Deel

0
Tweet about this url
Uniek overnachten

De Pic du Midi in de avond. (Foto: Picdumidi.com)

Uniek overnachten

Zelf dit soort bijzondere overnachtingen meemaken?
Pic du Midi
Cabanas Perchées des Pyrénées
Midi Pyrenees

Het is een hobby; zoeken naar bijzondere plaatsen om te overnachten. En in dit deel van Frankrijk zijn er genoeg te vinden. Waaronder één van de hoogste in Europa.

Je kent het wel, je ziet een foto en denkt: Daar wil ik ook heen. Ik had dat bij Pic du Midi de Bigorre, een observatorium dat boven de Pyreneeën uittorent. Deze plek doet al sinds 1880 dienst als observatorium voor het heelal, maar heeft ook een ongekend uitzicht over de bergen.

Het zit potdicht bij aankomst met de kabelbaan. Alles is wit, een mix van wolken, mist en veel sneeuw. Opvallend fel licht. En het is bijna juni. Het beroemde panorama over het gehele gebergte (tot ver in Spanje) is er nog niet. Ik moet even glimlachen. Ze hebben hier een weerstation, maar het weer is zo onvoorspelbaar dat ze er niets over durven te zeggen....

Het bevat ook een interactief museum, dat uitleg geeft over de regio en over het ‘iets’ grotere heelal. Met name de uitleg over de Big Bang fascineert, al is het wel wat lastig te bevatten. Stel je vat het ontstaan van het heelal (zo’n 4 miljard jaar geleden) tot de dag van vandaag (31 december) in één jaar samen.

De zonsondergang in de Pyreneën. (Foto: Picdumidi.com)

Dan was de grote klap (het ontstaan van het heelal) op 1 januari, maar het eerste leven op aarde pas op 21 september. En de mens dan? Wij komen pas net kijken. De mens bestaat in dit jaarschema anderhalf uur. Wat is dat op een heel jaar? Dat geeft een geheel nieuwe betekenis aan nietig zijn. Een gevoel dat me ook al bekroop toen ik hier arriveerde.

Ik kijk rond in de kamer waar vroeger de onderzoekers sliepen. De werktuigen en het kleine bed hebben plaats gemaakt voor een groot bed. De douche en toilet deel je, net als de onderzoekers vroeger. Zeker voor de eerste onderzoekers moet werken hier heel heftig zijn geweest. Zeker in de tijd voor de eerste kabelbaan. Of voor de aanleg van verwarming.

Berglucht maakt hongerig, dus schuif ik aan voor het diner. Dit is een nog onbekende charme van deze bijzondere plek; de keuken. Hier worden alleen lokale gerechten geserveerd. Voor me duikt een mousse van bergforel met tomaat als amuse op. En ietsje later een verse soep, paté en ham met sla als vooraf. Terwijl drie soorten vlees als hoofdgerecht fungeren. Bijna zou je vergeten dat je op zo'n unieke plek zit. Dit is eten op hoog niveau; letterlijk.

Eerder was ik ook al verrast in de Cabanas Perchées des Pyrénées. Dat zo afgelegen ligt dat ik het alleen per GPS kan vinden. Dus geen televisie, geen internet, geen niets. Zelfs geen geluid van mensen. In dit bos aan de voet van de Pyreneeën staan alleen wat boomhutten. Oh, en wat geiten die onder mijn hut een maaltijd bijeen scharrelen...

Is de hut al iets bijzonders, het uitzicht vanuit de jacuzzi wint. Jacuzzi ja, want terug geworpen worden op Moeder Natuur kan best met wat luxe. Als ik dit vandaag tijdens de bergwandeling zou hebben geweten had ik hier extreem naar verlangd. Niet alleen mijn geest, maar ook mijn lichaam komt tot rust.

Een jacuzzi midden in de bossen met een bijzonder uitzicht. (Foto: Corno van den Berg)

Terwijl de zon achter de bergen verdwijnt, gaat de sneeuw over in de wolken. Af en toe prikt een zonnestraal door het wolkendek, als eerbewijs aan de dag en als welkom voor de nacht. Het lijken de steile bergen van Andes wel in Zuid-Amerika. Of de reuzen van de Himalaya in Azië.

De geluiden in de nacht ken ik niet. Talloze vogels laten zich horen  waaronder een uil. Er scharrelt wat in de struiken. Ditmaal komt de vergelijking met een safari in Afrika naar boven. Langzaam word ik wakker, het eerste daglicht gooit een nieuwe gloed over de bergen en bossen. Ik wrijf in mijn ogen. Een rondje langs de wereld, gewoon in Frankrijk.
De woeste Franse Pyreneeën ,,De Pyreneeën heb ik al lange tijd op mijn verlanglijstje staan. In de regio Midi-Pyrenees reis ik van het Franse platteland via Toulouse naar de steile bergen. Op zoek naar bijzondere dieren, lekker eten en één van de hooggelegen slaapplaatsen in Europa.”

Corno van den Berg

Overnachten op allerlei manieren

Verblijf in het centrum van een dorp of midden in de natuur. Of op de flank van een berg of bij een meer.

Gîtes
Een gîte (vakantiewoning) voor u alleen. De vrijheid om te komen en te gaan wanneer je wenst, comfort in een compleet andere omgeving, een nieuw interieur, een andere sfeer …

Campings
Midi-Pyrénées, een streek met grote open ruimten en ongerepte natuur, leent zich uitstekend tot kamperen. Relaxen aan de waterkant of met de voeten in het gras, en animatie voor wie wil: kom kamperen in de groene Pyreneeën, in de schaduw van de kliffen in de Dordognevallei of aan de rivierkloven van de Tarn.

Met de camper
De terreinen zijn gratis (soms betalend, 1 tot maximaal 6 euro) en voorzien van een afvoer voor afvalwater, toiletten, elektriciteit en wateraansluitingen.  

Bed & Breakfasts
‘Welkom in ons huis, doe alsof je thuis bent’: de B&B’s in Midi-Pyrénées verwelkomen je als vrienden.

Kampeerdorpen
Kom tot rust; als koppel, met de kinderen of met vrienden in een van deze schitterend gelegen dorpen, waar levenskwaliteit geen ijdel woord is.