Deel

0
Tweet about this url
Vind het Noorderlicht

Weerspiegeling in het water. (Foto: Gaute Bruvik_www.nordnorge.com)

Vind het Noorderlicht

Het Noorderlicht moet je ooit eens zien. Ontdek hier meer info:
Goede verwachtingen deze winter
Fotografeertips Noorderlicht
De Hurtigruten en het Noorderlicht

Wie het Noorderlicht heeft gezien, zal het beamen. Het is één van de mooiste natuurspektakels in de wereld. Gordijnen van licht die dansen aan de hemel, in diverse kleuren. En Noord-Noorwegen is dé plek voor deze sierlijke show van Moeder Natuur.

Hoopvol kijk ik uit naar de avond, als de donkere winternacht het over neemt. Maar soms is dit de plek voor een ongekende lichtshow. De plaatselijke meteoroloog Pedr tempert de verwachtingen direct. ,,Het kan gebeuren, maar het kan ook niet. Maar mocht het gebeuren, dan hebben we in deze afgelegen blokhut geen lichtvervuiling. Dus het beste zicht.”

De voorwaarde geldt voor elke avond van september tot april, al moet de lucht wel helder zijn. Hij checkt zijn app op zijn mobiele telefoon en glimlacht. ,,Gelukkig hebben we tegenwoordig een ‘noorderlichtverwachting’, die gebaseerd is op de zonnesterkte.” Met een kop koffie in de hand begint Pedr te vertellen.

,,Het licht wordt veroorzaakt door grote hoeveelheden geladen deeltjes. Ze ontstaan uit explosies van de zon en deze verdwijnen in het immense heelal. Om de aarde zit een groot magnetisch veld, dat de geladen deeltjes afbuigt. Deze komen in de buurt van de Noordpool (en Zuidpool) met een grote snelheid de atmosfeer binnen.”

Hij ziet mijn gefascineerde blik en vervolgt: ,,De van de zon afkomstige deeltjes zitten nog vol energie, die bij aanraking met zuurstof- en stikstofatomen voor botsingen zorgen in onze atmosfeer. Als deze deeltjes botsen op zuurstof (en de atmosferische druk is laag) dan kleurt het geelgroen, bij zuurstof (en zeer lage druk) wordt het rood, terwijl bij een botsing op stikstof de blauwe kleur aan de hemel verschijnt.”

Genieten van het Noorderlicht. (Foto: Bjørge Stein J.)

Hoog tijd om even buiten te kijken. Een groene waas wordt langzaam zichtbaar aan horizon. Nog wat vaag, maar ‘ontegenzeggelijk aanwezig’ zoals dat zo mooi heet. Logisch dat veel inwoners lang het Noorderlicht een andere betekenis gaven. Bijvoorbeeld dat het een weerspiegeling van de zee was. Sommigen dachten zelfs dat het een school haringen in de lucht was. Rare jongens, die Noren.

Voor de nacht hebben de lokale bewoners een wake ingesteld, ze houden elkaar op de hoogte als het licht aan de hemel verschijnt. Iets wat ook bij de Hurtigruten gebeurt (link). En dan word je bruut je bed uitgetrommeld. En dus sta ik half slaapdronken buiten. De kou zorgt voor een harde wake-up call.

Het Noorderlicht gezien vanaf de Hurtigruten. (Foto: Ivan Mervillie)

De sfeer is dramatisch, maar het landschap heeft ook iets mystieks. Helemaal donker is het niet, de Melkweg laat zich in volle glorie zien. Maar het wordt overschaduwd als de hemel letterlijk gaat dansen. Groen, geel en een beetje rood. Als beelden uit een computerspel schieten ze over mijn hoofd.

Pedr heeft gelijk. Het Noorderlicht, dat moet je ooit eens zien om te geloven. En dan nog twijfel je of het echt is, al schieten de kleuren over je hoofd. Dat het geen vliegende haringen zijn lijkt me logisch, maar dat zoiets moois bestaat… Tijd voor gepaste stilte.

De unieke Noorse winter ,,Je moet het gezien hebben om te geloven. De winter in het noorden van Noorwegen is meer dan imposant. Met zoveel natuurverschijnselen en excursies dat ik al snel tijd te kort kwam."

Corno van den Berg

 

Verken Noord-Noorwegen

Voigt Travel is dé specialist in bijzondere bestemmingen, met onder meer reizen naar Noord-Noorwegen in de winter. Deze winter vliegen wij ook rechtstreeks naar Noord-Noorwegen. Hierdoor ben je in drie uur op één van de mooiste plekken van Europa: de Lofoten en Vesterålen eilanden!

 

Het beste van de Vesterålen

Laat je inspireren door …

Een onvergetelijke avonturenweek op de paradijselijke Vesterålen eilanden in Noord-Noorwegen. Je beleeft arctische avonturen in een ontspannen luxe in de ongerepte natuur. Noorderlicht wake-up service en vele activiteiten zijn inbegrepen!

Ga kijken: Het beste van de Vesterålen

 

Combinatiereis Lofoten en Vesterålen

Laat je inspireren door …

Neem alle ruimte om van deze reis je eigen 'arctic adventure' te maken. Ervaar de ongerepte schoonheid van deze allermooiste bestemmingen van Noorwegen. Je verblijft in een vissershuisje op de Lofoten en in een guesthouse op de Vesterålen. Een sneeuwschoenwandeling en een tweetal noorderlichtexcursies zijn alvast inbegrepen, de rest kies je zelf.

Ga kijken: Combinatiereis Lofoten en Vesterålen

 

Rondreis Lapland en de Lofoten

Laat je inspireren door …

Reis het Noorderlicht in Noorwegen achterna! Onder leiding van een gids door het ruige noorden van Europa. Maak kennis met de Sami cultuur, cruise op de Hurtigruten langs grillige fjorden en verblijf op de prachtige Lofoten.

Ga kijken: Rondreis Lapland en de Lofoten