Deel

0
Tweet about this url
Op stap met de Samen

De Samen en hun tenten (Foto: Corno van den Berg)

Op stap met de Samen

De Samen leven in de winter ook in Noord-Noorwegen. Kijk hier voor meer informatie:
Ontmoet de Samen
Bezoek hun hoofdstad: Karasjok
Verken Finnmarkssvidda

In de wigwam-vormige tent dienen boomstammen als stoel, rendierhuid als kussen. Ik drink een bessenthee bij het houtvuur. Ja, ze overnachten hier ook in de winter.

De tent staat midden op de kale toendra. Overal ligt sneeuw. Vader en zoon zitten bij het houtvuur. Hun roodblauwe kleding, inclusief muts, is sierlijk en kleurrijk. En ja, ze leven nog altijd zo. Ze beantwoorden de vraag zelf maar, omdat ze weten dat die leeft bij alle bezoekers.

De Samen (ook wel Sami genoemd) zijn de oorspronkelijke bewoners van dit gebied. Ik neem een kijkje in de wereld van deze rendierhouders. Dit is geen toeristenval, veel Sami zijn nog steeds rendierhouders en trekken in jaargetijden met hun dieren mee. Als toerist kun je wandelen met de kuddes. En zien hoe deze mensen leven, door bijvoorbeeld bij ze blijven slapen. In de ‘wigwam’ ja.

Een tocht met de rendierslee. (Foto: Terje Rakke Nordic Life)

Het zien van zo’n grote groep dieren in een leeg landschap is een bijzondere ervaring. In het voorjaar trekken de dieren en de Sami richting de Noordkaap. De reden is simpel: miljoenen muggen die eind juni opduiken. Aan de kust worden ze weggeblazen door de wind.

De buitenlucht maakt hongerig. De lunch in de speciale tent bestaat uit vers rendiervlees dat je zelf boven het houtvuur moet roken. Als het vlees zachtjes begint te sissen is het gaar. Daarnaast krijg ik verse gestampte veenbessen en brood geserveerd. We raken aan de praat over de jarenlange onderdrukking en de huidige opleving van hun cultuur. Een intense beleving.

Als toerist kun je bijvoorbeeld wandelen met de immense kudde. Wie wil kan helpen de rendieren te voeren, wat zeker in de winter nodig is. Als je durft, kun je meehelpen weggelopen rendieren te vangen. Wat niet eenvoudig is. En ze terug naar de groep te brengen. Ik voel me klein tussen zo’n grote groep dieren in een leeg landschap. De rendieren trekken zich weinig van me aan.

We raken aan de praat over de jarenlange onderdrukking van de Sami. En, gelukkig, de huidige opleving van hun cultuur. Vader Per legt zijn mobiele telefoon weg. Voor hem is het moderne leven handig en nuttig. Maar de rust en ruimte die hij in zijn achtertuin vindt veel belangrijker. Zijn zoon Rikr combineert die rust en ruimte met de drukte van school. Hij maakt zijn huiswerk, terwijl hij op de rendieren let.

Vader en zoon zitten nu op een steenworp afstand van het ultieme doel van alle toeristen: de Noordkaap. Het behoort bij het meest noordelijke deel van het Europese continent. Met feitelijk twee seizoenen. Wie de ruigheid wil ervaren kiest voor de koude winter, met sneeuw en dreigende luchten. Maar de Noordkaap kent ook een ‘zachte’ kant. Als de zon besluit niet onder te gaan en de sneeuw plaats maakt voor ‘groen’.

In de winter is een bezoek een uitdaging. De weg is afgesloten. Sneeuwschuivers gaan de bussen met toeristen voor. Het waait hard, de dag is kort, de temperatuur is weer onder nul gedoken en de sfeer is dreigend. Ik kijk om me heen, iedereen heeft het duidelijk naar zijn zin. Dit is waar de toeristen voor komen in februari en maart: het ruige deel van Noord-Europa zien in de juiste omstandigheden.

Een Sami-vrouw. (Foto: Terje Rakke Nordic Life)

Het stuk steen blijkt al eeuwen een sterke aantrekkingskracht te hebben. De Italiaan Francesco Negri was de eerste toerist die bij de rots arriveerde. Dit was in de winter van 1664, na een trektocht van twee jaar. In diverse brieven schreef hij over zijn lange reis: ‘Hier eindigt de wereld, en hier eindigt ook mijn nieuwsgierigheid. Ik kan tevreden terug naar huis.’

En dat allemaal voor een steile rots van 307 meter hoogte. Eenmaal aangekomen bij het bezoekerscentrum word ik bijna van het plateau afgeblazen. De wolken spelen tikkertje, het uitzicht is soms niet meer dan honderd meter. Maar af en toe openbaart de Barentszzee zich ook in volle glorie. De verdwaalde zonnestralen duiken her en der op, ze fungeren als spotlights in een urendurende show.
De unieke Noorse winter ,,Je moet het gezien hebben om te geloven. De winter in het noorden van Noorwegen is meer dan imposant. Met zoveel natuurverschijnselen en excursies dat ik al snel tijd te kort kwam."

Corno van den Berg

 

Overnacht in een Rica Hotel

De Rica Hotels in Noord-Noorwegen zijn ideaal voor een wintervakantie. De meer dan 20 accommodaties in het hoge noorden zijn van hoge kwaliteit. En, inclusief een uitstekend ontbijt, met lokale maar ook internationale gerechten.

Laat je inspireren door …


Alle Rica Hotels hebben een centrale ligging en zijn ideaal voor de beroemde winteractiviteiten van Noord-Noorwegen. Combineer je verblijf in een Rica hotel – bijvoorbeeld het populaire Tromsø Ishavshotel - met een excursie om het Noorderlicht te gaan bekijken. Zo zijn er nog veel meer mogelijkheden.

Laat je inspireren door …

Naast het steunen van plaatselijke en regionale voedselleveranciers, heeft Rica Hotels ook aandacht voor het milieu – hun hotels zijn allemaal bekroond met het Nordic Swan ecolabel, waardoor de hotels aan de zwaarste milieueisen voldoen die wereldwijd in de hotelbusiness gelden. Ontdek het zelf.