Deel

0
Tweet about this url
Vechten tegen vooroordelen

De Lofoten in de winter. Foto: Terje Rakke (Nordic Life)

Vechten tegen vooroordelen

Noord-Noorwegen in de winter is nog relatief onbekend. Hierbij enkele tips:
Ontdek Noord-Noorwegen
Het klimaat in Noord-Noorwegen
Verken Finnmark

De winter in Noord-Noorwegen. Het is dan altijd donker hoor ik vaak. En koud. Maar natuurliefhebbers en fotografen weten wel beter. Het licht is prachtig en talloze natuurfenomenen laten zich zien. Vechten tegen vooroordelen, ik doe niets liever.

De gids lacht en wijst op de lucht. ,,Ook wij hebben ‘fifty shades of grey’.  Welkom in het noorden van Noorwegen!” Goh, iets meer dan drie uur geleden stond ik nog op Schiphol en nu denk ik aan het boek waar iedereen het over heeft. Op een bijzondere plek, net boven de poolcirkel.

De winter, een seizoen dat ik koester. Het landschap laat ik even op me inwerken. Bergen, fjorden, de zee en dorpjes. In het noordelijkste deel van Noorwegen is de regie dan in handen van Moeder Natuur. Ze regeert met harde hand en is aan het stileren geslagen. In de bergen en de dorpjes heeft ze een nieuw tapijt neergelegd; van sneeuw.

Stokvis op de Lofoten. (Foto: CH www.visitnorway.com)

Talloze meren zijn bevroren, struiken en bomen zijn kaal. Ze wachten gelaten af tot het weer warmer wordt. Mens en dier passen zich aan. Sommigen slapen langer, anderen gaan er juist op uit. Waaronder ik. Op de Lofoten, volgens velen de mooiste eilanden ter wereld.

En, vooroordelen of niet, ik heb toch maar een extra dikke jas, sjaal en extra handschoenen meegenomen. ‘Beter goed voorbereid dan voor joker staan’, zei mijn moeder vaak. Dus stond ik vaak goed voorbereid voor joker. De gids ziet het. Het is weer zover. Door de weidse landschappen in dit deel van Europa gaan niet alleen mijn blikken, maar ook mijn gedachten alle kanten op. Heerlijk.

Vanaf eind januari beginnen de mooie maanden hier. De dagen zijn nog kort, maar worden steeds langer. En dat licht, die mix van laag daglicht en woeste natuur. Fotografen noemen een zonnige winterse dag in Noord-Noorwegen het beste licht ter wereld. De foto’s zijn dan ook vol van kleur. Ik heb daarvoor geen camera nodig, mijn ogen zien het zo wel.

De aandacht in het weidse landschap wordt getrokken door kabeljauw die hangt te drogen in de zon. Pedr legt uit: ,,Eerst wordt de vis ontdaan van kop en ingewanden. Het buiten drogen duurt ongeveer 3 maanden, daarna wordt de vis in houten pakhuizen nagedroogd. De Vikingen keken het af van de Indianen aan de Oostkust van Canada. Dit was rond het jaar 1000.”

Een bord verse vis. (Foto: Norwegian Seafood Export Council)

De naam is simpel; de vis werd gedroogd op stokken. En ja je hebt ook klipvis, deze werd op klippen te drogen gelegd door de Portugezen. Pedr vervolgt: ,,Zij zouten de verse vis direct in, waardoor het net even iets anders smaakt.”

Door alle informatie zit mijn hoofd vol, nu mijn buik nog. Hoog tijd om de Noorse keuken te keuren. En deze gerechten moet je eigenlijk wel proeven, dus bestel ik van beiden een halve portie. Met groenten en een sausje. Mooi hoe iets dat ooit noodzakelijk was nu tot een culinaire dis is verworden.

Ik lees het programma voor de komende dagen door. Op jacht naar het Noorderlicht, slapen in een ijshotel, met sledehonden op pad en veel meer. Zoveel diversiteit, en dat allemaal zo dichtbij Nederland. Ben ik nu aan het watertanden van alle activiteiten of het eten?

De unieke Noorse winter ,,Je moet het gezien hebben om te geloven. De winter in het noorden van Noorwegen is meer dan imposant. Met zoveel natuurverschijnselen en excursies dat ik al snel tijd te kort kwam."

Corno van den Berg

 

Overnacht in een Rica Hotel

De Rica Hotels in Noord-Noorwegen zijn ideaal voor een wintervakantie. De meer dan 20 accommodaties in het hoge noorden zijn van hoge kwaliteit. En, inclusief een uitstekend ontbijt, met lokale maar ook internationale gerechten.

Laat je inspireren door …


Alle Rica Hotels hebben een centrale ligging en zijn ideaal voor de beroemde winteractiviteiten van Noord-Noorwegen. Combineer je verblijf in een Rica hotel – bijvoorbeeld het populaire Tromsø Ishavshotel - met een excursie om het Noorderlicht te gaan bekijken. Zo zijn er nog veel meer mogelijkheden.

Laat je inspireren door …

Naast het steunen van plaatselijke en regionale voedselleveranciers, heeft Rica Hotels ook aandacht voor het milieu – hun hotels zijn allemaal bekroond met het Nordic Swan ecolabel, waardoor de hotels aan de zwaarste milieueisen voldoen die wereldwijd in de hotelbusiness gelden. Ontdek het zelf.