ik hoe je zonder zwaartekracht naar het toilet gaat. Maar ook hoe je je spieren sterk houdt en hoe je staande slaapt. Intrigerend.

Dit museum is het beste van Europa, met opvallend veel ruimtestations, ruimtewagens en een IMAX-theater in 3-D dat je helemaal doet verlangen naar je eerste ruimtereis. Ik droomde al langer om zelf het universum te verkennen, zeker nu ruimtereizen steeds dichterbij komen. Maar na vandaag is het een bijna onstilbare honger geworden.
De woeste Franse Pyreneeën ,,De Pyreneeën heb ik al lange tijd op mijn verlanglijstje staan. In de regio Midi-Pyrenees reis ik van het Franse platteland via Toulouse naar de steile bergen. Op zoek naar bijzondere dieren, lekker eten en één van de hooggelegen slaapplaatsen in Europa.”

Corno van den Berg

Het mooie Toulouse

Het is één van de Mooiste Plekjes van Midi-Pyrénées. Het is met zijn 439.000 inwoners de grootste stad van de regio. Deze mooie metropool met de ziel van een dorp, staat bekend voor zijn ‘zoete leven’. Het is de 3e universiteitsstad van Frankrijk en het is ook de wieg van de Airbus.

De belangrijkste musea in Toulouse zijn: het Museum Les Augustins (schone kunsten), de Stichting Bemberg (schilderijen), het Museum Saint-Raymond (oudheid), het Museum voor Natuurgeschiedenis, het centrum voor moderne en hedendaagse kunst Les Abattoirs en de Cité de l’Espace.

Toulouse is ook een stad die zich Europees en Occitaans mag noemen, waar men u graag zal inwijden in de lokale ‘art de vivre’, de typische levenskunst van het zuiden. Een gevoel dat je zelf eenvoudig kunt ondervinden.