Deel

0
Tweet about this url

Tips voor je bucketlist

Dit is slechts een selectie van de 154 Droomplekken op de site. Met talloze tips en foto's.
Bekijk de complete lijst

Geregeld krijg ik de vraag: Wat is jouw Top Tien van Droomplekken? Een lastige klus, want het is ook wel een beetje appels met peren vergelijken. Dus ben ik op zoek gegaan naar Unieke Belevenissen. Droomplekken waar je oren en ogen tekort komt, adrenaline heel gewoon is en je foto- of videocamera overuren zal draaien.

Galapagos-eilanden, Ecuador

Waarom:
Alles van Charles Darwin had ik al gelezen, ook over zijn revolutionaire evolutietheorie. Maar echt overtuigd werd ik pas toen ik oog in oog stond met talloze vreemde dieren op de Galapagos-eilanden. Door de afgelegen ligging kent het een eigen evolutie. En, de dieren hier zijn nooit bejaagd, dus ook niet bang voor je.
Mijn Top Drie Belevenissen voor de Galapagos
Cruise langs de eilanden; de beste manier om veel te ontdekken.
Snorkel met zeeleeuwen, zeeschildpadden en haaien; unieke ontmoetingen.
Ontdek de Darwin-vinken, deze dieren vormen de basis van de evolutietheorie.

Machu Picchu, Peru
Waarom:
De mooiste ‘oude’ stad, op een unieke plek in het regenwoud.  De Incahoofdstad is nog in prima conditie en nodigt uit tot struinen, dwalen en zelf ontdekken.
Mijn Top Drie Belevenissen voor Machu Picchu
Zie de zonsopgang; een mooiere zul je van je leven niet zien.
Neem een van Inca Trails; zoals de beroemde (en erg drukke) naar de ingang van Machu Picchu, maar ook de imposantere Salkantay-trek die ik deed.
Beklim de Huayna Picchu; de ándere bergtop met een ultiem uitzicht. Je kunt alleen vroeg in de ochtend op pad, maar dan ben je de vele andere toeristen voor.

South-Georgia
Waarom:
Dit afgelegen eiland voor de kust van Zuid-Amerika werd bekend door de beroemde BBC-serie Frozen Planet. Het herbergt miljoenen pinguïns, maar ook zeeolifanten, albatrossen, zeeluipaarden, zeeberen en nog veel meer. Dit eiland biedt de beste natuurbeleving op aarde.
Mijn Top Drie Belevenissen voor South-Georgia
Maak een cruise naar Antarctica; South-Georgia ligt op de route van Ushuaia naar de Falklandeilanden en Antarctica. Dit is een langere reis (zo’n 20 dagen) dan direct naar Antarctica (zo’n tien dagen).
Word stil van miljoenen pinguïns; je gelooft je ogen niet. De dieren zijn nooit bejaagd dus niet bang voor mensen. Waardoor je op een meter afstand kunt gaan zitten kijken naar diverse soorten pinguïns.
Ontdek de minder bekende dieren; denk aan het zeeluipaard, diverse soorten walvissen en meer. Oh, en de Zuidpoolkip.  

Bryce Canyon, Verenigde Staten
Waarom:
De rotspilaren van Bryce Canyon zijn wat mij betreft het best bewaarde geheim van de Verenigde Staten. Door eeuwenlange erosie van wind en water is hier een buitenaards landschap ontstaan.
Mijn Top Drie Belevenissen voor Bryce Canyon
Zie de pilaren in de sneeuw; in de winter sneeuwt het hier af en toe, waardoor het geheel nog iets extra’s krijgt. Beste tijd: januari en februari.
Maak een langere wandeling; de pilaren komen tot leven als je er tussen door loopt.
Zie de zonsopgang of zonsondergang; fotografen weten dat het begin en het einde van de dag het mooiste licht heeft. Ga bijvoorbeeld kamperen om de schoonheid vast te kunnen leggen.

Namib-woestijn, Namibië
Waarom:
Het is volgens geleerden de oudste woestijn ter wereld. Met immens hoge zandduinen en opvallend veel dieren. En een uniek verleden dat nog steeds te zien is.
Mijn Top Drie Belevenissen voor de Namib-woestijn
Dwaal door de Sossusvlei; de beroemde duinen, waarvan je een deel mag beklimmen zoals duin 45.
Voel de hitte op de Deadvlei; dit was vroeger een levend moeras. Ik dacht; Als ik hier geen mooie foto’s kon maken moest ik de camera maar verkopen.
Zoek de woestijndieren; in dit wonderlijke decor van Afrika loop je dieren als oryx, springbok, struisvogel (en misschien) een luipaard tegen het lijf.

Mount Kinabalu, Maleisië
Waarom:
De tocht (heen en terug) van de 4.095 meter hoge Kinabalu duurt twee dagen en je overnacht op de boomgrens (op ruim 3.000 meter). In het omliggende regenwoud van Borneo leven talloze dieren als apen en neushoornvogels.
Mijn Top Drie Belevenissen voor de Kinabalu
Midden in de nacht ga je op pad voor de zonsopgang; ijskoud de mooiste!
Zoek de vleesetende planten; ze zijn groter (en mooier) dan je denkt.
Voel je klein bij de rafflesia; dit is de grootste bloem ter wereld. De geur is minder ‘mooi’.

Kruger Nationaal Park, Zuid-Afrika
Waarom:
Dit is de beste safariplek ter wereld. Ik ben op talloze plekken geweest, maar niets overtrof Kruger. Het aantal (alsook het aantal soorten) dieren dat je ziet op een safari is meer dan indrukwekkend. En hier leeft zo’n beetje alles wat je op safari kunt tegen komen.
Mijn Top Drie Belevenissen voor Kruger
Ga in je eigen huurauto op safari; Kruger is één van de weinige plekken waar je met je eigen auto op pad mag. Een unieke ervaring.
Slaap in een safaritent; de vele geluiden om je heen doen je zowel in slaap vallen als wakker houden …
Maak een safari in een private game reserve; aan Kruger grenzen diverse privéparken zoals Sabi Sands, Manyeleti en Timbavati. Met vaak een eigen jeep met gids, luxe lodges en ongekend veel wilde dieren. Oh, en een stevig prijskaartje.

Phang Nga-baai, Thailand
Waarom:
Koh Phi Phi ken je wel, net als James Bond-eiland misschien. Al deze eilandjes maken onderdeel uit van Phang Nga, een wonderlijke baai vol eilandjes met idyllische stranden en steile rotspilaren. De rotsen zijn in feite koraal; ooit waren de rotsen een zeebodem.
Mijn Top Drie Belevenissen voor Phang Nga-baai
Ga duiken of snorkelen; je kunt hier eigenlijk overal het water in en ziet dan veel vissen en mogelijk zelfs een walvishaai of andere haaiensoort. Al moet je daarvoor veel geluk hebben.
Sta op het strand van de film The Beach; voel je Leonardo di Caprio. Maar doe dit wel voor tien uur in de ochtend, anders is het veel te druk.
Ontdek het Penis-heiligdom; Phra Nang is één van de tempels in een grot die net even anders is. Het is een eerbetoon aan de vruchtbaarheid van Shiva, de goddelijke persoonlijkheid in het hindoeïsme.

Torres del Paine Nationaal Park, Chili
Waarom:
Het is door de gletsjers, meren en immense bergen niet alleen één van de ruigste nationale parken ter wereld, maar ook één met een uniek verhaal. Decennialang liepen hier schapen waardoor het landschap kaler en kaler werd. Nu mag Moeder Natuur weer heersen en zie je hoe de natuur het heft weer in handen neemt.
Mijn Top Drie Belevenissen voor Torres del Paine
Trek een beroemd circuit; dit park is beroemd om diverse wandelroutes van meerdere dagen. Kies diegene die bij je past.
Wandel over het ‘eeuwige’ ijs; onder leiding van een gids kun je het ijs op met crampons en touw.
Sta stil bij Tres Torres; de klim naar de drie symbolen van het park is bijzonder en geeft een goed beeld van de diversiteit. Let onderweg op of je guanaco’s en vicuna’s ziet.

Kakadu Nationaal Park, Australië
Waarom:
Kakadu is hoe ruig Australië kan zijn, maar ook hoe bijzonder de cultuur van de Aboriginals is. Het is een bonte mix van cultuur en natuur, met indrukwekkende landschappen en ongekende overlevingskills van de bewoners (mens en dier).
Mijn Top Drie Belevenissen voor Kakadu
Ontdek de vele beroemde kleurrijke rotstekeningen; de kunst van de Aboriginals is ongeëvenaard.
Maak een cruise en ontmoet gevaarlijke krokodillen; de zoutwaterkrokodil is levensgevaarlijk en een van de prominente bewoners van Kakadu. Via een cruise over de Yellow Water Billabong kom je ook andere dieren tegen.
Rij (en slaap) zelf in een 4x4; huur een omgebouwde Landcruiser waar je ook in kunt slapen. Zodat je elk onverhard pad in het park kunt nemen en ook kunt overnachten bij een kampvuur in het park.
Een Top Tien maken van alle Droomplekken is lastig. Ze staan bewust niet in een volgorde. En, zoals altijd bij lijstjes, is het geheel subjectief. Ik zie graag jouw lijstje tegemoet!

Corno van den Berg

Wil jij in mijn voetsporen treden? Dat kan met Riksja Travel. Met de bouwstenen kun je naar wens je eigen reis samenstellen. Geen geijkte reizen dus, maar bijzondere belevingen die je dichter bij de bestemming brengen. De reisspecialisten hebben de landen zelf bezocht en kunnen je vanuit eigen ervaring adviseren over de plekken die absoluut de moeite waard zijn om te bezoeken.

Riksja biedt vooral kleinschalige accommodaties aan, maar kan vaak ook regelen dat je bij de lokale bevolking overnacht. Alle bestemmingen van Riksja en de bouwstenen die ook de droomplekken uit deze top-10 aandoen, vind je op Riksjatravel.nl.

Zuid-Afrikaspecialist Anneloes:
“Toen ik de eerste keer een zebra zag, sprong ik van enthousiasme bijna uit de jeep. “Kijk, kijk, een zebra!”, joelde ik. Maar dat was nog maar het begin. Vijf uur later had ik tig antilopen en bijna de hele Big Five gespot. Nadat we ook nog eens getrakteerd werden op een luipaard die in een boom een impala aan het verorberen was, kon mijn reis niet meer stuk. Gevolg was wel dat die zebra het aflegde tegen de andere dieren. “Oh, het is maar een zebra...” verzuchtte ik bij de zoveelste gids. Want ja, het vele wild in Zuid-Afrika maakt bijna verwend.”

Volg Riksja Travel op:
Facebook
Twitter