Deel

0
Tweet about this url
De magie van Petra

Het klooster (monastery) in Petra.

De magie van Petra

Over Petra valt veel te vertellen. Lees verder op:
De Droomplek Petra
Ontdek Little Petra
Petra bij de UNESCO

Petra inspireert. Deze oude stad in de rotsen is mooier dan welke foto ook. Of zoals het schitterde in de film Indiana Jones and the Last Crusade.

Twee lokale kinderen spelen een voor mij een onbegrijpelijk spel. Het pad voert omhoog. Dit is het achterland van Petra, ik heb geen idee waar ik uit kom. Op ontdekkingstocht op één van de meest beroemde plekken ter wereld. Ik voel me een beetje Harrison Ford in Indiana Jones. Een klein beetje dan.

Het blijkt de Tempel van El Deir te zijn. Het lijkt wel een stap terug in de tijd in deze bijna onnatuurlijke omgeving. Hier zijn mens en natuur aan het beeldhouwen geslagen. Met talloze wonderlijke bouwsels als resultaat. Door een mensenhand of door de wind en regen gesculptuurd. Het is moeilijk voor te stellen dat dit ooit een levendige stad was, zo midden in de woestijn. De gebouwen lijken eerder kunstwerken.

De beroemde Schatkamer.

Petra is één van de meest mysterieuze plekken ter wereld. Een volstrekt unieke stad in de woestijn. Gemaakt door een relatief onbekend volk uit de Oudheid: de Nabateeërs. Met Petra (en het onbekendere Little Petra) als absoluut visitekaartje. De stad lag strategisch langs één van de belangrijkste handelsroutes uit die tijd, waardoor de Nabateërs elke passerende handelaar om tol konden vragen.

Vanochtend was raar. De bijna kilometerlange Siq is een smal pad tussen de rotsen. En sta je ineens voor de Schatkamer. Ik was vroeg, het was muisstil. De schaduwen van de rotsen waren nog mooi lang, het eerste licht viel langzaam naar binnen. De wind door de kloof zorgde voor passende geluiden. Als een soort filmmuziek, want dit is dé plek waar de heilige graal wordt gevonden door de notoire schatzoekers Harrison Ford en Sean Connery.

Wonderlijk dat het ‘Westen’ de beroemde stad in de 16de eeuw volledig uit het oog verloor. En Petra pas weer in 1812 te ‘herontdekken’. Maar echt bekend werd het door  regisseur Steven Spielberg met de kaskraker ‘Indiana Jones and the Last Crusade’ uit 1989. Spielberg reisde liever naar Jordanië af dan de decorstukken zelf te maken.

Tegenwoordig staat de Roze Stad op de prestigieuze Werelderfgoedlijst van UNESCO. Terecht werd de stad recent gekozen als één van de Zeven Wereldwonderen, maar had ook in de klassieke lijst niet misstaan. Dus kan het hier druk worden met toeristen. En verkopers, al is dat wel een leuke ervaring. Ze hebben zowel nagemaakte als ‘oude’ vondsten bij zich, die uit kleine tasjes komen. Duizenden jaar oude munten en aardewerk die ‘zelf’ zijn gevonden worden te koop aangeboden.

Een jongen maakt muziek in Petra.

Het past bij zo’n plek. Allerlei vragen schieten door mijn hoofd: ,,Wat voor mensen waren de makers? Waarom bouwden ze zulke buitengewone graftombes en tempels 2000 jaar geleden? Was het ook een stad of alleen een begraafplaats? En, waarom 800? En hoe verdween dit bijzondere volk?” De gids (compleet met kameel, hoofddoek en snor) schudt zijn hoofd. Hij weet het ook niet wie zijn voorvaderen waren.

Hij pakt een sigaret. ,,Het is jammer, maar ook wel weer spannend. Toch?” Hij blaast de rook rustig uit, alsof hij nadenkt. Op een berg laat Petra zich in volle glorie zien. Dat is nog eens lunchen met een decor. Zijn kameel mort wat. Hij wil verder, de achterliggende woestijn in waarschijnlijk. Klinkt als een goed idee, maar later op de middag. Eerst even alles absorberen. Het is één van de mooiste parels uit de Jordaanse schatkist. Waar je zintuigen je leiden.
Dwalen door Jordanië ,,Twee keer was ik in Jordanië. In eerste instantie voor schatten als Petra en Wadi Rum. Maar de onbekendere plaatsen gaven een extra dimensie. De vriendelijke lokale bevolking, het diverse eten en ervaringen die de ziel raken."

Corno van den Berg

Ontdek Jordanië zelf!

Aan de oevers van de rivier de Jordaan ligt een van de mooiste schatten van het Midden-Oosten, Jordanië.

Hoewel het kleine koninkrijk in een turbulent  deel van de wereld ligt, is het Islamitische land al jarenlang een oase van rust.

Behalve rust puilt de schatkamer van het sprookjesachtige koninkrijk uit van natuurlijke, bijbelse, culturele en sportieve schatten. Wat dacht je van mountainbiken over de versteende tracks in Wadi Rum, een kamelensafari met bedoeïenen of ronddwalen door Petra, de Roze Stad.

Jordanië ligt op zo’n vier uur vliegen vanaf Amsterdam. Het is het best toegankelijke land van het Midden-Oosten en mengt zich niet in politieke conflicten. Ontdek het zelf...

Meer info:

Tekst Corno van den Berg. Fotografie: Corno van den Berg en Jordan Tourism Board.