Deel

0
Tweet about this url
Ontdek het zelf

Een kaarsenprocessie in Lourdes.(Foto: CRT Midi-Pyrénées / D. Viet)

Ontdek het zelf

Wil je zelf naar de Franse Pyreneeën? Check dan deze websites:
Alle tips voor de Midi-Pyrenees
Ontdek Toulouse
Verken de Hautes Pyrenees

De regio Midi-Pyrenees is de poort naar de Pyreneeën. Een regio met een bijzonder verleden, waardoor er veel rijkdom is. Natuurlijke rijkdom alsook door de mens gemaakte.

Zelfkennis kan de accordeonspeler niet worden ontzegd. ,,Dit is Frankrijk, al hebben we als bewoners meer met onze buren in Spanje dan met Parijs bijvoorbeeld. Wij zijn vriendelijk, maar ook wat stug. Dit komt vooral door de bergen, we moeten al eeuwenlang met Moeder Natuur om gaan.”

Hij gaat weer verder met spelen en laat op het stadsplein in Toulouse zijn beste deuntjes horen. Tussen de noten door geeft hij en passant zijn mening over van alles nog wat. Dus ook op mijn vele vragen. Onder meer over hoe Frans de mensen zich hier voelen in het uiterste zuiden van het land. ,,Je zult het snel genoeg merken. De sfeer hier is anders, let maar op.”

Het is duidelijk, de regio Midi-Pyrenees is een beetje een vreemde eend in de bijt. En daar zijn ze hier maar wat trots op. Verwarrend is het ook. De naam betekent niet het ‘midden van de Pyreneeën’, zoals vaak wordt gedacht. Maar Midi is het zuiden. Maar dat is het deel in Spanje toch, dit is toch het noordelijke deel? Ik pak de kaart er nog eens bij, maar hoe ik ook kijk ik begrijp het niet.

De Pyreneeën in volle glorie. (Foto: Picdumidi.com)

De bergen van de Pyreneeën zijn de grootste trekpleister hier. Maar de weg van het platteland er naar toe is minstens zo boeiend. Een bonte mix van het Franse en Noord-Spaanse leven. Je kunt op twee manieren reizen. Vanuit Nederland met de auto of via de luchthaven van Toulouse, de vierde stad van Frankrijk. Ik doe het laatste en rij in de huurauto langzaam zuidwaarts, via de beroemde Louron-vallei.

Onderweg passeer ik vele dorpjes, soms zijn het niet meer dan enkele huizen. De weg slingert door het landschap en mijn uitzicht verandert langzaam. Ik heb GPS, dus kan ik ook wat achteraf gelegen wegen pakken. Ik vind altijd weer de weg terug. Gecontroleerd verdwalen dus, in een golvend decor dat langzaam heuvelachtiger wordt. En ineens rijzen de reuzen van het gebergte voor mijn neus op.

Werk van Gustav Eiffel in Cauterets. (Foto: Corno van den Berg)

Ik arriveer in Cauterets, één van de bekendste vertrekpunten voor de Pyreneeën. Lang geleden was dit al een populair dorp, bij de rijken dan. Een stadje met prestige. De oude kabelbaan is ontworpen door ene Gustav Eiffel. Die van die toren in Parijs ja.

Net als in Lourdes vind je hier thermale warmwaterbronnen met opvallend veel zwavel en natrium. Het water wordt gebruikt bij de behandeling van luchtwegen, alsook bij reuma en huidziekten. Maar ook bij vermoeide spieren, dat weet ik uit ervaring.

Er zijn talloze wandelingen mogelijk. En je kunt zelfs de gondel pakken naar boven. En vandaar uit hogerop gaan. Dit is zo’n gebied waar je het zo zwaar kunt maken als je wilt. Ik ben benieuwd hoe hoog ik de lat ga leggen op deze reis.
De woeste Franse Pyreneeën ,,De Pyreneeën heb ik al lange tijd op mijn verlanglijstje staan. In de regio Midi-Pyrenees reis ik van het Franse platteland via Toulouse naar de steile bergen. Op zoek naar bijzondere dieren, lekker eten en één van de hooggelegen slaapplaatsen in Europa.”

Corno van den Berg

De Midi-Pyrenees

Hou jij van ongerepte landschappen, karaktervolle dorpjes en historische sites, rivieren en kanalen, wijngaarden en steden met de kleuren van het Franse zuiden? Midi-Pyrénées staat voor ontdekkingen, omzwervingen, nieuwe ervaringen, menselijke contacten.

De regio beslaat een groot deel van Zuid-Frankrijk, tussen de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee, en staat bekend voor zijn gastronomie en gezelligheid. Het letterlijke hoogtepunt vormen het hart van de Franse Pyreneeën.