Deel

0
Tweet about this url
Zon, zee en strand

De schoonheid van Aqaba.

Zon, zee en strand

De Rode Zee past bij een rondreis door Jordanië. Tips voor een bezoek:
Verken Aqaba en omgeving
Onderwaterleven Aqaba
De stranden van Aqaba

De Rode Zee spreekt tot de verbeelding. Zon, zee en strand. En een onderwaterparadijs. Ook Jordanië heeft een deel van de beroemde kuststrook.

Het koele water is een weldaad voor het lichaam, maar dat is niet de belangrijkste reden. Hier moet je ook onderwater kijken. Je hoort vaak: ,,Er gaat een wereld voor je open.” Het water is zo helder dat het zicht meer dan vijftig meter is. Het koraal leeft door het vele licht van de zon, ik weet nu waar de term in het zonnetje zetten vandaan komt.

Kleurrijke vissen zwemmen voor mijn masker, ietwat nerveus. Alsof ze checken welke snoeshaan het aandurft zich in hun speeltuin te begeven. Of zouden ze gewoon honger hebben? Na enkele minuten verliezen ze hun interesse, maar er komen al snel andere vissen kijken. Ik heb moeite ze te volgen, zoveel zijn het er.

Het strand van Aqaba.

Snorkelen blijft een verademing, hoe vaak ik ook in het water lig. Uitpuffend op het strand schud ik de druppels van mijn zwembroek. Mijn voeten verdrinken in het zachte zand. Dit is het uiterste zuiden van Jordanië. Voor me opent de Golf van Aqaba (ook vaak Akaba genoemd) zich. Deze uitloper van de Rode Zee behoort tot Jordanië’s mooiste natuurschatten.

Met voor de kust een 7 kilometer lang beschermd koraalrif, het Aqaba Marine Park. In dit in 1997 opgerichte park leven meer dan 230 soorten koraal, zowel harde als zachte koralen. Maar ook diverse bedden met zeegras. En hier vind je veel soorten vissen weet ik inmiddels uit ervaring. Het zijn er meer dan 200, zo blijkt. Zoveel heb ik er nou ook weer niet gezien.

Ook veel duikers reizen af naar deze schatkamer. Maar om het rif van Jordanië te beschermen mag dit alleen onder begeleiding van een instructeur. En als toerist kun je een paar keer per jaar meehelpen het koraal schoon te maken bij één van de ‘clean-up dives’. Al kun je natuurlijk altijd troep weer mee naar boven nemen dat je onderwater tegen komt.

Een drankje met wat duikfanaten levert veel tips op. Een must is volgens hen een duik naar het gezonken schip Cedar Pride. Het stamt uit 1964, maar raakte door brand verwoest. Dus mocht het zinken naar de bodem van de zee. Maar de kroon is de afgezonken M42 Duster, een tank die ooit door het Jordanese leger werd gebruikt. Beiden zijn inmiddels rijkelijk begroeid met diverse soorten koralen.

Eén van de kraampjes langs de kust.

De zeilboot is slechts één van de manieren om van het water te genieten. Wisselend hard werken om de zeilen te hijsen en daarna even uitrusten, een mooie mix. Al biggelt het zweet al snel van mijn voorhoofd. Wie van zeilen houdt op de Rode Zee kan in Aqaba los. Dit geldt ook voor liefhebbers van kiteboarden en windsurfen. Want hier waait bijna altijd een wind die met je wil spelen. Eigenlijk is Aqaba één grote speeltuin.
Dwalen door Jordanië ,,Twee keer was ik in Jordanië. In eerste instantie voor schatten als Petra en Wadi Rum. Maar de onbekendere plaatsen gaven een extra dimensie. De vriendelijke lokale bevolking, het diverse eten en ervaringen die de ziel raken."

Corno van den Berg

Ontdek Jordanië zelf!

Aan de oevers van de rivier de Jordaan ligt een van de mooiste schatten van het Midden-Oosten, Jordanië.

Hoewel het kleine koninkrijk in een turbulent  deel van de wereld ligt, is het Islamitische land al jarenlang een oase van rust.

Behalve rust puilt de schatkamer van het sprookjesachtige koninkrijk uit van natuurlijke, bijbelse, culturele en sportieve schatten. Wat dacht je van mountainbiken over de versteende tracks in Wadi Rum, een kamelensafari met bedoeïenen of ronddwalen door Petra, de Roze Stad.

Jordanië ligt op zo’n vier uur vliegen vanaf Amsterdam. Het is het best toegankelijke land van het Midden-Oosten en mengt zich niet in politieke conflicten. Ontdek het zelf...

Meer info:

Tekst Corno van den Berg. Fotografie: Corno van den Berg en Jordan Tourism Board.