Deel

0
Tweet about this url
De onbekende kant …

Een 'kasteel' in de woestijn.

De onbekende kant …

Jordanië is ideaal om zelf te verkennen. Hierbij enkele tips die je kunnen helpen:
Dwaal langs de 'woestijnkastelen'.
Ontdek Azraq en Shamwari
Verkend Dana Nature Reserve

Jordanië? Niet iedereen heeft er meteen een beeld bij. Petra en Wadi Rum zijn wel bekend, maar Jordanië is veel meer. Een kennismaking met de onbekendere kant van het land.

Zover het oog reikt is er alleen maar zand. En een weg, de beroemde Koningsweg. Die leidt naar Al Azraq, een dorp op zo’n 240 kilometer van Irak. Plotseling beperkt een stofwolk het zicht tot minder dan tien meter. Een onvervalste zandstorm perforeert mijn gezicht. Ik schuil in Al Kharanna, een immens, maar desolaat gebouw in de woestijn.

Gids Mohammad klopt het zand uit kleren en oren. Hij ziet mijn vragende blik en begint direct te vertellen over de bizarre woestijnkastelen. ,,Al zijn het eigenlijk geen kastelen, al weten archeologen niet wat het wel zijn. Dit gebouw bijvoorbeeld kan een luxueus woonhuis, een hotel of zelfs een paleis zijn geweest. Het enige dat we weten is uit welke tijd het komt.”

Eén van de vele kastelen; Quseir Amra.

Hij neemt me mee naar het jaar 660. De tijdsperiode dat het rijk van de Arabische Moslims ontluikt. ,,Langs de karavaanroutes, zoals deze, ontstaat intensieve handel. En her en her verschijnen dit soort fraaie gebouwen, waarom precies is onduidelijk.” Hij haalt zijn schouders op om zijn woorden kracht bij te zetten.

Sommige bouwsels hebben zelfs uitbundige fresco’s (schilderwerken op vochtige muren) en een compleet verwarmingssysteem. Bij anderen zie ik gekleurd mozaïek op de vloeren zoals bij Al Amra. Imposante gebouwen op nog geen honderd kilometer van elkaar. ,,Maar omdat er niets over geschreven is of van vader op zoon werd doorverteld .....” Bijna direct neemt de wind Mohammad’s woorden over.

Een rondreis door Jordanië is uitdagend, verrassend en vooral divers. Reizen een tegenwoordig een stuk makkelijker. De weerbarstige kameel heeft plaatsgemaakt voor de heilige koe en het zand voor asfalt. Al zijn sommige dingen nog hetzelfde. Zoals de typische bedoeïenenmaaltijd, een absolute ervaring.

Het is vooral een sociale bijeenkomst. Een enorme schaal met eten, ‘mansaf’ genaamd, vult bijna de gehele zaal. Het wordt met meerdere personen staand en met de hand gegeten. Je draait een nat balletje van rijst, yoghurt, amandelnoten en vlees dat voorhanden is. ,,Het kan schaap of geit zijn,” lacht gids Mohammad. ,,Kijk maar bovenop de schaal.”

Enkele muntblaadjes naast de complete kop van een geit maken het tafereeltje af. Het glas verse limoensap pept de smaakpapillen extra op. Er wordt rekening gehouden met toeristen. Dus komen er, na het handen wassen en de mond spoelen, diverse stukjes vlees met vers brood en een frisse salade. Maar ik probeer de mansaf wel.


Al Azraq is een stukje Afrika in het Midden-Oosten. Zo noemen de bewoners het zelf. In deze oase liepen in het verleden o.a. olifanten, leeuwen, nijlpaarden en neushoorns rond. Ook al was dat voor sommige soorten wel een heel grijs verleden. De oase zal ophouden te bestaan, het droogt op vanwege de grote vraag naar water vanuit de steden.

Een drietal Arabische oryxen.

Het nabijgelegen Shamwari Nature Reserve is de thuisbasis van Arabische oryx, een dier dat in het wild in 1972 uitstierf. Vanuit diverse dierentuinen op de wereld werden de acht laatste oryxen hier naar toe gebracht om te fokken. Inmiddels lopen er weer 200 rond, een deel daarvan is op diverse plaatsen geherintroduceerd in het wild.

Ook lopen er struisvogels en onagers (een soort wilde ezel) rond. De safari hier is wel heel bijzonder. Niet met een jeep, maar met een tractor ga je op pad. De score valt niet tegen, ook al laat de oryx zich gemakkelijk zien. Een machtig dier. Maar vooral de verse pootafdrukken van grijze wolven had ik niet verwacht.

Een wandeling in Dana Nature Reserve in het hart van Jordanië is niet voor angsthazen. Urenlang loop ik langs een afgrond op een pad vol losse stenen. Het laat weinig ruimte over om het landschap te bewonderen. We zoeken Nubische berggeiten, rotsdassen en misschien zelfs een gestreepte hyena. De begint gids na een uur te zingen, een lokale gewoonte. Het werkt heel aanstekelijk, al heb ik geen idee wat ik zing.
Dwalen door Jordanië ,,Twee keer was ik in Jordanië. In eerste instantie voor schatten als Petra en Wadi Rum. Maar de onbekendere plaatsen gaven een extra dimensie. De vriendelijke lokale bevolking, het diverse eten en ervaringen die de ziel raken."

Corno van den Berg

Ontdek Jordanië zelf!

Aan de oevers van de rivier de Jordaan ligt een van de mooiste schatten van het Midden-Oosten, Jordanië.

Hoewel het kleine koninkrijk in een turbulent  deel van de wereld ligt, is het Islamitische land al jarenlang een oase van rust.

Behalve rust puilt de schatkamer van het sprookjesachtige koninkrijk uit van natuurlijke, bijbelse, culturele en sportieve schatten. Wat dacht je van mountainbiken over de versteende tracks in Wadi Rum, een kamelensafari met bedoeïenen of ronddwalen door Petra, de Roze Stad.

Jordanië ligt op zo’n vier uur vliegen vanaf Amsterdam. Het is het best toegankelijke land van het Midden-Oosten en mengt zich niet in politieke conflicten. Ontdek het zelf...

Meer info:

Tekst Corno van den Berg. Fotografie: Corno van den Berg en Jordan Tourism Board.