Deel

0
Tweet about this url
Ga op safari

Een tocht met husky's door Noord-Noorwegen. (Foto: Corno van den Berg)

Ga op safari

In dit deel van Europa heb je talloze bijzondere excursies. Ontdek ze zelf:
Stap op een hondenslee
Maak een sneeuwscootertocht
Vang een koningskrab en meer

Op safari? In Noord-Noorwegen? Er zijn meerdere keuzes zelfs. Een meerdaagse hondensleesafari, een sneeuwscootersafari en een koningskrabsafari. Het is duidelijk, dit is anders dan anders.

Ze springen en blaffen. Hongerig en verwachtingsvol kijken ze me aan. Hongerig om wat te gaan doen. Ze voelen dat er verse sneeuw is gevallen. Door hun uitgelatenheid is het lastig ze netjes in een rij te krijgen voor de slee. Ik zie het al, deze traditionele manier van reizen is een uitdaging. Het wordt dan ook een ervaring om niet snel te vergeten.

De start is indrukwekkend. Hangend in de tuigjes wachten ze tot ze los mogen. Door het losbarstende geweld moet je je goed vast houden. Ze willen zo graag dat een heus anker noodzakelijk is. Die diep in de sneeuw vast zit. Anders is de slee al weg. Zelfs als je valt moet je de slee vast houden. De honden merken dan vanzelf dat er iets mis is en stoppen. Zonder jou blijven ze gewoon door lopen ...

Het vangen van een koningskrab. (Foto: Terje Rakke)

“Word één met de honden,” is het advies van Trine, eigenaar van de dieren. Hoe ik dat moet doen is in het begin niet geheel duidelijk. Want zeven honden is best veel. Volgens Trine is dit aantal comfortabel en levert het genoeg kracht op. Ik maak kennis met Prikken, Snuppa, Ganda, Togo, Korse, Hermann en Borka, die zich vanaf minuut één als de leider laat gelden.

De Alaskan Huskies kijken me aan. Dit zijn ruig behaarde honden, waarvan sommige verschillende kleur ogen (blauw en bruin) hebben. Terwijl de sneeuw knispert onder de slee, valt het op dat de honden weinig last van de kou hebben. Sterker nog, deze dieren mogen bij 0 graden of warmer eigenlijk niet meer werken. Simpelweg omdat ze dan oververhit kunnen raken, net als de motor van een auto.

Sledehonden zijn in dit deel van Europa al eeuwen de traditionele manier om je te vervoeren in de winter. De laatste tijd maakten de dieren meer en meer plaats voor sneeuwscooters, maar er is een kleine ommekeer bezig. Onder meer door de nieuwsgierige toeristen. Trine is in de winter professional ‘dogmusher’ en in de zomer schooljuffrouw. ,,Honden zijn net als toeristen, je moet geduld hebben.“

In alle hectiek mis ik de eerste afslag. De honden hebben nog niet alle commando’s begrepen. Of ik kom niet overtuigend genoeg over. Ploegen door de verse sneeuw, zo’n 20 cm is er gevallen. Het klinkt goed, maar voor de honden is het lastiger. Op sommige plekken zie je alleen nog de kop en hun rug en staart. Ze moeten er wel hard voor werken, maar zijn volledig in hun element.

Het klinkt vreemd, maar remmen is de belangrijkste bezigheid. Op de slee zitten drie verschillende soorten remmen. Om een klein beetje vaart te minderen, eentje om stevig in te grijpen en het befaamde anker. Ik hoef zelden in te grijpen. Na enkele kilometers komt er een bepaalde rust in de groep, de leider geeft het tempo aan en de rest volgt. We glijden langs heuvels, kleine bossen en grote open vlaktes. Ik hoor de wind en het gehijg van de honden, verder is het stil.

Het ziet er weinig appetijtelijk uit. Het is een bevroren mix van lamsvlees, vis, vitamines, mineralen en vet. Aan het einde van de dag geef ik ze dit (met warm water) als beloning voor hun geren. Ik haal ze uit hun harnas en maak ze vast aan een boom. Ze wachten geduldig op hun beurt, maar als het eten binnen hapbereik is wordt het schransen. Waarna ze rustig in de sneeuw gaan liggen. De maan zal ze vannacht gezelschap houden.

Je kunt een uur met de dieren op pad, maar ook meerdere dagen. Ik ben blij dat ik meerdere dagen heb gekozen. Ik kan iets terug doen voor al het werk dat zij voor je verrichten. Ze zijn me dankbaar voor het eten, wat de volgende dag duidelijk wordt. Ze herkennen je en staan opnieuw te springen en blaffen als ze op pad mogen. Ik ook bijna.

Op safari in Europa. De meeste mensen hebben daar niet echt een beeld bij. Al lukt een walvissafari nog wel, maar een koningskrabsafari? Iets wat zowel vanaf een boot als aan land kan in Finnmark, ten oosten van de Noordkaap. Met als doel; een lunch van wit krabvlees. ,,Alleen dan moet je wel de handen uit de mouwen steken,” lacht visser Leif. Hij kijkt me hoopvol aan.

Een tocht per sneeuwscooter. (Foto: Terje Rakke)

De koningskrab, de naam schept hoge verwachtingen. En ja, dit dier maakt indruk. De poten zijn groot, zijn lijf ook. Bizar eigenlijk dat dit een peperdure delicatesse is. Eerlijk is eerlijk, de smaak is opperbest. En dat was de reden voor de Russen om dit dier uit het oosten van Rusland over te brengen naar de Barentszzee. Als gemakkelijke voedselbron, maar dat liep iets uit de hand. Letterlijk.

Inmiddels hebben deze dieren wandelend Noorwegen bereikt. En als toerist mag je ze vangen. Iets wat bij walvissen gelukkig niet (meer) zo is. Deze elegante, maar kolossale dieren laten zich veel zien hier, want de voedselgronden zijn rijk. Onder meer ook met de bij ons geliefde haring, garnalen en zalm. Een feest voor de smaakpapillen.

De sneeuwscooter is hier een standaard vervoermiddel. In eerste instantie ben ik bezig dit motorisch monster onder controle te krijgen. Het valt mee, de sledehonden zijn eigenwijzer. Maar deze machine is bruut, zoals dat tegenwoordig heet. Sturen is best lastig, maar op deze manier het landschap verkennen is machtig. Nooit gedacht dat de winter zo leuk kan zijn.

De unieke Noorse winter ,,Je moet het gezien hebben om te geloven. De winter in het noorden van Noorwegen is meer dan imposant. Met zoveel natuurverschijnselen en excursies dat ik al snel tijd te kort kwam."

Corno van den Berg

 

Verken Noord-Noorwegen

Voigt Travel is dé specialist in bijzondere bestemmingen, met onder meer reizen naar Noord-Noorwegen in de winter. Deze winter vliegen wij ook rechtstreeks naar Noord-Noorwegen. Hierdoor ben je in drie uur op één van de mooiste plekken van Europa: de Lofoten en Vesterålen eilanden!

 

Het beste van de Vesterålen

Laat je inspireren door …

Een onvergetelijke avonturenweek op de paradijselijke Vesterålen eilanden in Noord-Noorwegen. Je beleeft arctische avonturen in een ontspannen luxe in de ongerepte natuur. Noorderlicht wake-up service en vele activiteiten zijn inbegrepen!

Ga kijken: Het beste van de Vesterålen

 

Combinatiereis Lofoten en Vesterålen

Laat je inspireren door …

Neem alle ruimte om van deze reis je eigen 'arctic adventure' te maken. Ervaar de ongerepte schoonheid van deze allermooiste bestemmingen van Noorwegen. Je verblijft in een vissershuisje op de Lofoten en in een guesthouse op de Vesterålen. Een sneeuwschoenwandeling en een tweetal noorderlichtexcursies zijn alvast inbegrepen, de rest kies je zelf.

Ga kijken: Combinatiereis Lofoten en Vesterålen

 

Rondreis Lapland en de Lofoten

Laat je inspireren door …

Reis het Noorderlicht in Noorwegen achterna! Onder leiding van een gids door het ruige noorden van Europa. Maak kennis met de Sami cultuur, cruise op de Hurtigruten langs grillige fjorden en verblijf op de prachtige Lofoten.

Ga kijken: Rondreis Lapland en de Lofoten