Deel

0
Tweet about this url
Cruise op een postboot

De Hurtigruten in een haven in Noord-Noorwegen.

Cruise op een postboot

Leer meer over deze bijzondere reis. Kijk ook op:
Het Noorderlicht en de Hurtigruten
Leuke stops onderweg
Hoogtepunt: De Lofoten

‘De mooiste zeereis ter wereld’, volgens kenners. De Hurtigruten, een oude veerboot die altijd de post rondbracht in de afgelegen dorpjes langs de Noorse fjorden. Tegenwoordig vervoert hij vooral toeristen. Een bijzondere ervaring, zeker in Noord-Noorwegen.

IJspegels hangen sierlijk aan de voorsteven. Een Noorse vlag wappert fier in de wind. De kapitein komt zelf even een frisse neus halen. Dit is zijn achtertuin. Hij geniet zichtbaar. De man voldoet helemaal aan het beeld van een kapitein. Lange, witte bakkebaarden, gestreken streepjespak en pretoogjes.

Eén van de dorpjes langs de route. (foto: Corno van den Berg)

Dit is de beroemde Lofotenwand, één van de hoogtepunten van de reis. Net als de Raftsund tussen de Lofoten en Vesterålen, de 'Zeven Zusters' en de 'Torghatten', een merkwaardig gat in een berg. En het hoogtepunt voor bijna elke bezoeker: het 307 m hoge Noordkaap-plateau. De kapitein ziet mijn bewondering voor Moeder Natuur.

De Noorse fjorden zijn het meest ruig in de winter. Met als klapstuk het noordelijk deel. De elementen hebben in Noord-Noorwegen stevig huisgehouden. Uitgestrekte naaldbossen gaan langzaam over in lege vlaktes. Her en der liggen kleine dorpjes verscholen tegen weer en wind. Dit landschap moet de laatste duizend jaren nauwelijks zijn veranderd.

En, er is geen lichtvervuiling. Dus elke dag kans op het Noorderlicht. Al is reizen hier niet zo eenvoudig. Het is koud, overal ligt sneeuw en de wegen zijn glad. En, misschien wel het belangrijkste, in de wintermaanden is het daglicht hier minder vaak aanwezig.

Maar vanaf eind januari klimt de zon weer boven de horizon. Ik pak de kaart van Noorwegen er bij. De immense ‘neus’ zoals het land vaak wordt genoemd kun je op talloze manieren bereizen. De meest bijzondere is per boot. Wat een stuk eenvoudiger is dan met de auto, op een fiets of te voet.

De Hurtigruten laat zich graag omringen door de beroemde Noorse fjorden. Ik zit op het dek, een muts en dikke jas houden de kou buiten. Er zijn niet veel toeristen in dit deel van het jaar. De kapitein knikt naar me, alsof hij begrijpt waarom ik hier ben. Eilanden glijden voorbij, net als dorpjes en zeevogels.   

Met deze omgebouwde postveerboot kun je van Bergen in het zuiden tot Kirkenes in het noorden varen. Of in omgekeerde richting. Een reis van maar liefst 3.280 kilometer, die je in ruim een week kunt doen. Maar je kunt ook een gedeelte doen en diverse keren af stappen en later weer opstappen.

Een vrouw aan dek van de Hurtigruten. (Foto: Andrea Giubelli www.visitnorway.com)

Het is een soort cruise, je slaapt en eet aan boord, stops zijn er bij de 34 havens die je aandoet. In dorpjes of een verzameling huisjes. Waar je even van de boot af mag. Om het dorp te verkennen, te shoppen of om te gaan wandelen. Of op een hondenslee te stappen, een nacht in een ijshotel te slapen, of wat dan ook. Je kunt eenvoudig een dag (of meerdere) later weer op de boot stappen.

De boottocht is erg populair in de zomer. Als de fjorden groen zijn, het klimaat aangenaam en het tiert van het leven. Het is een compleet ander landschap, een andere beleving. Liever, zachter. Geschikt voor verschillende bewonderaars. Al zal iedereen stil worden bij Honningsvåg.

Dit is het smalste stuk van de reis. Geliefd bij toeristen, gevreesd door kapiteins. Uitwaaien is het devies, wat aardig lukt met een kop koffie op het dek. De toch omvangrijke veerboot wordt letterlijk gekleineerd door de rotsen. Ik verrek bijna mijn nek.

De unieke Noorse winter ,,Je moet het gezien hebben om te geloven. De winter in het noorden van Noorwegen is meer dan imposant. Met zoveel natuurverschijnselen en excursies dat ik al snel tijd te kort kwam."

Corno van den Berg

 

Unieke aanbiedingen Hurtigruten

Travel BBI Travel is dé reisspecialist voor reizen naar Noorwegen. Ook als liefhebber van natuur en avontuur ben je bij BBI Travel aan het juiste adres. Bij BBI Travel boek je ook cruises met de beroemde Hurtigruten.

Hurtigruten tijdens de kerst

Laat je inspireren door …

De mooiste feestdagen van het jaar in combinatie met de mooiste zeereis ter wereld. Oftewel, een Noors wintersprookje onder het Noorderlicht. Iets voor jou?
Prijs: 13-Daagse reis vanaf € 1.686 pp.

Ga kijken: Kerstreis Hurtigruten

 

Lofoten & Arctic Ocean Safari

Laat je inspireren door …

Ontdek het mooiste van Noord-Noorwegen. Vanaf de oude postboot, maar met diverse excursies aan land. Een goede combi van alles dat Noord-Noorwegen te bieden heeft.
Prijs: 8-Daagse reis vanaf € 1.314 pp.

Ga kijken: Lofoten & Arctic Ocean safari

 

Eagle & Orca Express (10feb)

Laat je inspireren door …

Zie de winterse natuurwonderen in Noord-Noorwegen zelf. Met onder meer de zeearendensafari waarbij de dieren dichtbij de boot komen en de altijd fascinerende speurtocht naar orca's.
Prijs: 8-Daagse reis vanaf € 1.622 pp.

Ga kijken: Eagle & Orca Express

 

Hurtigruten Husky Express (24mrt)

Laat je inspireren door …

Dit is een unieke reis per schip en huskyslee. Zie het unieke uitgestrekte landschap van Noord-Noorwegen en ontmoet de overactieve sledehonden. En ga met ze op pad.
Prijs: 8-Daagse reis vanaf € 2.043 pp.

Ga kijken: Hurtigruten Husky Express