Deel

0
Tweet about this url
En er is meer

Slapen in het ijshotel. (Foto: Terje Rakke)

En er is meer

Er zijn talloze excursies te maken. Hierbij enkele tips:
Het sneeuwhotel in Kirkenes
Het Alta Igloo hotel
Sta op de Noordkaap

Slapen in het noordelijkste sneeuwhotel ter wereld, ijsvissen, ‘arctisch food’ en wandelen als een cowboy op sneeuwschoenen. De winter biedt naast de grote attracties nog talloze wonderlijke excursies.

Immense ijs- en sneeuwsculpturen van pinguïns en ijsberen staan bij de ingang. Huh, deze dieren leven hier toch niet? In de hippe ijsbar serveert de barman koude drankjes om warm te worden. In een glas van ijs, dat is koud. Ik staar naar de bevroren rode rozen. Welkom in de wonderlijke ijshotels van Noord-Noorwegen. Zoals het Kirkenes Snowhotel en het Sorrisniva Igloo Hotel in Alta.

Het Sorrisniva Igloo Hotel. (Foto: Terje Rakke Nordic Life)

Na een slokje alcohol schiet het toch even door je hoofd. Drank helpt, maar hoe kan ik het hier nou ooit warm krijgen om te slapen? Een immens ijsblok fungeert als bed. Daarop liggen veel rendiervellen. Ik krijg instructies: ,,Je slaapt in een slaapzak en moet je muts op houden. Anders verlies je via je hoofd te veel warmte.” Oh, als dat alles is.

Slapen is van later zorg, eerst rond kijken in één van ’s werelds meest bijzondere hotels. Er is een trouwzaal met kapel, inclusief een altaar, bankjes en een soort glas-in-lood raam. Hier kun je trouwen. Door de lichtinval door het ijs en sfeervolle lampen wordt de uitstraling extra bijzonder.

Jaarlijks krijgt elk hotel een nieuwe thema. Het thema wisselt, enkele voorbeelden zijn het dierenleven of de cultuur van de Sami. Als zijn tekeningen klaar zijn, gaan talloze lokale bewoners op pad. Of eigenlijk, hakken en zagen ze de immense blokken sneeuw. IJs uit een meer levert het mooiste doorzichtige ijs voor de diverse sculpturen op. Meestal wordt ruim een maand aan het hotel gewerkt.

Ik zie het overal staan: Arctisch Food. Een bijzondere specialiteit is Skrei, wat in het Noors ‘zwerver’ betekent. Een skrei is een volwassen winterkabeljauw die op het punt staat te paaien. En daarvoor met honderdduizenden tegelijk zwemt van het noordoosten van de Barentszzee naar de warmere wateren van de Lofoten.

Als toerist kun je er op vissen, een bijzondere manier is wel het ijsvissen. Met een ijsboor, een ‘handavegaar’ zoals hij hier heet, maak ik een gat in het ijs. De gids lepelt op: ,,Naast kabeljauw en heilbot kun je hier schelvis, wijting, koolvis, haring, schar, schol en zelfs zeewolf vangen.

Ik ben al blij als ik beet heb. Hij lijkt dat te beseffen, want met sonar kijkt hij onder het ijs waar de meeste vis zit. Geduld is niet mijn sterkste kant, dus ik ga tussendoor even wat lopen met sneeuwschoenen. Het is even wennen, want dit is lopen als een cowboy. Althans dat denk ik door de vele films op tv, want de beroemde sporen aan hun laarzen waren ook niet echt handig. Maar al snel heb ik het ritme te pakken en kan ik me focussen op de omgeving in plaats van op mijn motoriek.

Zo moet het er ook hebben uitgezien toen de eerste mensen hier woonden; de voorlopers van de Sami. In het Alta Museum is te zien hoe zij leefden. De rotstekeningen hier zijn tussen de 6.000 en 2.400 jaar oud. En niet, zoals meestal, op een verticale wand gekrast en gekleurd, maar op de bodem van een rotsplateau. Het zijn vooral afbeeldingen van de jacht, maar volgens wetenschappers, ook ceremonies.

De Noordkaap in de winter. (Foto: Beate Juliussen)

Veel mensen gaan naar Noord-Noorwegen voor de Noordkaap. Maar van de visgids hoor ik dat dit niet het uiterste einde van Europa is. De naastgelegen landtong Knivskjelodden ligt 1,5 kilometer noordelijker. Maar dat konden de eerste ontdekkingsreizigers niet weten. Een steile rots met afgrond is nou eenmaal aantrekkelijker dan een saaie landtong.

In deze discussie wordt voor het gemak de eilandengroep Frans Jozefland vergeten. Wat opvallend is, omdat ook de Noordkaap feitelijk op een eiland ligt. Frans Jozefland ligt op circa 600 kilometer ten noorden van Noorwegen en hoort officieel bij Europa.

Was voor de Noordkaap lang de belangrijkste vraag hoe je hier komt, tegenwoordig is het vooral de vraag wanneer je wilt gaan. Wil je in de winter of in de zomer afreizen? Die keuze is lastig, omdat de beleving behoorlijk verschillend is. Daarbij wisselt ook het decor stevig, waardoor het eigenlijk twee soorten vakanties zijn.

Bij het diner krijg ik mijn vers gevangen vis. Een heilbot van ruim tien kilo. Door alle activiteiten ben ik moe, maar voldaan. En trots op mijn vangst. En eerlijk is eerlijk, lekkerder dan dit zal een vis niet snel worden.  
De unieke Noorse winter ,,Je moet het gezien hebben om te geloven. De winter in het noorden van Noorwegen is meer dan imposant. Met zoveel natuurverschijnselen en excursies dat ik al snel tijd te kort kwam."

Corno van den Berg

 

Lekker actief in Noord-Noorwegen

Travel BBI Travel is dé reisspecialist voor reizen naar Noorwegen. Ook als liefhebber van natuur en avontuur ben je bij hen aan het juiste adres. Bij BBI Travel boek je ook cruises met de beroemde Noorse veerdienst Hurtigruten.

Lofoten Arctic Adventure

Laat je inspireren door …

Deze winterse fly-drive rondreis biedt een ongekende vrijheid, waarbij je zelf het tempo bepaalt. Vlieg naar Noord-Noorwegen en ontdek daarna zelf alle attracties per auto.
Prijs: 8-daagse reis vanaf € 1.355 pp.

Ga kijken: Lofoten Arctic Adventure

 

Huskysafari door Noors Lapland

Laat je inspireren door …

Ga met een kampioen op reis. Tijdens deze unieke reis verblijf je in Engholm Husky Lodge en neem je deel aan een enerverende driedaagse huskysafari. De lodge staat onder leiding van Sven Engholm. Hij won Europa´s langste huskyrace, de Finnmarksløpet van 1.000 km, maar liefst 11 maal.
Prijs: 8-Daagse reis vanaf € 2.454 pp.

Ga kijken: Huskysafari door Noors Lapland

 

Birk Husky en Radius Snowhotel

Laat je inspireren door …

Maak je klaar voor een avontuurlijke reis in het noorden van Noorwegen. Je gaat met husky's op pad en slaapt in een een heus sneeuwhotel. Dit is 'de manier om de winter in Noorwegen te beleven, maar dan wel comfortabel.
Prijs: 4-Daagse reis vanaf € 1.617 pp.

Ga kijken: Birk Husky en Radius Snowhotel