Deel

0
Tweet about this url
Wonderlijk Wadi Rum

Een tocht per jeep.

Wonderlijk Wadi Rum

Dit woeste gebied roept om een bezoek. Hierbij enkele tips om je reis voor te bereiden:
Verken Wadi Rum
Ontmoet Lawrence of Arabia
De Bedoeienen van Wadi Rum


Een woestijn met bergen en rotsen. Een bizarre contradictie. Wadi Rum dompelt je onder in een landschap dat kleineert, maar vooral inspireert. Je moet het zien om te geloven.

Superlatieven, het regent ervan in het groepje toeristen in de avond in het bedoeïenenkamp. Het is altijd leuk om even mee te luisteren. ‘Het is net een maanlandschap’ komt voorbij. En: ‘Dit is het mooiste ter wereld’. Of: ‘ Iemand anders, iets nuchterder: ‘wat een grote zandbak’. ‘Ik krijg ineens de drang om dit te schilderen,’ roept iemand ineens. Het is even stil in het groepje. Wadi Rum maakt de tongen los, dat is zeker.

In de ochtend wrijf ik het zand uit mijn ogen. Klaas Vaak woont hier, zo lijkt het wel. Maar heerlijk geslapen in de buitenlucht, ja dat wel. Verkwikkend. Een verse kop Arabische koffie doet de rest, de geur maakte me wakker. Veel meer heeft een mens in de vroege ochtend niet nodig. Al wil de gids graag weten wat het programma voor de dag wordt. Euhm, hij moet nog maar even wachten.

Een bedoeïenenkamp in Wadi Rum.

Hoe wil ik reizen? Het vervoer hier is divers: op een kameel, te voet of in een jeep. Ik heb tijd voor alle drie. Dus gaan de schoenen aan en de zonnebril op. Dit moet op spierkracht. Het doel is de voet van Jabal Rum. Met 1.734 meter de hoogste berg van Wadi Rum. En één van de iconen, net als de ‘Seven Pillars of Wisdom’, een vreemd uitziende rotspartij.

Het is best warm en het zand vermoeiend. Dus wordt in de middag de kameel ingeschakeld. Het schip van de woestijn; het dier doet zijn naam eer aan. Wiegend en kreunend als een oude veerboot verkennen we de zee van zand. Met een stop in Khaz’ali Canyon, waar veel rotstekeningen zijn te vinden. Ze dateren uit de tijd tussen 400 voor Chr. en 400 na Chr. Naast een soort letters vallen vooral de talloze afbeeldingen van mensen en antilopen op.

Na de ene kamelenkracht is het de beurt aan diverse paardenkrachten. De jeep is weliswaar sneller, maar het oude Engelse voertuig heeft het ook zwaarder in het mulle zand. Ineens is duidelijk waarom die lange hoofddoek erg nuttig kan zijn. Het zand vliegt me om de oren, dus sla ik hem om mijn hoofd. Dit doet de auto toch? Maar nee.

Een loeiende wind steekt ongekend snel op en gaat net zo snel weer liggen. De rotsen fluisteren voor even. Sterker nog, het wordt plots muisstil. De wolken trekken weg, net als mijn ergernis. De zon breekt door. Dat past bij de diversiteit van dit zuidelijk deel van Jordanië. Je moet continu opletten, want anders mis je wat.

De zonsondergang kleurt de rotsen rood, geel en alles er tussen in. Ik spring uit de jeep en probeer de kleuren te vangen met mijn camera. Wat nog niet meevalt, want overal is wel wat te zien. Leg ik eindeloze woestijn vast, of juist de rotsen? Of een mix? Keuzes, keuzes. Tot nu toe was ik alleen uit de auto gesprongen omdat we vast zaten in het mulle zand. En dan weet ik wel precies wat ik moet doen.

Rotstekeningen in Wadi Rum.

Zomaar een dagje Wadi Rum. Het is een must voor wie naar Jordanië gaat. Om bijvoorbeeld in de voetsporen van ‘Lawrence of Arabia’ uit 1962 te treden. De film verhaalt over de Britse militaire strateeg Thomas Edward Lawrence (1888-1935). Hij versloeg de Turken, die meer dan 500 jaar hadden geheerst over een groot deel van het Midden-Oosten. En dat voor iemand die schrijver wilde worden, net als ik ooit.

Zijn talrijke verslagen vertellen het harde leven in de woestijn. Het is nu het thuis voor bedoeïenen, een voormalig nomadenvolk dat tegenwoordig de toerist met open armen ontvangt. Die mag even snuiven aan het ruige leven in deze vreemde rotswoestijn. Want de opties zijn legio, ik kan nog wel een dag vullen.

Zoals: vanuit een luchtballon kun je op zoek naar rondcirkelende gieren of steenbokken. De rotsen kun je beklimmen, op handen en voeten. Terwijl een  mountainbiketocht hier een echte uitdaging is. Dit alles met muziek en (mannelijke) buikdansers. Het is al gezegd, je moet het zien (en vooral beleven) om te geloven.
Dwalen door Jordanië ,,Twee keer was ik in Jordanië. In eerste instantie voor schatten als Petra en Wadi Rum. Maar de onbekendere plaatsen gaven een extra dimensie. De vriendelijke lokale bevolking, het diverse eten en ervaringen die de ziel raken."

Corno van den Berg

Ontdek Jordanië zelf!

Aan de oevers van de rivier de Jordaan ligt een van de mooiste schatten van het Midden-Oosten, Jordanië.

Hoewel het kleine koninkrijk in een turbulent  deel van de wereld ligt, is het Islamitische land al jarenlang een oase van rust.

Behalve rust puilt de schatkamer van het sprookjesachtige koninkrijk uit van natuurlijke, bijbelse, culturele en sportieve schatten. Wat dacht je van mountainbiken over de versteende tracks in Wadi Rum, een kamelensafari met bedoeïenen of ronddwalen door Petra, de Roze Stad.

Jordanië ligt op zo’n vier uur vliegen vanaf Amsterdam. Het is het best toegankelijke land van het Midden-Oosten en mengt zich niet in politieke conflicten. Ontdek het zelf...

Meer info:

Tekst Corno van den Berg. Fotografie: Corno van den Berg en Jordan Tourism Board.