Deel

0
Tweet about this url
De duistere Dode Zee

Dobberen in de Dode Zee.

De duistere Dode Zee

Natuurlijk moet je hier het water in. Maar er is meer te doen:
Verken de Dode Zee en de Jordan-vallei.
Canyoning Dode Zee
Spa's bij de Dode Zee


De Dode Zee is ‘s werelds grootste natuurlijke kuuroord. En dat je blijft drijven is heel bijzonder. Maar je kunt hier veel meer doen. Zoals een verbazingwekkende canyoningtocht.

Op het programma staat toch echt: klimmen over stenen en rotsen, glijdend de volgende stroomversnelling in, wandelen dan weer waden door de rivier en af en toe zwemmen. Maar dit is een woestijn. Gids Raffi is stoer; met sik, kleurrijke hoofddoek en een snelle zonnebril. Deze wandelende spierbundel brengt me bij een immense hoge kloof, de zon heeft moeite alle plekken te verlichten. Op diverse plaatsen staan papyrusplanten, die werden gebruikt voor één van eerste vormen van papier.

Dit is Mujib Canyon, een equivalent voor ‘uitdaging’. De mens in gevecht met het water. Hier ontspringen diverse bronnen in de bergen. Het ‘canyoning’ hier is alleen voor mensen met een goede conditie. Na een stevige klim zie ik eindelijk de rivier. Het water is opmerkelijk lauw en op sommige plaatsen zelfs warm. Al snel voeg ik er door de brandende zon nog wat zweet aan toe.

Canyoning in Jordanië.

Je voortbewegen hier is makkelijker gezegd dan gedaan. De stenen in het water zijn veelvuldig, rond en spekglad. Het water is helder, waardoor je de ‘veilige’ zanderige plekken kan zien. Behalve bij stroomversnellingen. Dan is het opletten hoe de gids het pad kiest en dit slim nadoen. Totdat hij er bij een immense rots simpelweg onder door zwemt. Dat is even slikken. En mijn adem inhouden.

Vertrouwen wint het van het geruis van het water en de stroming en dus duik ik. Uitrusten gebeurt in het water. Visjes knabbelen zachtjes aan je huid, een gek gevoel. Het fijne zand schuurt de dode huidcellen weg en onderweg het stromende water zorgen voor heerlijke massagestralen.

Maar het absolute hoogtepunt is het abseilen naast een 26 meter hoge waterval. Achteroverhangend zet ik me af tegen de rotswand, het touw laat ik langzaam vieren. Voetje voor voetje schieten de rotsen voorbij. De landing is in het water, met een plons. De tocht eindigt abrupt als de rivier de Dode Zee bereikt. Wat een buitengewone en vooral verrassende manier om de Dode Zee te beleven.

Tot nu toe kende ik alleen de foto’s van mensen die drijvend een krant lezen. Want de Dode Zee is zo zout dat je blijft drijven. Het is een unieke gewaarwording, dat in eerste instantie gek aan voelt. Maar al snel laat je je ‘dragen’ door het water. En het mineraalrijke water is erg goed voor de huid en spieren.

Langzaam vallen ook de gedachten stil, al komen bij mij juist de ervaringen van de afgelopen dag voorbij. Dobberen als een eendje op het water. En kijk ik letterlijk heel anders tegen de woestijn aan. Maar de verwennerij is nog niet voorbij. Hoog tijd voor een behandeling van gekwalificeerde handen. Wellness is de afgelopen jaren over de gehele wereld populair geworden.

De onwerkelijke Dode Zee.

Jordanië kent al een lange geschiedenis onder meer door de heilzame werking van de Dode Zee. Het is lastig kiezen uit de lichaamsscrub met Dode Zee-zout en een massage met Dode Zee-olie. Of het Turkse stoombad  Dan maar allemaal. Ik kijk om me heen. En dat op de laagste plek ter aarde: het is hier maar liefst 417 meter onder NAP.

De massagedame komt naar me toe. Zachtjes zegt ze: ,,Ook je longen zijn blij met deze plek. Door de extreme hoge luchtdruk en de afwezigheid van allerlei pollen adem je nergens ter wereld schonere en zuurstofrijkere lucht in. En maak je geen zorgen over de zon hier. Het verdampende zeewater werkt heel handig als een natuurlijk UV-filter waardoor verbranden bijna onmogelijk is.” Goh.
Dwalen door Jordanië ,,Twee keer was ik in Jordanië. In eerste instantie voor schatten als Petra en Wadi Rum. Maar de onbekendere plaatsen gaven een extra dimensie. De vriendelijke lokale bevolking, het diverse eten en ervaringen die de ziel raken."

Corno van den Berg

Ontdek Jordanië zelf!

Aan de oevers van de rivier de Jordaan ligt een van de mooiste schatten van het Midden-Oosten, Jordanië.

Hoewel het kleine koninkrijk in een turbulent  deel van de wereld ligt, is het Islamitische land al jarenlang een oase van rust.

Behalve rust puilt de schatkamer van het sprookjesachtige koninkrijk uit van natuurlijke, bijbelse, culturele en sportieve schatten. Wat dacht je van mountainbiken over de versteende tracks in Wadi Rum, een kamelensafari met bedoeïenen of ronddwalen door Petra, de Roze Stad.

Jordanië ligt op zo’n vier uur vliegen vanaf Amsterdam. Het is het best toegankelijke land van het Midden-Oosten en mengt zich niet in politieke conflicten. Ontdek het zelf...

Meer info:

Tekst Corno van den Berg. Fotografie: Corno van den Berg en Jordan Tourism Board.